The Beatles

2 röster
8874 visningar
uppladdat: 2006-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
The Beatles var en väldigt framgångsrik engelsk grupp som främst var verksamma på 60-talet. Gruppen var väldigt viktig för historien till musiken vi har idag; de revolutionerade hela världen med sin musik. Miljontals idoler hela världen över var som tokiga i bandet. Musikhistoriker brukar till och med prata om tiden före och tiden efter Beatles.

Det hela börjar då John Lennon (Född 1940), som alltid spelat gitarr under sin barndom, startar en grupp hemma i Liverpool år 1956: The Quarrymen. Lennon möter Paul McCartney (född 1942) på dennes spelning i Liverpool 1957, och imponeras av hans gitarrspelning samt hans kunskap om sångtexter. McCartney övertalas av Lennon att gå med i gruppen. Ungefär samtidigt kommer också Pauls bekante, George Harrison (född 1943), in i bandet, också han på gitarr. De fortsätter att spela ihop, med Stu Sucliffe på bas och Tommy Moore på trummor, och blir tillslut tillfrågade att följa med att kompa en sångare på dennes turné i Skottland, vilket dom självklart vill. Inför den turnén vill bandet byta namn igen. Inspirationen kommer från Buddy Hollys kompgrupp som hette ”the Crickets” (gräshopporna) och förslaget blir ”the Beetles” (skalbaggarna). Men för att visa att de spelar beat-musik byts e:t ut mot ett a och namnet förlängs till The Silver Beatles. Turnén blir ingen succé, men bandet, som blir utan trummis pga. av att Moore hoppar av, är ändå rätt populära i hemstaden Liverpool.

1960 flyttar gruppen till Hamburg, med Pete Mest som ny trummis, där dom får spela på en liten klubb där det är dåligt betalt. Från början kommer nästan ingen publik, men eftersom killarna bjuder på sig själva när de uppträder blir deras spelningar mer och mer besökta. När bandet efter ett bråk med klubbens ägare återvänder till Liverpool, stryks ”silver” ur artistnamnet och de heter nu helt enkelt The Beatles. Efter mycket träning i Hamburg har nu gruppen blivit riktigt duktiga på att spela, och deras spelningar på en gammal jazzklubb lockar många, speciellt flickor. Bandet åker tillbaka till Hamburg där de får ett välbetalt jobb den här gången. Men när allt verkar vara som bäst slutar Stu Sutcliffe och stannar kvar i Hamburg när resten av gänget far hem. Paul McCartney blir nöjd eftersom han nu får spela elbas istället för gitarr, vilket han har velat göra väldigt länge. Bandet fortsätter att spela ihop, nu som kvartett, och börjar bli rätt kända i hemstaden.

1961 presenteras en lokal manager för The Beatles, och dom skriver kontrakt med honom. Trummisen Pete Best byts ut mot Richard ”Ringo” Star (född 1940) då gruppen får ett skivkontrakt med bolaget EMI Records/Parlophone. Det anses väldigt konstigt eftersom Best är den stora tjejmagneten i bandet, men det finns ingenting att göra åt det, eftersom managern har bestämt det. 1962 spelar gruppen in sin första skiva, där bl.a. låten ”Love Me Do” finns med. När ”Love Me Do” släpps på singel blir debuten en stor hit, men mest i hemtrakterna och inte i hela England; som högst kommer låten på 17:e plats på den engelska Top 20-listan. I början av 1963 spelas albumet ”Please Please Me” in. John och Pauls drömmar går i uppfyllelse när albumet kommer 1:a på Top 20-listan.

The Beatles blir mer och mer populära. När singelskivan ”From me to you” kommer är bandet de mest omtyckta i England och har också börjat spridas över världen. De fortsätter att ge ut mycket välsäljande album också sprids till USA där bandet blir lika folkkärt. Våren 1964 händer något historiskt; singeln ”Can’t Buy Me Love” placeras först på försäljningslistorna i både USA och England samtidigt, något som aldrig hänt förut. Samma år har gruppens första långfilm premiär. Året efter, 1965, skriver Paul McCartney låten ”Yesterday” som är en av tidernas mest inspelade sånger.

Beatles fortsätter att göra fler skivor och långfilmer fram till att bandet splittras i april 1970. Då har de 4 medlemmarna sedan länge strävat åt olika håll och flera av dom har redan gjort egna skivor.

Trots att gruppen splittrades för så länge sedan har deras skivor fortsatt att säljas under 70- och 80-talet. Alla deras LP-skivor har också givits ut på CD vilket fortfarande säljer nuförtiden.

Paul McCartney och John Lennon skrev nästan alla bandets låtar och de var väldigt framgångsrika låtskrivare tillsammans. De skrev också låtar till andra artister, som t.ex. till The Rolling Stones.


Album, förutom samlingsalbum, som Beatles givit ut är:

Please Please Me (1963)
With the Beatles (1963)
A Hard Day’s Night (1964)
Beatles For Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soal (1965)
Revolver (1966)
A Collection Of Beatles Oldies (1966)
Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967)
Magical Mystery Tour (1967)
The Beatles [White Album] (1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)


Man brukar säga att The Beatles var flera år före omvärlden i sin musik, och det hörs när man lyssnar på musiken. Det dom gjorde var något helt nytt, inte lika bundet som musiken varit innan. En annan sak som var speciellt med bandet var att de, till skillnad från de flesta andra artister på den tiden, kom ifrån England och inte från USA. England saknade ungdomsindustri inom musik och hade underhållningsmusik bestående mest av dansmusik. I och med att Beatles slog igenom kom det massor av unga grupper som lät som de själva ville, inte som någon annan trodde att de skulle kunna sälja skivor genom att låta.
The Beatles fick väldigt många fans, de flesta var nog tjejer. I och för sig är detta inte så konstigt, 4 snygga unga pojkar som dessutom kunde spela, sjunga och skriva musik. Det känns ändå lite som att de flesta flickorna mest tyckte om gruppen för att de var unga, snygga, framgångsrika samt för att alla andra avgudade de så mycket. Visst, det fanns säkert väldigt många som verkligen uppskattade musiken, antagligen de flesta, men jag tror att det också fanns en del som bara hängde med och började älska Beatles utan att riktigt lyssna på låtarna och texterna. Det är egentligen konstigt, men det blir nog lätt så när hela världen drabbas av en sådan hysteri som det blev omkring Beatles.


Det var olika led som ledde till att det blev populärt med sådana band som The Beatles, här kommer lite om hur historien hamnade där.

Trender i musikhistorien:

1940-tal: Refrängsångarnas tid, såna som Frank Sinatra och Bing Crosby. De nådde ut till folket främst genom radion.
1950-tal: Soloartister var populärast, uppbackade av grammofonbolagen som började tävla med radion. T.ex. Elvis Presley och Buddy Holly.
1960-tal: Gruppernas epok av flera anledningar:
- Nya uppfinningar som började användas, elgitarren och el-mikrofonen.
- Många småbolag inom musikindustrin växte fram och trängdes med de större
bolagen.
- Mer osofistikerat i radio från 50-talets Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Elvis
Presley och Bill Haley.
- Arbetarklassen fick också råd att köpa skivor; industrin började bli jämbördig
med...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Beatles

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-13]   The Beatles
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5834 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×