Julius caesar

20 röster
29084 visningar
uppladdat: 2007-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning


I historieböckerna kan man finna många olika personer som lämnat märken efter sig. En del är mer berömda än andra. Den som jag anser sig vara mest berömd och omtalad som då och nu bland alla Caesars är Gajus Julius Caesar. I princip varenda en med lite medelmåttig allmänutbildning vet åt minstone en liten del om honom. Om man pratar om just Rommarriket så tänker man snabbt på Caesar och alla stora gladiatorspel och teatrar. Många tror och ser Julius som en stor och ståtlig kejsare, men så långt kom han aldrig. Men man har som ändå haft den bilden framför sig att han nådde till den statusen. Det finns väldigt många spekuleringar runtomkring Gajus och jag tänker ta upp en del saker och frågor som jag är intresserad av att veta om honom och hans tid som fältherre och politiker samt vad han blev för symbol för de rommerska imperiet. När jag hör ordet Caesar
så är det inte mycket jag kom och tänka på. Det stora gladiatorspelen , när han avgör om de som utmanas skall leva eller dö. Det är väl i de stora hela det enda , Sen till Romariket hör givetvis Colloseum , en jätte lik arena där slavarna och Caesars soldater stred. Jag blir mest intresserad av det och mindre egentligen om politik och det sätt landets styrdes på. Dock var Julius väldigt beroende av att vara omtyckt av folket däremot så han försökta så gott han kunde ställa de gott framför sig.

Många ställer sig den fråga varför just Julius blev så känd om man jämför med alla andra? I detta Romantika arbete ska jag till att börja med berätta om bakgrunder till det hela, hur det såg ut i Romarriket fram till då han kom till makten så att säga och sen då hur det förändrades från då han börja att styra tills han avled. Så man kan säga att de ni kommer få höra är hur Romarriket var ändafram till då Gajus Julius Caesar trädde till tron och hur det hela förändrades under hans styrning av herraväldet. Och hur Rom ser ut idag.



Rom bildades

År 753 f.kr. Började Romariket. På sju stycken kullar vid en flod som heter Tibern När riket var som störst så täckte de nästan hela Europa och sträckte sig ända till Asien och Afrika(http://web.comhem.se/~u13115096/Demokratism/romarriket.html). Då var det fullt av olika folkslag dvs Greker, Syrier, Afrikaner, Egyptier och judar. Det hela fick sin start med en kung. Och denna kung hade en dotter som blev lurad av sin onda bror till att bli prästinna. Hans dotter, hans enda barn blev förd till gudinnan Vestas Tempel där hon var tvungen att vara oskuld och om inte skulle det leda till dödsstraff. Senare in i bilden kom en krigsgud vars namn var Mars och han förförde henne och fick tvillingar med henne Romulus och Remus. Och straffet hon fick var att hon skulle bli inmurad i templet och hennes tvillinar sattes i floden Tibern. En kort tid efetr det så uppfanns tvillingarna av en varginna som sedan började att föda upp tvillingarna med mat och dryck s att det skulle överleva vilket dom gjorde. Där denna varginna var bosatt kom seda en herde som tog ut bröderna från hennes hem Under tiden pojkarna växte upp så jagades deras far bort från sitt kungapalats av sin egna onda bror som tog tronen från honom och effter det försökte han döda Romulus och Remus. Dessa två enslingar blev så småningom mycket starka män som sedan dödade den elake kungen. Sedan fick deras morfar kungaplatsen åter. Och det är här kullarna kommer in igen. Romulus gjorde en stad som han gav namnet Rom till och kullen fick heta Palatinen. Dessa två män blev mer och mer maktgalna kan man säga. Romulus gjorde upp en mur och vart gränserna skulle gå men Remus for fram och tillbaka över gränsen vilket inte gillades av Romulus högg ner sin bror och skrek sedan att detta var ödet för alla som drev och lekte med rikets gränser.

(Enriksson, A. (1984). Alltifrån Roms grundläggning. Wiken )

Denna historia fick så småningom alla barn i sin stad höra. Efter ett tag då arkeologer visat vissa utgrävningar och fått resultatet om hur det egentligen var. PÅ dessa 3 av 7 kullarna var det bönder och herdar som hade bosatt sig . De bodde i hyddor och på dessa kullar var de säkra för översvämningarna från flode Tibern. I mitten av Tibern fanns en liten ö där folket handlade och bytte saker med varandra . Järn salt fisk bröd och ja i princip allting kunde man fynda. Och handelsplan där blev senare Roms mest berömnda torg.

( http://home.swipnet.se/~w-68207/roman/ )

Romarna ägnade sig väldigt mycket tid åt krig. Först bröt man sig loss från urbefolkniongen etruskerna och runt 200-talets mitt var hela den italienska halvön under romersk kontroll .Efter att det ugått en hel del stora krig mot , Grekland Kartago och Mindre Asien hade romarna . Sicilien, Kartago och stora delar av Spanien Grekland och Mindre Asien i sitt rika. Rommariket stod nu inte enbart som hela medelhavets herre utan landet hade utveckeklats till ett världsrike. (Sandberg, 1996 s.45)

Rommarna plundra alla olika svagarna folkslag som fanns på öarna. Så så började Romarriket att ta form och komma in i maktcentrumet.



Julius Caesar liv och bakrund
100-44 f.kr.

Julius Caesar föddes år 100 f.kr. I en patricicerfamiljoch fick som tioåring uppleva det bldiga innbördeskriget mellan Marinus och Sulla. Vid tidiga 17 år så gick han igenom skräckens tidsperiod då Sulla gick in i Rom och började utrota sina motsåndare för att 81 f.kr. Utnämna sig till diktator. Caesar som klarade sig helskinnad för Sullas utrotningsskörd ägnade sig där efetr under 2 decennier åt studier och olika politiska uppdrag. Han bedrev också militär tjänstgörning i Asien. En morgon den 15 mars år 44 f.kr kom Julius hustru Calpurnia inspringandes till sin make och var helt uppriven. Hon var ledsen och ville inte att att Julius skulle gå till senaten denna dag därför att Frugan drömt fruktansvärda mardrömmar hela natten. Drömmarna fylldes av blodfyllt regn som runit ur döda soldater som sedan regnade ner över Rom. Hon var fast beslutsam att någonting skulle hända ifall han gick dit. Man som han var skrattade bara Caesar . Han skulle gå till sammanträde där en försalming hölls om 600 personer som till stor del styrde de mäktiga rommariket. Jämte senaten ledde två högt uppsatta män – konsulerna – Rommariket. Det skulle vara 2 därför att inte en skulle bli allt för mäktig. Då tiden var kommen när det var dags att ge sig ut och försvara riket kunde senaten utse en man till diktator som sedan under en begränsad tid fick bestämma och vara överbefälhavare för Roms arme''''er. Julis blev år 44 f.kr. Utsedd till diktator och alltså högste befälhavare över roms krigsmakt. Och som sagt tänkte inte en sådan modig och mäktig man stanna hemma på grund av ens fru har haft mardrömmar. Frugan var fast beslutsam över att det inte bara var en mardröm utan ett tecken från gudarna. J.C såg rädslan i calpurnias ögon och befallde prästerna att slakta ett offerdjur för att tyda dess inälvor . Men dessa inälvor tydde på mycket dåliga nyheter, mycket dåliga. Alla rommare trodde på järtecken och det är ett ovanligt fenomen som kunde rolkas positivt eller negativt ett exempel på gott järtecken var att en örn kunde kretsa runt generalen före en stor strid. Det sågs som ett segertecken vilket gav dem mod. Om generalen tappade sitt svärd före striden så är det ett dåligt järtecken och gav soldaterna tappat mod. Julius bad en go vän Marcus Antonius att avbryta sammanträdet men det skulle vara en grov förolämning med tanke på att man skulle diskutera om han skulle bli kung över Rommarikets provineser. Han tog på sig kläderna och begav sig "Järtecken blir vad Caesar gör dem till".

Julius Caesar var Rommarikets mäktigaste man. Han började sin karriär som officer och fick snart rykte om sig att vara ovanligt tapper och duglig. En stor del till att han blev mycket poppulär var tack vara hans stora fester som han anordnade. Pengarna till festerna lånade han av Crassus som tjänade sina pengar på en egen brandkår. Hans brandkår var kanske inte av de hyggligaste slaget utan började ett hus brinna gav han sig fort dit med sina brandsoldater och försökte göra en byteshandel eller en affär som gick till som så att om ägaren sålde huset så släckte Crassus det ananrs lät han det brinna ned. Julius blev förflyttat allt högre upp i rankingen och hade därefetr så mkt pengar att han hade råd att betala tillbaka skulderna. Senare så slöts ett förbund mellan tre mäktiga perssoner i Rom. Det var Caesar , Crassus och Pompejus och nu hade de så pass mycket makt att det kunde ignoerera senaten i stort sett. De kallade sig för triumviratet. Det dröjjer inte länge fören Pompejus åker på en frestelse från senaten om att bli ensam konsul. Och eftersom han och Julius tidigare delat på uppdragen föll Pompejus som en sten och blir därför en utmanare mot J.C. Pompejus kämpade nu så som julius tidigare gjort att göra rommarna tillfredställda och tillät sig bygga en stor park och en möteshall för senatorerna. Han lät sig också bygga en stor staty av sig själv. Julius Caesar hade ett kontrakt som tilllät honom att stanna 5 år i Gallien och vid kontraktets slut var han på senatens vägnar tvungen att lämna Gallien utan sina arme''''er. Han förde sina trupper ända till floden Rubicon där han markerade gränsen till Gallien. Där var han konsul och befälhavare men på andra sidan var han som vilken rommare som helst. Pompejus förkastade erbjudandet om att upplösa sina styrkor och det var då som Julius sa " Ale jacta est vilket betyder att nu är tärningen kastad. Nu började första striden mellan Julius och Pompejus. Han forsade över Rubicon och fanns ingen återvändo mot den öppna utmaningen mot senaten. Varken Pompejjus eller senaten vågade möta Caesars stora armeer och därför flydde det vidare till Grekland vilket gjorde det lätt för J.C och hans trupper att inta och befästa sig i Rom. Och det är nu som Julius herravälde börjar ta allt fastare form. Han handlar snabbt, blir vald som konsul och överbefärhavare vilket ger han laglig makt. Därefter fortsatte han till Spanien medsina trupper. Han besegrade där Pompejjus allierade och senare så vände sig Caesar mot pompejus själv. Pompejus hade samlat en arme för att invardera Rom . Och istället då för att invänta han så ryckte J.C och hans trupper hem till grekland för ett avgörande. Pompejus arme''''er var överväldiga men dock hade Julius ett mer strategiskt stridsätt vilket ledde till att caesar vann slaget och Pompejus flydde för sitt liv. Rom hade många andra fiender som tagit över delar av Asien och Afrika. Asien togs snabbt över igen och sommaren 46. f.kr. Togs Afrika åter och sedan återvände han till Rom. Julius höll de störsa triumftåget som skådats i Rom, segrar i gallien, Egypten, resten av norra Afrika och Asien firades samtidigt. På en av vagnarna står det " Veni Vidi Vici" . Jag kom, jag såg, jag segrade. Folket som hyllade den stora mäktia Julius Caesar fick de sju kullarna vars Rom är byggt på att skaka.

Många senatorer var rädda för att republiken Rom skulle bli ett kungariket vilket dem var stark emot. Julius Caesar fick två gånger erbjudan att få kungakronan men nekade båda gångerna. Senatorerna blev nu oroliga och litade inte riktigt på Caesar utan trodde att han tänkte ta emot kronan. Men Julius var nöjd med att bara vara diktator och ville inte lämna överge republikens ide genom att bli kung. Senator Gajus Cassius var mer oroligt inställd mot Julius. Cassius hade varit officer under Pompejus. Senare försökte han få ihop tillräckligt många för att starta en komplott mot Caesar . Han lyckades övertala den ryktbare senatorn Maruc brutus vilket var J.C vän som kom från de förnämst släkterna i Rom. Det tog ett tag men senare lyckades han få med honom. Cassius fick Brutús att bli självisk och kunde däröfr inte se att julius skulle styra. Tillslut fick man med 20 senatorer mot Julius Caesar.

Dagen som Julius Caesar trodde var en helt vanlig dag . Den 15 e April då han tänkte gå till senaten . Han möttes av en grupp senatorer och väntade på honom. En man frågar honom nånting och han vänder sig om och får därefter ett stick av en dolk i sig. Det övriga senatorerna samlade sig runt honom och knivhögg honom och hans ögon gled från ansikte till ansikte där han såg sin vän Brutus. Hans mördare drog sig undan och såg Julius Caesars blod flyta intill statyn av Pompejus. Han fick tjugotre hugg. Han myntade då uttrycket "E tu brute" även du min Brutus.

Begravningen kom och han bars i en elftenbenskista och hans blodiga mantel över. Marcus Antonio höll ett tal dvs Julius testamente och det stod : Varje fri rommare skall få en penningsumma. Dessutom skulle Julius parker längsfloden Tibern öppnas för allmänheten. Stämmingen blev orolig och allt fler börja skrika "Död åt mördarna" . Dem ville hämnas Julius Caesars död. Cassius och Brutus flydde Rom.

Octavius tar makten

Många oroliga perioder kom farandes . Det var först år 29 f.kr, 15 år senare kom den nya arvingen som Julius såg ut dvs Octavius . Han kunde nu börja låta sig hyllas som Roms nye ledare. Och namnet betyder "Den främste". Han fick senare hedersordet Augustus ett namn som varit reserverat för för gudar. Han räknas som den förste romerska kejsaren. Mordet på Caesar troddes sku hjälpa för att rädda ett redan dött Rom/republik. Men mördarna misslyckades och istället kom mordet på Julius att leda till att Rom fick en lång rad av kejsare. Den mördade J.C ''''s namn blev till och med dess kejsares hederstitel.

Denna fakta är tagen från Litterära bäcker som jag lånat på Gymnasibiblioteket samt stora bilioteket i Älvsbyn:
Kaj Hildingson med boken Politiska mord genom tiderna sida 7- 15
Suetonius Tranquillus, G med boken Kejsarbiografier sida 18


Colosseum

Gladiator var i det antika Rom en kämpe, ofta försedd med svärt (lat. Gladius), som i par eller i grupp kämpade på liv och död vid de offentliga skådespel som visades bland annat på Colosseum. Gladiatorerna var ofta krigsfångar eller personer som hade begått ett brott och sedan dömts till gladiator. Gladiatorspelen infördes 264 f.kr. I gladiatorspelen förekom även kamp mot vilda djur.
Kämparnas hälsning till kejsaren , om denne närvarnade vid arenan "Ave Caesar, moituri te salutant" även kallat Hell Caesar, de åt döden vigda hälsar dig.

Den historiskt mest kända gladiatorn var Spartacus, som ledde en arme på 70 tusen man år 73 f.kr. Armen bestod av f.d gladiatorer och slavar i kamp mot rom, men som dock besegrades två år senare av Crassus vid floden Silarus. Kampen kunde sluta med att den ene gladiatorn dödades, eller också lade han sig på rygg och sträckte upp vänster arm som visade tecken på nåd.
Åskådarna kunde då rösta ifall de tyckte att gladiatorn skulle skonas. En vanligt förekommande missuppfattning är att tummen upp betydde att han fick leva och tummen ner att han skulle dö. I verkligheten förhöll det sig tvärtom. Om kejsaren var närvarande kunde han ensam bevilja nåd.
På den tiden då detta var aktuellt var det väldigt poppulärt , det var som teater eller musikföreställning för oss idag . Dock har tiderna förändrats och demokrati och politik är annars. Idag är colosseum ett minne blott , nu återstår bara förfallen sten i princip och olika stora berättelser om de fantastiska kämnparna .
(ROME R.A. Staccioli) Bok lånad av Hampus lundin som han köpt i Rom.
Rom idag

Huvdustaden ligger idag på drygt 2.8 miljoner invånare och i hela republiken bor 58 miljoner invånare

Rom har gått väldigt snabbt i utveckligen. Från stora konflikter , krig och erövringar till Rom, den eviga staden. Det har blivit ett säte för en av historiens största imperier och centrum för västerlänsk kultur och är en stad för sig i hela världen. Idag har inget land lika stort utbud av historia och historiska byggnader. Man kan se allt , från Etrusiska gravar till barocka basilisker, Colosseum , Forum Romanum, Vatikanstaten, om stenar kunde prata skulle staden Rom vara en episk saga. Många tror att efetr alla historisk bakrund som Rom har att det bara skall bestå av gammla nertryckta byggnader och statyer och gamla döda legender men inte det. Idag är Rom en levande kosmopolitisk metropol, mycket så som den alltid har varit . Man jobbar för att skapa en unik stad som måste upplevas för att vara trovärdig.

Kan ta upp en sak som jag tycker är mest intressant och det är colosseum som är en stor attraktion i Rom idag. Det byggdes under de första århundradet , av kejsarna Vaspasian och Titus. När det öppnade firades de i hundra dagar och de involveraade 9000 tusen döda djur vars blod täckte arenagolvet. Colosseum användes för tilfredställa människorna , där fanns djurslagsmål, avrättningar, gladiatorspel och genom att fylla den med vatten utfördes även havsslag. Colosseum rasade ut sin postion och därefetr plundrades marmor av flertal påvar för att bygga Vatikanen. Det sägs att Arenan ekar än idag av skrikande djur och människor.

Skulle gärna ta en 2 veckor semster och resa runt i Rom nu när man gjort ett arbete om det vilket ger en mer inblick om den intresanta hitstorian som finns bakom Rom / Rommarriket.

( http://www.apartmentsapart.com/Europe/Italy/Rome/About_City/sv )


Analys

Jag tror världen under Julius tid har satt en stor grund för vart samhället idag har kommit. Under Julius tid fanns det kejsare och och politiker som styrde medans det idag är i princip samma sak, varje land styrs av kungar eller prisedenter som styr men även politikerna har stor del av styrandet i världen och till att få det att fungera i samhällena. Vi har bara uppgraderat vissa saker men vi ståd ändå på samma grund idasg tycker jag . Nog för att styret då och nu ör helt olika och går inte att jämföra för fem öre. Vi har striktare lagar idag ändå och ser helt annorlunda på människors värde.
Ett bestående intryck är att statsskicket i italien av idag fortfarande är en republik i stället för en monarki. Det har man stor del av Julius Caesars tankesätt att ett land styrs bäst av en president. Han t yckte att statsskicket kungadömme var en sämre styrelseform. Han var en stor härskare som gick krigståg och ville ta nya länder vilket ledde till nya kollonier i Afrika. Han var en extremt duktigt strateg och krigsherre samt väldigt betydelsefull. Italien har ju alltid varit politiskt shiftande tycker jag iaf och det är ju faktiskt sant ., Dom har haft snabba regeringsbyten och en allmän orolig stämning i sitt statsskick. Kan det vara så att det har att göra med att det "korrupta" systemet som rådde i dåtidens senat har levt kvar fram till dags dato som bestod av mutor , intriger, mord som var under Julius tid. Man får aldrig någon lugn och ro eller stabilitet. Julius caesar var bra tycker jag på att ena oliak folkgrupper som hade olika tradiotioner , dialekter språk , och kulturer till ett gemensamt folk med ett gemensamt språk och traditioner, tex Sicillianare, maltesers till faslandsfolket. Han var väldigt smart och insåg att man inte bara kan åka och plundra och ta över stället utan han insåg ju att han var t vungen ha folket med sig. Smart tycker jag. I norra italien där stora delar har införlivats från att ha varit t yskt och därmed tysktalande , har blivit tvåspråkit med italienska som modersmål.

Julius Caesar hade ganska många väl gripande uttryck som man använder sig av än idag så som
- Även du min brutus
- Jag kom jag såg jag segrade
Tärningen är kastad



Sammanfattning

År 753 f.kr. Började Romariket. På sju stycken kullar vid en flod som heter Tibern När riket var som störst så täckte de nästan hela Europa och sträckte sig ända till Asien och Afrika. Då var det fullt av olika folkslag dvs Greker, Syrier, Afrikaner, Egyptier och judar. Det hela fick sin start med en kung. Senare in i bilden kom en krigsgud vars namn var Mars och han förförde henne och fick tvillingar med henne Romulus och Remus. Och straffet hon fick var att hon skulle bli inmurad i templet och hennes tvillinar sattes i floden Tibern. Romulus och Remus. Dessa två enslingar blev så småningom mycket starka män som sedan dödade den elake kungen. Sedan fick deras morfar kungaplatsen åter. Och det är här kullarna kommer in igen. Romulus gjorde en stad som han gav namnet Rom till och kullen fick heta Palatinen. Dessa två män blev mer och mer maktgalna kan man säga. Romarna ägnade sig väldigt mycket tid åt krig. Först bröt man sig loss från urbefolkniongen etruskerna och runt 200-talets mitt var hela den italienska halvön under romersk kontroll .Rommarna plundra alla olika svagarna folkslag som fanns på öarna. Så så började Romarriket att ta form och komma in i maktcentrumet.

Julius Caesar föddes år 100 f.kr. I en patricicerfamiljoch fick som tioåring uppleva det bldiga innbördeskriget mellan Marinus och Sulla. Han bedrev också militär tjänstgörning i Asien. Julius Caesar var Rommarikets mäktigaste man. Han började sin karriär som officer och fick snart rykte om sig att vara ovanligt tapper och duglig. En stor del till att han blev mycket poppulär var tack vara hans stora fester som han anordnade. Julius blev förflyttat allt högre upp i rankingen och hade därefetr så mkt pengar att han hade råd att betala tillbaka skulderna. Senare så slöts ett förbund mellan tre mäktiga perssoner...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Julius caesar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-25

    Jag tycker du måste bli mer kä

  • Inactive member 2014-01-23

    mycket bra arbete

  • Inactive member 2016-11-17

    Asså det var mycket information men ganska mycket skrivfel, plus att du skriver olika saker i texten och i sammanfattningen. Du skrev t. Ex att han blev mördad den 15:e mars i texten och den 15:e april i sammanfattningen...

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-24]   Julius caesar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8246 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×