Vart är kvinnors rättigheter när det gäller abort och borde det vara lagligt i alla länder?

10796 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vart är kvinnors rättigheter när det gäller abort och borde det vara lagligt i alla länder?

Abort är ett väldigt känsligt ämne, det är just därför jag valde att skriva om det. Abort betyder att man avbryter en graviditet. Abortlagen i Sverige lyder så här:‘‘Abortlagen ger dig som är gravid rätt att avbryta graviditeten. Aborträtten gäller för alla som är gravida i Sverige, även för dig som inte är svensk medborgare eller inte är bosatt i Sverige. Du behöver inte tala om varför du vill göra en abort och du ska inte bli ifrågasatt i ditt beslut’’.

När man avbryter graviditeten går man oftast först till en abortmottagning, vårdcentral eller gynekologisk mottagning för att prata med en kurator och få hjälp av personalen. Därefter bokar man en tid för att genomföra aborten som antingen görs på sjukhus eller på en gynekologisk mottagning. Varför kvinnor väljer att avbryta sin graviditet beror på olika anledningar, det kan bero på att de inte har utbildning, boende, egen ekonomi eller helt enkelt andra personliga skäl. Framförallt har kvinnor rätt till att bestämma över sin kropp, varför inte över sin graviditet också? 

Vad är mänskliga rättigheter? Kortfattad står en del av mänskliga rättigheter att alla människor har samma värde och har rättigheter över sig själva. Att man ska kunna bestämma över vart man ska bo, vem man ska gifta sig, vilken religion och framförallt över sin egen kropp. Mänskliga rättigheter är universella vilket gör att alla människor ska kunna följa detta, man får alltså bestämma över sig själv så länge man inte skadar andra.

Föreställ dig detta, du är en kvinna som har råkat bli gravid men kan inte försörja dig själv. Hur ska du kunna försörja barnet? Hur ska du kunna betala kläderna eller maten till barnet? Eller tänk dig att du har precis avslutat dina studier på gymnasiet och har ingen utbildning än eller eget boende? Vad ska du göra då? Antingen väljer man att behålla barnet men riskerar att barnets liv påverkas negativt av alla olika faktorer eller att man genomför en abort för att inte utsätta en människa för ett liv den inte borde få. Ni kanske tycker att det inte är så farligt men det finns andra skäl som t.ex. våldtäkt, vilket kan leda till att barnet blir en påminnelse om den dramatiska händelse som man inte vill komma ihåg.

Vad gör en gravid kvinna i ett land det är olagligt att genomföra abort? Många tror att det kommer att funka om man har lagar som förbjuder abort för att de tror att det kommer att leda till att fall av graviditeten minskar eftersom kvinnor kommer att skydda sig mer, men så är det inte. Enligt studier från WHO (World health organization), visar det att restriktiva abortlagstiftningar inte minskar aborter utom leder till att kvinnor väljer att genomföra abort via osäkra former. Med osäkra former menas det att man går till vem som helst som kan hjälpa dig att få göra en abort. Det kan vara kvinnans mamma, grannen eller till och med en slaktare. Ibland hittar kvinnor läkare som utför aborter via nätet och de kräver mer pengar än vad det skulle kosta att genomföra en abort vid en sjukhus. Vet ni då hur många kvinnor som förlorar sina liv av svåra komplikationer? Från samma studier har de fått fram att det är cirka fem kvinnor i timmen som förlorar sitt liv på grund av att de väljer att genomföra osäkra aborter. Det är cirka 47000 kvinnor som förlorar livet per år. Även om dessa kvinnor lyckas att komma ut från rummet levande så är det fortfarande miljontals som får svåra komplikationer. Dessa svåra komplikationer händer på grund av att många som utför olagliga aborter saknar hygien samt att det brukar göras hemma och oftast med någon okunnig. Genom att införa laglig abort i alla länder minskar vi osäkra aborter och därmed också kvinnliga dödsfall pga aborter.  

‘‘Du dödar ett barn när du utför en abort!’’,‘‘Du skulle väl inte sluta ge mat till ett barn som är redan född bara för att du inte vill ha den längre.’’och ‘‘Vem har gett dig rätten till att döda barnet?’’ är några argument som de flesta abortmotståndare använder sig av. 

Abortmotståndaren glömmer bort vissa saker, de tänker inte på att barn kan bli hatad för att kvinnan kanske blev våldtagen. 

Juridiskt räknas ett foster som barn efter vecka 21 och sex dagar.  Efter vecka 9 är det så kallade fosterperioden, det är perioden som pågår ända fram till födelsen. I Sverige kan man göra abort ända fram tills vecka 18, men i andra delar av världen är det vecka 12 som gäller. Detta beror på att det fortfarande räknas som forster och inte barn än. De flesta aborten sker ändå innan vecka 9.  Enligt 1177 Vårdguiden, är det väldigt svårt att ett foster klarar sig utanför kvinnans kropp om den inte är färdigutvecklad, det beror på att barnets organ inte är färdigutvecklad vilket sedan leder till komplikationer. Det är just en av anledningarna varför man har en gräns på när man kan göra abort.

Avslutningsvis vill jag sammanfatta att kvinnor ska ha samma rättigheter när det kommer till aborten som när det kommer till att ha kvar barnet. Alla kvinnor ska kunna välja vad de vill göra med sina kroppar, oavsett om en kvinna vill genomföra en abort eller inte, ingen man ska påverka hennes val eller tvinga henne till något annat än det hon vill. Alla kvinnor är inte redo för att ha barn, det är inte alla som har ekonomisk frihet, utbildning eller eget boende. Alla blir inte gravida med en person som de älskar och vill ha kontakt med hela livet. Att ha ett barn är ett stort ansvar av båda föräldrar. Pappan till barnet kanske inte vill vara med i bilden. Den kanske vill men utan att vara ett par med kvinnan. Att ha ett barn är ett viktigt val för att man måste också välja vilken person man vill att ens barn ska kalla för pappa och vem man vill hålla kontakten med när det gäller barnet. Vissa blir våldtagna, oftast utan skydd, och tyvärr blir gravida med ett barn som de inte kommer att älska. Ett barn som bara kommer att påminna om händelsen. Ett barn som är inte gjord genom kärlek, utom rädsla, smärta och sorg.&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.svt.se/nyheter/abort SVT Nyheter, Polen kan införa hårdare abortlag - stora protester i landet, Ronja Mårtensson, hämtad 27-09-2018, senast uppdaterad 24-03-2018 a-manaderna/For-tidigt-fodda-barn/?ar=True Vårdguiden, 1177 För tidigt födda barn, Jenny Magnusson Österberg, hämtad 27-09-2018, senast uppdaterad 05-04-2018 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/De-forst https://www.regeringen.se/regeringens-politik/demokrati-och-manskliga-rattigheter/fakta-om-manskliga-rattigheter/vad-ar-manskliga-rattigheter/ https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Regler-och-rattigheter/Abortlagen/ 1177 Vårdguiden, Abortlagen, Klara Johansson, hämtad 27-09-2018, senast uppdaterad 23-02-2017

Kommentera arbetet: Vart är kvinnors rättigheter när det gäller abort och borde det vara lagligt i alla länder?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Vart är kvinnors rättigheter när det gäller abort och borde det vara lagligt i alla länder?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60895 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×