Renässansen

13 röster
52894 visningar
uppladdat: 2001-06-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Florens och vad som fanns gemensamt mellan politiken, filosofin, konsten och arkitekturen.

Renässans står för pånyttfödelse och renässansen var en tidsepok som började i Italien under 1300-talet. Den spreds sig till övriga Europa under de två följande seklen. Under denna tid pånyttföddes studiet av antikens språk, litteratur och konst, framför allt av den grekiska litteraturen på originalspråket. Under renässansen växte även nationalstaterna fram och de enväldiga kungadömena. Många stora och långa upptäcktsresor gjordes också, bl.a. Columbus tripp över till Amerika. Humanismen införde en ny människosyn under denna tidsepok och reformationen minskade kyrkans makt och dess dominerande ställning i kulturlivet. En av de största och under ungrenässansen ledande städerna i Italien var Florens.

Florens var en stad som kämpade för att få förbli självständig som en republikansk stat. Men då den floriska adeln förlorade sin maktställning uppstod en maktkamp mellan två partier inom borgarklassen, den rika företagsgruppen och den fattiga befolkningen. I republikanska Florens var ekonomiskt makt detsamma som politisk makt. 1434 vann den rika bankirfamiljen Medici makten och under 300 år präglade de stadens kulturliv och dess historia. Deras humanistiska styre ökade både Florens rikedomar och stadens kulturalitet.

Det var Cosimo de Medici, en humanist som tog till makten. Cosimo var Florens rikaste och mest influensrike medborgare, han studerade arbete av antikens författare och samlade manuskript av klassiska skrivelser. Han hade växt upp med stor respekt för klassisk kunskap och ideal. Hans nöje i att diskutera humanistiska frågor fick honom att organisera Plato Akademin, dit intellektuella personer kunde komma för att diskutera idéer och åsikter berörande klassikerna. Humaniströrelsen var stor i Florens, och humanisterna kom att kalla sin stad för det ”nya Aten”.

Efter Cosimo var det hans barnbarn Lorenzo ”den magnifike” som tog över makten. Lorenzo influerade underhållningen som hölls i stan, och sponsrade ofta aktiviteterna. Ett exempel var teateruppsättningar med mycket mystik och passion. Ett annat var hästkapplöpningen tvärs igenom stan på Sankt Johns dag, Florens beskyddande helgon. Och på slutet av 1500-talet hölls en massa festivaler som man då kallade karnevaler.

Den konstnärliga blomstringen hade sin ekonomiska förutsättning i en omfattande textilindustri med importerade råvaror och en omfattande export till när och fjärran.
Florens är en konststad inte bara tackvare sina fina byggnader utan också konstverken. Massor av byggnader byggdes och många av de var ägnade Medici familjen. Precis som många andra städer under renässansen hade Florens byggts under många år och var nu hem åt många kyrkor, allmänna byggnader och hus byggda i romansk och gotisk arkitektur.

Byggnaden av kupolen på Santa Maria del Fiore, katedralen av Florens, var början på renässansens arkitektur. Katedralen och kupolen tillsammans representerar tidig ungrenässans i Italien. Många av Florens byggnader har en blandning av gotisk stil på utsidan och renässans på insidan i form av fina målningar som smyckar både väggar och tak.

Många av de största konstnärerna under renässansen studerade eller arbetade i Florens, bland annat Michelangelo och Botticelli.
Michelangelo studerade i Florens och lärde sig där bl. a. skulptörens konst. Kunskaper han sedan skickligt använde då han skulpterade David som sen stod i Florens katedral. Den renässansiska estetiken visar sig i försiktigheten och den rätta skildringen av människokroppen och dess representation som naken.

Konstnären Botticelli var vän både med Michelangelo och med Leornado da Vinci han var också den huvudsakliga konstnären åt familjen Medici. Det var till familjen som han målade två av sina mest kända verk ”Primavera” och ”Venus födelse”.

Konsten under renässansen blev så stor tack vare det finansiella stödet från de rika medborgarna och stödet från kyrkan.
De tre största männen inom kulturen i Florens: Brunelleschi inom arkitektur, det var han som ritade den stora kupolen till katedralen. Donatello inom skulptur och Masaccio inom konsten kom att förändra västvärldens konst för alltid.

Trots att humanismen var stark i Florens var medborgarna bekymrade över sina andliga liv. En präst vid namnet Savonarola lyckades ändra många av invånarnas tänkande. Han var bekymrad över folks otroliga intresse av materiella gods och över att kyrkan inte längre var lika viktig. Han predikade om att folk skulle bränna omoraliska målningar, kosmetika och liknande underhållningsrelaterade föremål som musikinstrument och spelkort. Han var framgångsrik i att övertyga många floriska invånare att återgå till ett mera andligt sätt att leva. Tillslut förbjöd Påven Savonarola från att predika, och då han fortsatte sin predikan avrättades han år 1498.

Mycket av vad som hände under renässansen hade sin start i Italien, och i Florens finns ännu en hel del av de verk och byggnader som uppkom under denna tidsepok bevarade. Men nåt som gjorde Florens speciellt var det intresse som kom från den ledande makten i det intellektuella och kulturella livet som staden och världen nu befanns sig i. Att de hellre la ner sina pengar och sin tid på att utveckla konsten och att bygga nya fina byggnader istället för att ge sig ut i krig. Staden hade nog med problem att förbli självständig. År 1569 uppgick Florens i storhertigdömet Toscana.

Medici familjen och även andra rika familjer i staden, likväl de konstnärer, skulptörer och arkitekter som levde i Florens hade alla ett gemensamt intresse, den antika konsten och litteraturen. Att få återskapa, pånyttföda den tidsepok som inte låg så långt bakom de, att få fascineras av de händelser och det sätt att tänka som fanns under den tiden.
Humanisterna såg mer till människan och dess bästa, till glädjen och vad det fanns att glädjas åt.

Att få dela den glädjen med sina medborgare och omvärlden, och att hitta sätt och möjligheter att förverkliga och genomföra det på. De byggde de byggnader de tyckte att de behövde. Man byggde färdigt och utsmyckade de gamla och nya byggnaderna så att de blev en fröjd för ögat. Man använde sig av de kunskaper man hade, de duktiga konstnärer man själva skapat för att återskapa den värld som man var så fascinerad av...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Renässansen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-06-03]   Renässansen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=782 [2024-07-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×