Amerikanska revolutionen

6 röster
7451 visningar
uppladdat: 2009-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varför revolution?
Jo revolution kommer med ett uppror mot det bestående samhället, det blir en genomgripande förändring. Folk blir trötta att bara få jobba hela tiden medans regeringen bara tar en massa skatt från dom. Skatten stiger ännu högre, folket får knappt pengar över. De blir en omkastning i utvecklingen. Revolution startas för att folket inte är nöjda med de som händer i samhället, dom enades inte, dom ville ha sin del att säga, ville bli hörda men britterna lyssnade inte på dom och drog in ännu mera högre skatter. Dom kämpar för sina rättigheter och vill att alla ska ha det lika. De ville skapa ett demokratiskt samhälle där alla är lika mycket värda och man man kämpar för sin frihet som man ville ha.

Förklara hur och varför revolutionen startade
De var en massa som protesterade och de blev uppror i en del kolonier. Man protesterade åt The Boston Tea Party mot dess tullavgifter på importen av te. Under tiden så stängdes hamnen och regeringen placerade ut trupper i Boston för dom ville att kolonisterna skulle betala skadeståndet dom hade orsakat för all tedumpning. Ett gäng politiker från olika kolonier samlades för att diskutera om vad de skulle göra. De höll ett stort möte, de var den första kontinentalkongressen i staden Philadelphia. Alla kolonier skickade sina representanter för att diskutera, de beslutades sig att stödja Boston i strid och att sluta importera och exportera varor till England. Kolonisternas försvar mot Storbritannien hårdnades och de gjorde så att de blev ett krigsutbrott. Förut så handlade bara om att slippa betala skatter och massa avgifter till britterna. Kolonisterna var trötta på att vara styrd av England som pressade mer och mer skatt ur folket. Folket ville vara självständigt och bilda ett eget land. Nu ville man göra revolution, man ville inte vara en del av Storbritannien nå längre. De förblev att kontinentalkongressens medlemmar undertecknade ett
självständighetsförklaring. Dess regler som dom skrev under slog fast att alla människor har vissa grundläggande rättigheter som ingen får vanhedra eller ta ifrån dom " rätten till liv, rätten till frihet och rätten att sträva efter lycka".
Om regeringen skulle förödmjuka dess lag och rättigheter så har medborgarna rätt att avlägsna den och utse en ny. Kolonisterna förklarades nu självständiga från Storbritannien.

Förklara hur landet såg ut innan revolutionen bröt ut.
Under 1500-talet så hade många engelsmän bosatt sig vid Nordamerikas östkust. Med den tiden som pågick så hade man bildat tretton kolonier som tillhörde Storbritanniens rike. Invånarna inom kolonierna kallades antingen för kolonister eller nybyggare. Kolonierna fick själva fatta beslut om dom enklare frågor, dom viktigaste besluten fattades i London. På 1760-talet så blev relationen mellan kolonierna och Storbritannien väldigt spänt. Dom hade börjat lagt in nya skatter och tullavgifter i kolonierna, de skulle vara med och betala Storbritanniens dyra krig och dom betalade militären för de skydd dom fick. Skatterna hade godkänts av parlamentet i London men ingen hade frågat kolonierna hur de
ville ha de. Dom upplevde de som en förödmjukelse för deras lagliga rätt.
Förklara vem som vann och hur landet kom att förändras efter revolutionens slut.
De blev en stor seger för kolonierna och militär hjälp från Frankrike och några andra
europeiska länder. Medans kriget hade pågått så hade de tretton kolonierna anpassat sina insatser, de insåg att de behövde samarbeta sen när de var fred för att kunna lösa gemensamma problem. Organisationen sammankallades år 1787, de va ett möte med representanter från alla stater för att diskutera. De enades om ett genomgripande förslag, de tretton staterna skulle bli delstater i en
unionsstat.

Man skulle ha en president och ett gemensamt parlament som kallades för kongressen. De var en massa debatter som pågick om att ha president för dom hade nyss blivit självständiga. Ville man verkligen ge upp självständigheten? De var tillräckligt många stater som hade accepterat grundförlagen att kunna träda fram.
Den nya unionsstaten fick namnet USA, United States of America. År 1788 var de val till kongressen och val till president. Presidentkandidaten var George Washington, han var överbefälhavare och en hjälte från frihetskriget.
Befolkningen ville inte ha en alltför stark centralmakt efter kolonialkriget och frihetstiden. Dom var rädda att fri och rättigheten skulle komma emellan och att de skulle glömmas bort. Främst av allt små staterna, dom fruktade att de skulle förlora all politisk inflytande. Dess resultat av balansgång var att makten delades mellan tre olika statsorgan:
Den lagstiftande makten fanns hos kongressen, ett parlamentet som delades in i två avdelningar den första hette senaten, där hade man två representanter från varje stat, och den andra hette representanthuset, där hade man representanterna.
Den styrande makten fanns hos presidenten, presidenten väljs av elektroner som fanns i varje delstat för att rösta.

Den döm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-12-19

    Väldigt bra text, hjälpte mig verkligen med min uppsats! Tack så mycket. :)

  • Inactive member 2016-12-19

    Väldigt bra text, hjälpte mig verkligen med min uppsats! Tack så mycket. :)

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-14]   Amerikanska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58097 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×