Förintelsen

4061 visningar
uppladdat: 2009-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förintelsen

Den 9 november 1938 i Hitlertyskland. Då krossades alla fönsterrutor i judarnas butiker och hem. Denna natt har fått ett namn, Kristallnatten. Namnet kommer ifrån allt glas som krossades.

En bomb placeras i en lokal och tänds på. Judarnas familjer misshandlades och man drog och slet ut allt som fanns i husen. Under denna natten blev cirka 30000 personer tillfångatagna och fördes till koncentrationsläger.

Och det vad här allt en gång började.

De svenska tidningarna uppmanades till att inte publicera något som hade hänt under Kristallnatten för att inte komma i konflikt med Tyskland.

De nya namnen på alla judiska män och kvinnor blev Israel och Sara.

Nästan 360 tusen judar lämnade Tyskland och Österrike mellan åren Judarna flydde till Danmark för att nästan inga länder tog emot judar under denna tidsperiod. Sverige tog emot endast 900 judar av nästan 2000. I Sverige gjorde man också en protest gång med facklor i Stockholm när tio stycken judiska läkare och apotekare ville invandra till Sverige 1939. Några år senare skärpte den svenska regeringen lagarna så att ingen fick invandra till Sverige, inte ens passera Sverige till andra länder. Man sa även att det inte var synd om judarna och att de inte behövde hjälp.

Koncentrationsläger

Som alla vet så var det Hitler som startade allting som har med att få ett judefritt Tyskland men när han fick kläm på det så ville han dessutom få ett judefritt Europa! Efter Wannesee konferansen året 1942 var det bestämt, man skulle mörda 11 miljoner människor varav ca 6 miljoner judar. Men då hade man redan börjat med avrättningen sedan något år tillbaka.

En annan viktig man är Rudolf Höss som 1934 gick med i SS, 1938 placerades han i Sachsenhausen och 1940 blev han kommendant i Auschwitz. 1941 ägde den första gasningen rum, men då gasade man ihjäl krigsfångar ifrån Sovjetunionen, idag Ryssland.

Medlem 3240 i SS medlemsarkiv stog det om Höss, det stog att han var en okomplicerad och

lugn man som varn en mycket stark ledare. Och därför fick han stanna kvar som kommendant i Auschwitz.  Den 1 november 1943 fick Höss avsluta sin tjänst som kommendant. Då hade man avrättat ca 2.5 miljoner människor och ca ½ miljon i svält och i sjukdomar. Men detta var bara 80 % av alla judar som hade blivit förda till Auschwitz, de andra hade varit starka nog att användas till slavarbete. Redan 1933 började man att bygga upp de första koncentrationslägret i Dachau, 1941 började man att bygga upp mera koncentrationsläger i Polen som bara var till för att döda människor. I de tidigare lägren hade man använt judiska slavar att bygga upp lägren. Det byggdes sex stycken läger, och de mest kraftfulla lägret var såklart Auschwitz där man kunde döda 9000 personer per dag ! Sen kom Treblinka med 700 tusen dödade totalt.

Auschwitz:

Det fanns hela tiden fångar i lägren och i Auschwitz så beräknade man att minst 80 tusen fångar alltid fanns där.

Hatet mot judar:

För att förklara nazisternas obevekliga hat mot judar måste man förstå deras förvridna världssyn, enligt vilken mänsklig historia var en kamp mellan raserna. Nazisterna såg judar som en icke-ras, vars mål var att härska över världen och som därför utgjorde ett hinder mot ariskt herravälde. Nazisterna trodde att det var en kamp mellan raserna som borde sluta i seger för den överlägsna ariska rasen. Därför ansåg de att det var deras plikt att få bort alla judar eftersom de utgjorde ett hot. Judarnas rastillhörighet ansågs dessutom leda till att de blev yrkeskriminella som aldrig kunde rehabiliteras och som därför var hopplöst korrupta och mindervärdiga. Det råder ingen tvekan om att även andra faktorer bidrog till nazisternas hat mot judar och till deras förvrängda bild av det judiska folket. En faktor var den stereotypa bilden av juden som Kristus mördare, som agent för Satan och som utövare av häxkonster, en bild som hade odlats under flera sekler i den kristna antisemitiska traditionen.

Den största anledningen till att Hitler hatade judar så vad att han ansåg att det var deras fel att Tyskland förlorade 1:a världskriget. Sen så var judehatet väldigt utbrett över huvud taget på den tiden. Mest eftersom de ofta kopplas samman med mycket pengar och Hitler påstod att de "tog" pengarna från det tyska folket. En ännu större anledning är populäriteten hos Nietzsches idéer vid den tiden. Det finns de som påstår att populäriteten kom från hatet mot judarna men det tror inte jag.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-27]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58124 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×