Första världskriget

37 röster
47831 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Krig har funnits i alla tider, inte minst under de moderna 1900- och 2000talen har det funnits
massor med krig som har påverkat människor över hela världen. Det krig som jag ska skriva lite mer om är första världskriget, ett krig som var så förödande och hade sådana dimensioner att minnet av det ännu hemsöker oss. Ingen tidigare konflikt hade varit så brutal eller så omfattande.
Ett krig där det dog över 9 miljoner man till ingen nytta, och som dessutom la grunden till ett nytt krig säger det mesta om hur onödig första världskriget var. 1900-talet var krigets, hoppets och jordklotets århundrade. Jag skulle vilja avsluta denna inledning med följande ord av Albert Einstein: Världen är alldeles för farlig att leva i – inte på grund av de människor som gör det onda, men på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det.

Syfte
Mitt syfte med det här arbetet är att lära mig mer om första världskriget. Jag blev själv förskräckt när jag upptäckte att min allmänbildning har en stor brist; Jag visste ingenting om några som helst krig så jag bestämde mig för att göra ett arbete om första världskriget för att lära mig mer. Jag kan inte bry mig mindre om krig för flera hundra år sedan på platser som inte längre finns för att beskydda länder och personer som inte längre finns av anledningar som inte längre finns. Därför har jag valt att göra ett arbete om ett krig som inte ligger så långt ifrån vår tid.

Frågor
1. Varför startade kriget
2. Hur startade det?
3. Vem utlöste det?
4. Vilka länder var inblandade?
5. Varför var de länderna med?
6. Vilka var de viktigaste slagen?
7. Hur slutade det?
8. Varför slutade det?
9. Vad blev konsekvenserna för de länder som var inblandade?
10. Vad blev konsekvenserna för resten av världen?



Första världskriget
28 juli, 1914 – 11 november, 1918
Första världskriget var en global militär konflikt mellan Centralmakterna (Österrike-Ungern, Bulgarien, Tyskland, Osmanska riket m.m.) och Ententen (Frankrike, Italien, Ryssland, Serbien, Brittiska imperiet, USA m.m.).
Bakgrund: Efter Napoleonkrigen hölls Winerkongressen då Europas karta ritades om med syftet att skapa fred med så få intressekonflikter som möjligt. Dock krossades denna goda tanke när nationalismen bröt fram och fick följden att mindre stater slog sig samman med större och olika folkgrupper strävade efter självständighet.
Runt sekelskiftet började fler och fler länder att förbereda sig för krig; Frankrike ville ha revansch mot Tyskland efter deras gemensamma krig 1870-1871, Storbritannien och Tyskland i sin tur bråkade om kolonial- och flottfrågor medan Ryssland och Österrike-Ungern hade meningsskiljaktigheter vad gällde hur Balkan och Östeuropa skulle delas upp. Det utlösande momentet var mordet på Österrikes ärkehertig Frans Ferdinand, händelsen som även är känt som skotten i Sarajevo.
Krigsutbrottet: 28 juli förklarade Österrike krig mot Serbien. Ryssland blandade sig i kriget på Serbiens sida trots Tysklands varningar. Detta, i kombination med att Tyskland vid tidpunkten var allierat med Österrike, gjorde att Tyskland förklarade krig mot Ryssland den 1 augusti. Två dagar senare förklarade man också krig mot Frankrike med påföljden att Storbritannien förklarade krig mot Tyskland dagen efter. Ytterligare två dagar senare förklarade Österrike krig mot ryssland och kriget var i full gång.
Västfronten: Tyskland gjorde en operation mot Paris genom Belgien. Deras första anfall hade misslyckats så därför grävde de ner sig i skyttegravar och kriget var stillastående i ett blodigt ställningskrig. Västfronten fortsatte att vara mer eller mindre orörlig fram till våren 1918 då Tyskland samlade sina sista krafter på att avgå med segern innan USA: s arme hade blivit komplett. Detta misslyckades; Från och med hösten fram till vapenstilleståndet fortsatte Ententens arméer att avancera.
Östfronten: På östfronten stred Österrike-Ungern mot Ryssland ända tills ryska revolutionen utbröt 1917 och Ryssland tvingades att dra sig ur kriget.
Balkanfronten: I augusti 1914 drog Österrike-Ungern in i Serbien. Deras första anfall misslyckades men efter ett nytt anfall i september kunde de ockupera Belgrad. Dock gick den Serbiska armen till anfall och kunde slänga ut den Österrikiska armén strax innan jul.
1915 anslöt sig Belgien till centralmakterna. Efter detta anfölls Serbien på nytt av tyska och österrikiska trupper. Den Serbiska armén tvingades dra sig bakåt ända till Albanien och hela Serbien ockuperades. Ockupationen varade ända tills en brittisk-fransk expeditionskår kunde tvinga Bulgarien till fred 1918. Rumänien anslöt sig till ententen 1916 med besegrades och tvingades till fred redan 1917.
Italienska fronten: Italien var neutralt till en början men förklarade krig mot Österrike-Ungern 1915. 1917 lyckades Centralmakterna att tvinga tillbaka Italien från Caporetto i Slovenien. Österrike-Ungern gjorde ett tappert försök att bryta igenom vid floden Piave i juni 1918, men detta nederlag var början till kejsardömets nedergång. Under slaget vid Vittorio Veneto i slutet av oktober kunde Italienarna bryta sig igenom Österrike-Ungerns arme och kort därefter var kejsardömet ett minne blott.
Osmanska rikets front: Efter ett hemligt avtal mellan Tyskland och det Osmanska riket angående allians 1914 så anslöt sig det osmanska riket till Centralmakterna. I och med detta hotade de Ryssland snart Britternas handel med Iran, Indien och Egypten via Suezkanalen.
Krigsslutet: Efter freden i Brest-Litovsk i Vitryssland 1918, drog sig Ryssland ur kriget vilket gjorde att den Tyska armen kunde lösgöra många trupper för insatser på västfronten. Samtidigt anslöt sig USA till ententen och sände över två miljoner soldater till Europa. Det sista anfallet var riktat mot Paris men de tyska arméerna tvingades snart tillbaka. Tyskarna förstod då att de inte skulle vinna kriget och begärde vapenvila. Den 11 november 1918 blåstes eldupphör.
Freden i Versailles: Freden i Versailles var ett fredsavtal som Tyskland tvingades att skriva på efter vapenvilan. Detta fredsavtal var mycket hårt mot Tyskland; Bl.a. krävdes landet på enorma skadestånd. Den ekonomiska hopplösheten i kombination med dålig stämning gav senare upphov till andra världskriget.
Förluster för Etenen: 5 520 000 döda militärer, 12 831 000 skadade militärer, 4 121 000 saknade militärer.
Förluster för Centralmakterna: 4 386 000 döda militärer, 8 388 000 skadade militärer, 3 629 000 saknade militärer.



Diskussion
Det har varit intressant och roligt att jobba om första världskriget. Eftersom det ju är ett stort område som hart mycket att berätta så har jag valt att korta ner och förenkla det så mycket som möjligt. Detta gjorde jag för att jag tänkte på hur det var när jag själv började med detta arbete; Jag visste inte någonting och tycke att det verkade ganska så tråkigt, jag ville helt enkelt förenkla det för andra. Jag är inte särskilt intresserad av historia och krig men detta arbete var faktiskt väldigt intressant att göra.
Varför jag valde just andra världskriget var för att jag ”tycker synd om den”. Det låter kanske konstigt men låt mig förklara; Andra världskriget har det gjorts många filmer om och alla vet på ett ungefär hur och vem som startade det, men första världskriget då? Hur många filmer har det gjorts om det? Hur många vet vem Frans Ferdinand var? Enda anledningen att folk överhuvudtaget vet att första världskriget fanns är för att andra världskriget heter just ”andra” och att det därför måste finnas ett ”första”. Detta tänkte jag ändra på, iallafall när det gäller mitt eget vetande.
Det finns många anledningar till att första världskriget började, exakt vilka det var och hur mycket de påverkade krigsutbrottet kan diskuteras i evighet. Det skäl som brukar nämnas mest, och som även jag kan tycka var viktig, är mordet på Österrike-Ungerns tronföljare Frans Ferdinand. Han mördades av en serb vilket gjorde Österrike-Ungern ursinniga och de satte krav på att Serbien skulle sätta stopp förr de nationalister i Bosnien som ville föra ihop Serbien och Bosnien. Bosnien var vid tidpunkten en provins i Österrike-Ungern och den person som mördade Frans Ferdinand var serb men bodde i Bosnien. Hursomhelst, Serbien gick inte med på Österrike-Ungerns krav vilket gjorde att Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien. Inom en vecka var de flesta länderna i Europa inblandade, den s.k. ”svarta veckan”.
Småkrigen på Balkanhalvön gjorde nog också sitt till att första världskriget startade. De handlade i huvudsak om hur de landområden som Turkiet tvingats lämna ifrån sig i kriget mot Balkanländerna 1912 skulle fördelas mellan Serbien, Grekland, Rumänien och Bulgarien. Dessutom var Ryssland och Österrike-Ungern med på ett hörn och ville bestämma.
Detta var nog åtminstone några av de skäl till att första världskriget startade.
Konsekvenserna av första världskriget blev många; Inte bara fick världen smaka på sitt första världskrig, utan också en kulinarisk smakupplevelse i form av granater, stridsvagnar, kulsprutor och stridsgas, alla nya maträtter i restaurangen ”Krig”.
En del av konsekvenserna var, precis som i så många andra krig, att miljoner dog och ännu fler miste sina nära och kära.
Freden i Versailles tycker jag var orättvis mot Tyskland. Jag anser att även om Tyskland såklart var delaktiga i att första världskriget startade så var det inte enbart deras fel. Enligt mitt tycke så hade Serbien och Österrike-Ungern minst lika stor skuld.
Jag vet inte hur de som skrev fredsavtalet resonerade men det känns onekligen som om de ville ha en syndabock och drog namnet Tyskland ur hatten. Om fredsavtalet inte var lika hård mot Tyskland så skulle kanske andra världskriget inte ha ägt rum.
En sak som kom ur kriget som, enligt mig, inte var särskilt dåligt var att världen fick många nya länder; Imperierna Österrike-Ungern, Ryssland och Turkiet splittrades och delades upp i flera nationella stater. Österrike-Ungern delades till två länder (Österrike och Ungern). Dessutom fick de lämmna ifrån sig regionerna Böhmen, Mähren och Slovakien som tillsammans bildade Tjeckoslovakien. Idag är landet delat i två (Tjeckien och Slovakien). Dessutom bildades Jugoslavien i de sydliga områdena av Österrike-Ungern. Detta land finns idag inte kvar utan har delats upp i flera.
Ryssland ynglade av sig vilket gjorde att Lettland, Litauen och Estland bildades och Polen ”återuppstod”.
Turkiet tvingade ge upp flera landområden där Palestina, Irak, Syrien och Libanon bildades. Att det bildades så många nya länder tycker jag är bra, det gav chansen för många att bo i ”sitt” land.
Om man jämför en karta före första världskriget med dagens karta över Europa så blir man förvånad över hur mycket som har ändrats. Då bestod...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-09-15

    bra grejer detta ;)

  • Inactive member 2012-12-16

    Fantastiskt bra :) jag hitta den informationen jag leta efter samt att det var mycket trevligt att läsa det

  • Inactive member 2013-02-15

    Jätte bra information! Hjälpte en hel del på uppgiften jag gjorde! :)

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8390 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×