Amerikanska Revolutionen

8 röster
12455 visningar
uppladdat: 2006-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den amerikanska revolutionen var när Storbrittanien härskade över norra amerika och dom gjorde uppror för att bli självständiga. Kriget började år 1775 och slutade år 1783. Det kallades nordamerikanska frihetskriget.

Vid Lexington skedde den första blodiga sammandrabbningen vilket var den 19 april 1775. Kolonisterna var förvarnade om britternas attack genom patrioten Paul Reveres berömda ritt
( han red mellan Charlestown och Lexington/Concorde för att varna att brittiska trupper var på väg). Engelsmännen tvingades att utrymma Boston, men de mottog inom kort förstärkningar och uppträdde med en sammanlagd styrka av 40 000 man. George Washington, som emellertid besatt New York och intagit fasta positioner vid Hudsonfloden, var tvungen att med sina underlägsna och illa utrustade trupper dra sig tillbaka på andra sidan Delaware. Hans landsmän var skräckslagna. Washington ensam tappade ej modet.

Han gick åter över Delaware och slog fienden vid Trenton i december 1776 och vid Princeton i Januari 1777. Under sommaren ryckte han mot Pennsylvania, men led två kännbara nederlag vid Brandywine den 11 September och Germantown den 4 Oktober. Dessa olyckor uppvägdes likväl av framgångarna vid Hudsonfloden, där den engelske generalen Bourgoyne instängdes av amerikanerna och genom kapitulationen vid Saratoga den 17 oktober 1777 tvingades att sträcka gevär med hela sin armé. På krigets hela gång kom denna seger att utöva ett avgörande inflytande.

Efter krigets slut ingick fransmännen ett handelsavtal med amerikanerna. Det officiela datumet för amerikas självständighet är 1783. Landet blev då United States of Amerika. Självständighetsförklaringen skrevs under den 4 juli 1776. Många filmer och Historier har spelats in med anknytning till den 4 juli.

Anledningen till att det blev uppror mot engelsmännens välde var att dom införde handelstullar mellan England och Amerika. Det blev dyrt att importera varor till Amerika och amerikanerna blev återigen missnöjda (tidigare lagar hade skapat uppror). När man tog bort tullarna tog man inte bort tullen på te och det blev nytt missnöje. Denna serie av skatter ledde till att befrielsekriget började. Senare skulle generalen George Washington spela sin betydande roll.

Den ameikanska revolutionen är jämförbar med flera frihetskrig som pågår nu runt om i världen. Det som dom har gemensamt är att dom har en lång tid av missnöje bland folket i landet som till slut säger ifrån. Jag tror inte att det skulle kunna hända i Sverige för att det är demokrati och folket får själv vara med och rösta. Även om man inte alltid får bestämma så ger det ändå en känsla av att man får säga vad man vill.

Frihetskriget hade kunnat undvikits om amerikanerna inte hade velat bli självständiga. Australien t ex är ett fritt land idag men ändå finns den brittiska drottningens porträtt överallt och man hälsar henne som sin monark av traition. Jag har funderat över varför Australien fortfarande hälsar den brittiska drottningen men inte Amerikanerna men jag kan inte komma på varför.

George Washington på väg att befria amerikanerna.



Faktaruta
• Amerikanska befrielsekriget 1775 – 1783

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-25]   Amerikanska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7180 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×