Karin Boye

6 röster
22162 visningar
uppladdat: 2006-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Detta arbete handlar om den svenska författarinnan Karin Boye. Det handlar om hennes mest kända diktsamlingar, prosa och om henne själv.

Fakta:

”Ja visst gör det ont när knoppar brister
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?”
Ur: ”Ja visst gör det ont” från diktsamlingen ”För trädets skull”

Karin Boye är en av Sveriges mest kända svenska poeter. Men även om hon mest skrev dikter så är hon ändå en känd författare. Bland annat har hon skrivit ”Kris” (1934). Den är en självbiografi om Boyes tonår. Hon har även skrivit ”Kallocain” (1940) som är en framtidsskildring om en stat som är helt kontrollerad. Och med Leo Kalls hjälp kan man även straffa människor för dåligt sinneslag för staten.
Karin Boyes debut blev diktsamlingen ”Moln” (1922) och bland annat även ”För trädets skull” (1935) och ”De sju dödssynderna” (1941). I sina dikter rimmar hon. Exempel se ovan.
Karin Boye skrev på ett expressionistiskt sätt i sina böcker och dikter. När man skriver expressionistiskt skriver man hur man tänker, känner och menar. Boye skrev både positivt och negativt, vilket beror helt på hur man tolkar hennes verk. Hon skriver ofta om hur hemskt mycket är, men att det kan bli bättre. Hon var hoppfull och ändå deprimerad.
Karin Boye föddes i Göteborg år 1900. Hon hade det bra ställt tack vare hennes pappa, som jobbade som ingenjör och försäkringsman. Han hette Fritz och var gift med Signe som var hemmafru och mamma till Karin och hennes två yngre bröder Sven och Ulf. År 1909 fick deras pappa ett bättre jobb i Stockholm och hela familjen flyttade dit. Hon växte upp och år 1921 hade hon tagit folkskollärarexamen. Samma år flyttade hennes familj till Huddinge utanför Stockholm. Senare åkte hon till Uppsala och läste grekiska, nordiska språk och litteraturhistoria. År 1928 tog hon examen och under hennes år som student började hon förstå att hon var bisexuell. Hon hade en stark ångest för det. Hon började arbeta som folkskollärarinna på olika platser.
1929 gifte hon sig med Leif Björk och skilde sig från honom tre år senare. Efter det flyttade hon till sin tyska väninna som bodde i Stockholm. 1931 startade hon tillsammans med Erik Mesterton och Josef Riwkin tidsskriften ”Spektrum”. De två åren efter det sökte hon vård för djupa depressioner i Berlin utan resultat. Depressionerna uppkom förmodligen på grund av Karins sexuella läggning som hon inte riktigt kunde acceptera.
Den 23 april 1941 hittades hon död i en skog utanför Alingsås med en giftflaska bredvid sig. Hon hade försökt ta sitt liv för tredje gången, och lyckades. Som man säger, tredje gången gillt.

Avslutning:

Jag tycker att Karin Boye var en fantastisk författare fast hon skrev väldigt deprimerande och ångestladdat, och ändå på ett hoppfullt sätt. Hennes verk etsar sig in huvudet och får en att tänka till. Det var väl det som gjorde henne till en så känd författare. Det är intressant att läsa hennes texter och kunna förstå på ett ungefär vad hon menar och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karin Boye

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-13]   Karin Boye
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6178 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×