Maffia

3 röster
8284 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Innehållsförteckning

1 Inledning                                                                                       

1.1 Syfte                                                              

1.2 Frågeställning                                                

1.3 Metod                                                            

2 Maffian och dess släktingar                                                                           2.1 Cosa Nostran                             

2.1 Medlemmar och verksamhet                         

3 Maffians natur och kultur                                                             

3.1 Värderingar                                                   

3.1.1 Veritá ed omertá, sanning och tystnad             

3.1.2 Onore e rispetto, heder och respekt  

3.2 Rötter                                                            

3.2.1 Början av moderna maffian              

3.2.2 Maffiamentaliteten                            

3.3 Människor                                                     

3.3.1 Familj och familism                          

3.3.2 Donna Mafia                                    

3.3.3 Religion och kyrkans roll i maffian                   

4 Källförteckning                                                                             

1 Inledning

I maffians värld så är vänskap hat och hat kärlek. År 1972 när den första maffia filmen kom ut ( The Godfather), älskade alla den, kritikerna, poliserna t.o.m. alla mafiosi. Den visade vad maffian är och hur stor makt de har. Men man kan undra hur skaparen kunde veta så mycket om maffian för att då var maffian dold och tystlåten. Då visste inte de vanliga människorna vilka maffian var.

Men hur vet man så mycket om maffian idag? Efter interna konflikter inom maffian 1981-1983 hoppade hundratals mafiosi av maffian. De började ge information till polisen om maffians uppbyggnad och ledare. Mot denna information fick pentitin (pentiti= de mafiosi som hopade av maffia) pengar och inträde i vittnesskyddsprogrammen.

Detta var början av attentat på pentitin, åklagare och domare. De mest kända attentaten var 1992 på den legendariska domaren Falcone och Borsellino, där deras bilar exploderade. Detta var uppvisning i hur stark maffian egentligen var.

Maffia har stark inflytande över politik, myndigheter och de finansiella kapitalen. Ett tydligt exempel på maffia och politik kan man hitta i Italien där politik och maffian går hand i hand.

1.1 Syfte

Jag vill veta mer om maffian. Hur den kom till och hur byggs den up. Jag vill veta mer om kulturen inom maffian. Jag vill veta hur stor makt den egentligen har. Det är därför jag skriver den här uppsatsen om just maffian.

1.2 Frågeställning

 • Vad är maffia?
 • Har de några släktingar?
 • Vad är Cosa Nostra?
 • Vad är deras verksamhet?
 • Hur blir man medlem?
 • Finns det några ritualer?
 • På vilket sett är den organiserat?
 • Vad är Veritá ed omertá?
 • Vad är Onore e rispetto?
 • Vad är familism?
 • Vad har familism att göra med maffian?
 • Vad har kvinnorna för makt?
 • Vilken roll spelar religion och kyrkan?

1.3 Metod

För den här uppsatsen försöker jag hitta information genom litteratur. Den information som står på Internet kan vara påhittat eftersom det här ämnet är mycket viktig i vårt samhälle och olika personer har olika synpunkter på det. Tyvärr så finnas det ingen person man kan intervjua om just det här ämnet eftersom ingen har kommit i kontakt med maffian någon gång.

Boken som jag använde till den här uppsatsen var en jätte bra bok. Den berättade mycket om maffians historia och dess kultur. I boken står det olika exempel på till exempel mord och sådant som maffian hade begått. Jag skulle rekommendera den här boken till de som tycker om maffian och vill veta lite mer om de.

2 Maffian och dess släktingar

2.1 Cosa Nostran

När man hör ordet "maffia" så tänker man snabbt på kriminallitet. Det kan förekomma i olika sammanhang men just kriminella sammanhang som t.ex. anbudsmaffior och byggmaffior. Ordet har tappat sitt värde och är allmänt känd som brottslighet eller korruption. Organiserat brottslighet kan förekomma nästan överallt med olika namn och former men maffian har ganska så litet gemensamt med dessa, förutom själva brottsligheten. Maffian, Cosa Nostran, är en organisation som kommer från Sicilien. Maffian och organisationen av maffiatyp skiljer sig från vanliga brottsligheter på många olika sett men främst genom att maffia är så hemlig, strukturerad medlemsorganisation och att de har folk som sitter till exempel som kommunstyrelse eller till och med länsstyrelsen.

Men maffian, Cosa Nostran, har släktingar och i Italien är det ´Ndrangheta i Kalabrien, Camorra i Kampanien och Sacra Corona Unita i Apulien. De här tre organisationerna är mycket farliga. De samarbetar med maffian ibland, men de är inte delar av maffian. Största skillnaden mellan dessa organisationer och Cosa Nostran är det att maffian har en tydlig struktur medan de tre organisationerna är mindre strikt organiserat. Det är också så att i dessa tre organisationerna förekommer mer våld inom sin egen organisation än utanför sina organisationer och som exempel kan man ta att i maffian förekommer mer mord mot domare, poliser och andra politiker än i dessa tre organisationer.

Lagen som kvalificera brottsligheter till maffia brottslighet kallas för "La Torre-Rognoni" och infördes 1982. I de lagen står "en förening är en maffiatyp när de som är medlemmar använder sig av organisationens existens som skrämselmetod och av de tillstånd av underkastelse och tystnad som följer därav för att begå brott".

Den närmaste släktingen till maffian, Cosa Nostra, är den amerikanska maffian, The Mob. The Mob grundades under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. The Mob har sina rötter i Sicilien på grund av att de var de sicilianska emigranter som grundade det och därför kallas The Mob oftast dotterorganisation till Cosa Nostran. De två organisationer har sina egna regler så som att Cosa Nostran vill inte ha uppmärksamhet och vill inte ha sexuella utsvävningar, men har ganska lite regler om narkotika. The Mob däremot har stränga regler för narkotika men bryr sig inte om uppmärksamheten. Skillnader finns också i familjevärdigheter och uppfattning om ledarskap.

De två organisationerna kallar varandra för "cugimi" som betyder kusiner. The Mob och Cosa Nostran har haft en hel del samarbete med varan, speciellt under 1940- 1950 talen. Idag så har The Mob överfört de mesta av sin verksamhet till den lagliga sidan som har fört med sig problem för nationalekonomin. Men kan säga att The Mob har blivit parasiter på det amerikanska samhället.

De finns många protester mot maffian hos vanliga människor. Detta var grunden till ännu en av maffia familjens släcktingar att grundas, La Stidda. Den unga organisationen började sin verksamhet på södra Sicilien sedan 1980-talen.

Så vad är nu maffia? Det är en hemlig medlemsbaserat brottslighet organisation som har haft sitt ursprung på ön Sicilien i Italien. Deras mål är att utvinna makt och pengar genom illegala och legala verksamhet, korruption i politiken och våld. Organisationen består av 5000 utvalda och rituellt invigda manliga medlemmar.

Organisationen heter Cosa Nostran.

2.2 Medlemmarna och verksamhet

I maffians natur står det att de ska ha makthunger och deras kultur är att vara organiserad. Under 1800-talet började maffian att växa från ett enda mafiosi till flera och därefter började den startande mafiosin att organisera sina trupper för att nå sina mål: att skaffa makt, inflytande och profiter privat, utanför lagens ram. Ju längre tiden gick ju mer makt fick maffian och då började de manipulera politiska valresultat och lokala samhällsprogram. Nästa steg var att börja beskydda de privata affärerna. De sålde deras beskydd genom deras starka inflytande både politisk och fysisk mot en summa pengar som affären tjänade. Nu under 2000-talet så fortsätter fortfarande dessa verksamheter.

Från början när maffian grundades visste de att lagen kommer att försöka sätta ditt dem. För att kunna minska fängelsestraff och andra straff började de att införa en tystnadsplikt redan på ett tidigt stadium. Detta gjorde att maffian kunde lätt ta reda på information av andra i maffian så att de inte läcktes ut till den vanliga befolkningen. Detta betydde inte att befolkningen inte kände till maffian. Eftersom maffian hade stark inflyttande inom politiken och brottslingarna ville ha skydd för sin illegala verksamhet så ställde maffian kravet att befolkningen skulle absolut inte prata om maffia.

Detta var faktiskt ett strategiskt drag för att säkra sig själv mot lagen, det var för att även om befolkningen kände till maffian eller några mafiosi så kom man aldrig i kontakt med maffians innersta krets det vill säga som till exempel ledaren för det distrikten. Den innersta kretsen var där alla order kom ifrån till de enskilda mafiosin. För att utföra orden hade mafiosin regler. Ifall han bröt dessa regler fick han räkna med döden men om han följde reglerna kunde han räkna med livslångt stöd från organisationen och mycket pengar.

När man ska bli medlem i maffian ska man kunna uppnå vissa krav för att kunna undvika konflikter, både innan- och utanför organisationen. Dessa krav är på följande: att Cosa Nostra måste ha behov av nytt arbetskraft, det ska vara en man, han skall vara lydig, modig och manlig, han får inte vara släckting med någon sort politisk person eller son till någon som har mördats an maffian.

Vad man menar med att vara manlig är att personen skall vara heterosexuell och pålitlig. Att man har kraven att personen inte får vara son till någon politiker är det att man slipper informationsläckage och anledningen till att man inte skall vara son till någon som har blivit dödat av maffian är att personen har rätt till hämnd som i sin tur kan skapa konflikt i maffians organisation.

I praktiken så iakttar en mafioso den personen som är villig att komma med i organisationen. Mafioson efter en tid bestämmer om den personen uppfyller alla kraven, detta kan ta lång tid ibland, och därefter föreslår mafioson den personen till sin överordnade. Det är upp till överordnaden att godkänna eller att inte godkänna den personen. Ifall han godkänner så måste han följa det formella inträdet som kallas "la combinazione" (görande), eller "il giuramento"(svärande). Efter den här ceremonin så blir personen medlem i maffian, Cosa Nostra. Detta är mycket viktigt när man blir medlem i Cosa Nostra för att det här inträdet bevisar att man är utvald och har respekt bland andra mafiosi och inte en vanlig brottsling. Det finns de som inte har gått igenom ceremonin men ändå jobbar för Cosa Nostran, de kallas för agenter. Agenternas jobb är att mörda.

Själva ritualen för att en person skall bli en medlem förekommer sedan 1877. Ritualen har inte ändrats så mycket sen dess. De går till så här: en sort gudfader ska rekrytera den blivande medlemmen ska nämna Cosa Nostras namn. Efter det ska han förklara för alla att organisationen existerar trots alla förnekande och att organisationens uppgift är att skapa rättvissa i en orättviss värld. Efter det förklarar gudfadern Cosa Nostras regler som är att aldrig gå till polisen, aldrig ljuga för eller stjäla från andra medlemmar, inte dra förtjänst av prostitution, inte ha sexuella förbindelser med andra medlemmars hustrur, aldrig tala om Cosa Nostra med någon utomstående, inte väcka uppseende och alltid stödja andra medlemmar.

Efter det så svär den blivna medlemmen trohetsed där han erkänner organisationen och de överordnade makt över honom. Han lovar också att följa reglerna och accepterar det som kan hända honom när han sviker eller bryter mot reglerna, döden. Efter edet så sticker gudfadern sticker hål i den blivande medlemmen finger så att han blöder. Blivande medlemmen för handen ovanför en helgonbild, oftast jungfru Maria, och låter blodet doppa över det. Efter ett tag så sätter han eld på bilden och låter bilden förintas medan han svär eden igen. Nu är han en mafioso och han böjar på den lägsta nivån som "soldato".

Soldato fungerar som bönder i en samhällspyramid. Det är de som tar hand om den smutsiga delen av maffians verksamhet och de får sin order från överordnade. Ett soldato kan avancera till högre nivå men de flesta soldato förblir soldato hela sitt liv. När man blir medlem i Cosa Nostra så har man inte rätten att avgå från den, gör man de kan man räkna med döden.

Den nya soldato från och med att han slutar sin ed blir han bunden till överordnades nåd. Man brukar vänta och inte använda det nya soldato tills de steg för steg lär sig vad det innebär att vara mafiosi. Senare kommer han att placeras i en så kallad "familj". I familjen ingår tio personer och deras överordnade kallas "capidecina" som betyder chef över tio. Capidecina får sina order från sin överordnad som kallas för "capofamiglia". Capofamiglia är inte endas chef över en capidecina utan tre stycken. Capofamiglia var också ledare för maffian i en by. Deras makt sträckte sig inte mer än i deras by område. Men i mitten av 1900-talet ville man centralisera maffian och på så sätt fick tre capofamiglia och deras byar bilda ett "mandamenti" som betyder distrikt. De här nya mandamenti blev ett mycket positiv drag för maffian för att nu kunde de till exempel snabbare eliminera deras motstånd på grund av de hade mer man under kontroll. Chefen för mandamentin kallades "capimandamento". Capimandamento i sin tur blev de mest inflytelserika personer i maffian. Detta var på grund av medan maffian skapade dessa mandamento så skapade de ny beslutsorgan som i media kallades för cupola. Alla capimandamento samlades i cupola för att diskutera deras maktställning i samhället, några motståndare eller stifta lagar. Ingen annan än capimandamento fick vara med i cupola.

Maffian gick igenom stora förändringar under 1950- och 1960-talet. Där flyttades maffians verksamhet gradviss från landsbygden till städer och från jordbruk till industri. Korruption inom politik blev mer heltäckande.

Maffians verksamhet är alltid illegala verksamheter som för med sig stora konsekvenser som till exempel död och mord. Men deras verksamhet delas i tre olika nivåer.

Förstanivån: det är de verksamheter som Cosa Nostra tjänar pengar på och det är där maffians hjärta ligger. Det är smuggling och illegal handel, anbudsmonopol, kontraktmanipulation, politisk korruption och beskyddarverksamhet.

Andranivå: det är oplanerad mord på de egna mafiosin. Det är bestraffningen för att man har brutit reglerna eller att man har visat att man är farlig för organisationen. Genom att utföra dessa mord så tjänar man inte makt eller pengar utan man bevarar Cosa Nostras regelverk.

Tredjenivå: det är oplanerad mord på poliser, domare eller andra politiska personer. Man begår dessa mord för att kunna skydda verksamheten mot olika externa hot mot organisationen. Men den har negativa konsekvenser som att man drar till sig negativ och farlig uppmärksamhet.

3 Maffians natur och kultur

3.1 Värderingar

En mafioso är väldigt stolt över sitt medlemskap inom maffian. Han ser inte att Cosa Nostra är en illegal verksamhet som för med sig negativa konsekvenser till den lokala befolkningen utan han ser Cosa Nostra som elitgrupp som ska rädda den lokala befolkningen från den otäcka världen och därför brukar mafioson undvika rättstaten och dess representanter. I utbyte mot detta medlemskap så ställer Cosa Nostra stora krav på sina medlemmar. De här kraven måste uppfyllas av medlemmarna till varje pris och lojaliteten av de enskilda medlemmarna måste vara upp till 100 %. När ha svär edet så avsäger han sin individuella frihet och därför får han inte ifrågasätta sin överordnades beslut. Han blir också informerad att om han bryter mor reglerna som kommer han att få möra döden.

Maffian är en del av den katolska kulturen. Detta kan man se till exempel genom att mafiosi brukar kalla Cosa Nostra och dess enskilda ledare ibland för "mammasantissima" som betyder allra heligaste mamma som syftar på Maria. Detta beror på deras uppfattning om Maria som gjorde allt för sina barn och Cosa Nostra som gör allt för sina medlemmar. När man utför den delen av ritualen där man droppar blod på Maria bilden så binder man ett blods band med de andra medlemmarna och därför nu när man ingår i familjen så måste man alltid komma ihåg att familjen kommer alltid först och allt annat sekundärt.

Det finns grundläggande uppfattningar som finns i maffiakulturen och dessa finns i Cosa Nostras regler som medlemmarna svär lydnad till. Dessa regler finns för att följas på grund av att skydda organisationen. Till exempel om man håller tyst, lever blygsamt och uppträder som en god familjeman håller man uppmärksamheten borta och på så sätt har man skyddat organisationen. Det är den högsta regeln: att skydda organisationen. Men det uppkommer vissa tider där man måste bryta mot reglerna som till exempel när man har fått order att mörda en annan mafioso. Det finns regler som säger att man ska aldrig mörda en mafioso i det egna blodsbandet men om din överordnade upptäcker den mafioson som du ska mörda utgör ett hot mot organisationen som har du rätt till att bryta regeln.

3.1.1 Veritá ed omertá, sanning och tystnad

Inom Cosa Nostra är det förbjudet att ljuga. Man måste alltid säga sanningen. Sanningsregeln är en sort säkerhetsåtgärd och är viktig för en mafiosi för att den visar om en mafiosi är manlig. Den är också till för att i de verksamheter som maffian sysslar med måste alla tala sanningen. Ljuger han eller berättar sanningen för någon utanför maffian har han ingen skydd längre och därför möter han döden. Därför frågar inte en mafiosi mer än de han måste veta och svarar inte mer än de behövs och pratar så lite som är möjlig. Det finns ett gammalt sicilianskt ordspråk som lyder: "det bästa ordet är det som aldrig sägs".

Sanningsregeln är släkt med tystnadsregel omertá. Om en maffianmedlem bryter omertán kommer han bestraffas med döden. Med omertán menar man att en maffia skall vara så tyst som är möjlig. Inte berätta om organisationen framför någon som inte är mafiosi, inte gå till polisen. Omertán är inte bara för maffian utan också för de som vill ha maffians tjänster och de som befinner sig vid ett ställe där maffian begår brott. Ett tydligt exempel på ett sådant fall är mordet på polischefen Antonino Cassará som sköts öppet utanför sin lägenhet 1985, men när polisen ville ha vittne de var ingen som "såg" nåt.

Man brukar syfta omertá med ett gammalt siciliansk ordspråk som säger: "den som är döv, blind och stum lever hundra år i fred". Detta är omertá.

3.1.2 Onore e rispetto, heder och respekt

Heder för en mafiosi är lagen om sanning, tystnad och vänskap. Onore "heder" och rispetto "respekt" är begrepp som en mafioso lever och dör för. Onore beskriver integritet och värdighet som menas att man inte ska ljuga, inte utnyttjar prostituerade och inte bryter löften och försummar familj eller vänner.

Cosa Nostra kallas traditionellt för l´onorata società "den hedrade församlingen", och därför kallas Cosa Nostras medlemmar för ärans män. En ärans man skall tillhöra den katolska kyrkan och alltid vara med i dess olika ceremonier. Kyrkan är viktig också för att det är ett lagligt tillfälle där olika mafiosi samlas och diskuterar om mafiosin men också för att kyrkan knyter släktband genom äktenskap och gudfaderskap. Ärans man skall vissa stor respekt mot kyrkan och dess representanter som till exempel präster.

Rispettto för en mafioso är omgivningens vördnad och de betyder att utomstående personer inte ska störa familjen och det är i princip att rispetto är tystnad och rädsla.

3.2 Rötter

Att man frågar när maffian uppstod och hur gammal den är, är frågor som inte kan besvaras. För att maffian har uppstöt gradvis och har funnits längre än man tror fast inte som dagens maffia. Under medeltiden var Europa fullt av handel så gick många människor ihop för att kunna garantera den egna positionen och verksamheten. Under den tiden så började olika stater att sätta stop för sådana grupper och då försvann dessa grupper gradviss, men i Sicilien så fanns gruppen kvar. Deras taktik var att gå under jorden och anpassa sig till lagarna och senare bli centraliserad till en organisation, Cosa Nostra.

3.2.1 Början av moderna maffian

För att maffia kan uppstå behövs ett svag central makt så att maffia kan vara ett alternativ till det. Det behövs också en statsordning så att maffian kan att makten genom korruption. Det spelar också roll var den centrala makten är placerad. Detta betyder ifall en centralmakt till exempel är lång bort i det här fallet bort från Sicilien så måste centralmakten orda en statsordning som i sin tur eftersom centralmakten är lång bort kommer att bli lättare får maffian att börja sin korruption.

Sicilien var alltid en kolonial ö som först tillhörde fenicisk och grekisk, sedan romersk, sedan bysantinsk och normandisk, och till sist spansk och italienska. Alla dessa erövrare hade deras centralmakt långt ifrån ön och de ledde till försvagning av statsordningen som i sin tur förde med sig stark inflyttande av maffian.

3.2.2 Maffiamentaliteten

Eftersom en svag centralmakt inte kunde stödja sitt folk och folket hade ett alternativ, att gå till maffian betyder det inte att maffian var bara baserad på korruption och våld för att de hade massor med positiva värderingar så som heder, ära, sanning, tystnad, vänskap och tjänster. Det var dessa begrep som bildade maffian från början. Att man är vän med alla tills man för någonting tillbackas. Att man gör någon en tjänst men han håller tystnaden. Att man gör allting med ära och heder. Maffianmentaliteten hänger ganska nära till den misstro folket hade för den centrala makten och den misstron hade pågått längre än maffians existens. Den här mentaliteten skulle kunna överleva under ganska lång tid om i fall vår tids Cosa Nostra skulle försvinna skulle den här mentaliteten vara grunden till nya maffian grupper.

Gamla sicilianska ordspråk kan reflektera maffians mentalitet och kan beskriva historiska verkligheter:

"Gör det du måste och bry dig inte om vad andra gör"

"Så länge du inte litar på någon blir du inte lurad"

"Säg inte till din vän vad du vet, tänk om han blir din ovän en dag"

"Den som har pengar och vänner bryr sig inte om rättvisan"

"Sällan finns det vinst utan bedrägeri"

"Den som har pengar lever lycklig, och den som inga har förlorar sina vänner"

I maffians värld så förekommer en så kallad "amicizia e favori" som kan tolkas till vänskapsförhållande med tjänst och gentjänst. Detta har sin början redan i romarriket. Där en politisk person vill ha makten men måste få röster från de andra så han erbjuder folket säkerhet, pengar och olika tjänster får att få deras röst. Maffian gör samma sak men inte för att få makten från staterna utan att skippa rättvisan för sina vänner.

3.3 Människor

Plikten för en mafioso gäller Cosa Nostra, men mafioson har också familj där han har barn, fru, föräldrar och syskon. I maffian så har dessa släcktingar samma värderingar och mentalitet som mafioson även om de inte vet vad han sysslar med.

3.3.1 Familj och familism

I Syditalien är familjen mycket viktig. Den är så viktig att kyrkan har förstärkt dess ställning genom att förklara att äktenskapen är heligt handling både för fortplanteringen och för samhällsuppbyggnad. Det är även så att i Syditalien så är familjen över samhällsuppbyggnad. Detta gör att det kan bli fientligheter mellan olika familjer.

När man sätter familjen &oum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maffia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-21]   Maffia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58523 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×