Ekolod

2425 visningar
uppladdat: 2019-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ekolod finns oftast på de flesta båtar. Ekolod fungerar  så sätt att båten skickar ut ett ultraljud mot bottnen, när ljudet stöter emot en fisk eller bottnen så skickas ljudet tillbaka (som eko). Därefter så analyserar datorn tillbaka signalerna. Vi kan bara höra 20–20 000Hz. Ultraljud är ljud som är högre än 20 000Hz. Hz står för hur många svängningar i sekunden. På skärmen, på båten, visas en bild hur det ser ut. Hur djupt det är, hur bottnen ser ut och om det finns fiskstim. Datorn kan höra ljudet men det gör inte vi så den visar med en bild hur den har uppfattat ljudet. För om vi skulle använda hörbart ljud i ekolod så skulle det studsa tillbaka direkt när den stöter emot alger osv. Men ultraljud kan  igenom dem, utan att studsa tillbaka.  

Ekolodning innebär att man använder ljudpulser för att mäta avståndet ner till botten. Man riktar ultraljud vertikalt neråt, från ytan eller från en ubåt, för att mäta avståndet till bottnen. Man beräknar avståndet genom att multiplicera halva tiden mellan att den utgående pulsen sänts iväg och motsvarande eko kommer tillbaka och registrerar den med ljudets hastighet i vatten 

Ekolodning kan användas för att undvika grundstötning. De flesta större fartyg har åtminstone ett enkelt ekolod. Ekolodning kan också användas vid fiske.  Den vanligaste frekvensen för ekolod är 200 och 400 kHz 

Ett ekolod är en maskin man använder på båtar för att bedöma vad som finns under båten i vattnet. Det är vanligt att man använder detta när man fiskar för att se ifall det finns några fiskar på ett speciellt område. 

Det finns många olika användningsområden för ett ekolod och det kan till exempel användas för att undvika att man ska gå på grund med båten. I princip alla större fartyg och båtar har ett ekolod eftersom det är en liten investering ifall man kan undvika att gå på grund utav detta. Man kan som sagt även använda ett ekolod vid fiske och då hittar ekolodet den aktiviteten som pågår precis ovanför botten. De frekvenser som man oftast använder för ekolod är 400 och 200 kHz eftersom dessa fungerar perfekt för navigation. Ju högre frekvenser man har desto mindre sprider sig ljudet och därför blir bilden skarpare. De ekolod som man använder för fiskning och framförallt de dyrare modellerna har möjlighet att fungera på lägre frekvenser så som 75, 50, 30, 28 och t.o.m. 15 kHz. De ekoloden som har lägre frekvens har oftast lättare att vara bättre på att se skillnaden på fisk och annat material och ifall de har riktigt låg frekvens så kan de urskilja fiskar på ett djup utav mer än 1000 meter.  

 De flesta ekoloden anger ett djup som är beräknat på ljudets genomsnittliga hastighet i vattnet dividerat med 2 vilket innebär att det inte är 100% säkert att den visar rätt djup. Ifall man måste ha ett mer noggrant resultat så får man istället använda sig utav regionala värden som är specifika och som har ett värde för temperaturen och salthalten alternativt så kan man använda värden som är specifika för en viss årstid. Man kan även använda ett ekolod för att mäta temperaturen i vattnet och för att mäta vattnet längre ner och detta gör man genom att man använder de sensorer som hör till ekolodet. 

Avslutningsvis vill jag lyfta fram de fördelar jag sett med ekolodning. När jag åker båt med min farfar kan han med hjälp av sitt ekolod hitta fiskstim när vi ska fiska abborre. Ännu bättre och viktigare tycker jag det är att ekolodning, när det används på rätt sätt och när det fungerar pålitligt, kan registrera avståndet till botten. Farfar har en fin båt och vill absolut inte gå på grund eller köra på någon stor sten.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ekolod

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-10-24]   Ekolod
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60570 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×