Dödsstraff, Mord i lagens namn?

5 röster
9082 visningar
uppladdat: 2006-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dödsstraff – Mord i lagens namn?

Sverige avskaffade dödsstraffet år 1921, men fram till dess så kunde man bli dömd till döden för bland annat; mord, häxeri, hor och blodsskam.
Avskaffat dödsstraff är idag ett krav för att gå med i EU, medan dödsstraff fortfarande används i bl.a. Kina, Japan, USA samt vissa länder i tredje världen.

Det femte budet i Moseboken lyder; ”Du skall icke dräpa”, Ändå står det på flera ställen i Moseböckerna om olika brott som straffas med döden (t ex Andra Mosebok 21:12-17, 22:18-20).
Man kan även läsa; "Den som utgjuter människoblod, hans blod skall utgjutas av människor, ty Gud gjorde människan till sin avbild." Bibeln, (Första Mosebok 9:6.) (7)
Jesus säger klart och tydligt (enligt bibeln) att man ska ”älska sina fiender och be för dem som förföljer en” (Matteus 5:38-48).
Kan man hitta stöd till dödsstraff i bibeln då? Det beror helt på vem som läser det och hur denne väljer att tolka det, nästan allt i bibeln är en tolkningsfråga. Ändå så användes dödsstraffet i Sverige, ett kristet land, och används fortfarande i länder som är kristna resp. katoliker.
Amnesty är några som verkligen motsätter sig dödsstraffet, dem kallar det ” … dödsstraff är grymt, omänskligt, förnedrande och barbariskt”.)
På amnesty.se kan man läsa om hur de argumenterar mot dödsstraffet, de skriver att dödsstraffet inte förhindrar brott, det finns ingen undersökning om dödsstraffet faktiskt avskräcker våldsmän från att begå liknande brott.
Det kan jag nog hålla med om eftersom det begås oerhört mycket våldsbrott i dagen samhällen. Men jag skulle vilja poängtera att dödsstraff förhindrar den redan dömda förövaren att begå samma brott igen, om denne skulle bli frisläppt.
Jag tycker att man måste sätta sig in i de anhörigas ställe, tänk att en person du håller kär skulle råka ut för en mördares hand, vilket straff skulle du vilja att denne fick? Eller vänd på myntet, om du skulle falla offer för en mördare, skulle du vilja att han eller hon kom undan 6 – 10 års fängelse med permissioner, bra mat, tv och lön? Vem bestämmer att priset på en annan människas liv är 6 – 10 år?
Om en president skulle mördas då får mördaren dödsstraff och folket jublar, de vill ibland även se det på tv. Men om Greta 57 mördas då är vi omänskliga om vi delar ut dödsstraff. Jag skulle vilja säga att genom att utfärda dödsstraff så visar vi att vi faktiskt respekterar och värderar människors liv.
På Amnestys hemsida skriver dem; ”Rätten till liv och rätten att inte utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som föreskrivs i artikel 5 i den allmänna förklaringen, utgör grunden för arbetet mot dödsstraffet …”)4
Då undrar jag vart rätten till liv tar vägen då man mördas?
Är det inte så att man förbrukat sin egen rätt till liv samma stund som man tar ifrån en annan persons rätt till liv?
Den tanken är lite lik ”an eye for an eye” tanken som Ghandi hade en stark åsikt mot; An eye for an eye will make the whole world blind” – Mahatma Ghandi.
Och visst så kan jag hålla med honom till viss del där, två fel gör inte ett rätt och staten borde egentligen inte mörda för att visa att det är fel att mörda. En fråga vi skulle behöva ställa oss är; Om vi i ena vågskålen lägger våldsverkarens och mördarens offer, vad måste vi då lägga i den andra för att det ska väga jämt och bli rättvist?
Svaret på den frågan är oerhört individuellt, jag vet många som skulle kunna svara att de gärna skulle ha ihjäl förövaren med sina egna händer om någon mördade deras anhöriga, medan jag vet många som skulle svara att dödsstraff inte skulle tjäna någonting till eftersom det inte ger dem tillbaka sin anhöriga.
Om man ska följa tanken att man ska mörda mördaren, borde man då misshandla misshandlaren osv.?
Om den som dödat ska avrättas ska även den som utför avrättningen avrättas då?
I dagens samhälle skulle man nog kunna säga att de flesta som begår brott är psykiskt sjuka, dem behöver psykisk hjälp inte en dödsdom, satsa mera pengar på psykvården istället.

I Amnestys årsrapport från 1999 kan man på sidan 12 läsa om ett skräckexempel på en avrättning som skulle vara ”human och över på 30 sekunder” gick fel och Manuel Martinez som skulle dödas med en giftinjektion fick ligga och vänta på sin död i 18 minuter pga. strömavbrott osv. Sådana saker ska inte behöva hända.
Och hur vet man egentligen att den man ska avrätta är helt skyldig? Kan man någonsin vara hela säker på det?

Jag kan inte avgöra dödsstraff frågan, jag kan inte svara på om hur vida det är humant eller inte. Det enda jag kan göra är att stå till svars för min åsikt, och jag är för dödsstraff.
Boken ’Bakom stängda dörrar’ handlar om en tjej som hölls fången av sin pappa i 23 år, hon blev mamma till hans barn och blev även hans fru. Den ”pappan” borde enligt mig ha fått dödsstraff, men fick bara 10 – 20 års fängelse. (troligen så behöver han inte ens sitta så länge i våra svenska fängelser)

Dödsstraff må vara omänskligt och grymt, men jag tycker att det är de enda som kan skänka offren en gnutt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dödsstraff, Mord i lagens namn?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-08]   Dödsstraff, Mord i lagens namn?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7292 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×