Första världskriget

17 röster
69686 visningar
uppladdat: 2002-11-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En historisk katastrof 1914 – 1918

Hör detta, ni gamla och lyssna till det, ni landets alla inbyggare. Har något sådant skett förut i era dagar eller i era fäders dagar?

Nej om detta må ni berätta för era barn och era barn må berätta om det för sina barn och deras barn för kommande släkte. Bibeln Joel 1:2-3

Spänningen innan en katastrof.

I början var det mycket som talade för att en världsfred skulle kunna hållas. Många människor bodde och klädde sig bättre än deras förfäder hade gjort och ändå låg någonting och pyrde, ändå ökade krutet i tunnan. Motsättingarna i Europa ökade i början av 1900-talet. Vid flera tillfällen var flera krig mycket nära att bryta ut. Frankrike var fortfarande förolämpat för dom hade förlorat dom två rika landskapen Lorraine och Alsace. Och nu så ville dom ha tillbaka dom. Britterna i sin tur var oroliga för att den tyska industrin och handeln skulle gå om den brittiska. Österrike – Ungern var i sin tur upprört över att Ryssland stödde Serbien och slaviska folket i Österrike – Ungern. Tyskland tycke att dom var det ledande landet och att dom var värda att utöka sina gränser. Tysklands befolkning ökade explosions artat medans Frankrikes stod stilla. Uppe på allt detta så kämpade alla länder om nya kolonier. Länderna började rusta sina arméer och började bilda allianser med varandra för att kunna behålla sin stormakts ställning och till och med utöka den. Ingen ville stå ensam i ett krig. Tyskland och Österrike – Ungern och Italien bildade en krigs allians år 1882 Italien skulle senare i krigets hetta byta sida. Den alliansen kallades Trippelalliansen. Storbritannien, Frankrike och Ryssland bildade också en Allians år 1907 och den kom att kallas ententen eller trippelententen. Kanske var det där något skedde nu var Europas mest ledande världsmakter indelade i två läger. Alla länder började med att rusta upp sina arméer bara i fall att. Läget vart nästan ohållbart det behövdes bara en utlösande faktor. Till slut var det nästan så att länderna själva ville starta kriget bara för att vara först och beredda.


Kriget var som jag vill säga o undvikligt någon faktor skulle förr eller senare komma att dyka upp. Men vem hade trott att detta krig. Detta krig som spåddes hålla på i fyra månader skulle hålla på i år? Att ca tjugo miljoner människor skulle behöva sätta sitt liv till. Det var inte ett krig om kärleken till religionen inte om politiska skillnader det var ett krig om makt ett krig att utöka sina gränser. Jag förstår inte hur man kan kriga om något så dumt som makt. Men det finns saker jag kan ha förståelse för. Min teori att kriget fick såna förödande effekter var att det var det första industriella kriget många nya vapen kom och dom gamla officerarna visste inte hur dom skulle behandla dom här sakerna. Dom körde på i gamla mönster men med dom nya dödsmaskinerna. Industrialismen måste också ha gjort en ökad effektivitet när det gällde produktionen vilket gav i sin tur en ökad effektivitet att döda varandra.

Nya vapen

Kulsprutan: Kulsprutan var en ide som faktiskt var gammal. Redan på 1300-talet fanns sk orgelbössor med många pipor som var avsedda att avfyras samtidigt. När sedan kulsprutornas antal och effektivitet ökade var en katastrof ett faktum. Soldaterna hade ingen chans när dom skulle bryta genom fiendes linjer. Dom behövde ett skydd och detta gav det andra vapnet som var nytt på första världskriget. Strids vagnen.

Stridsvagnen: Inte heller den idéen var ny. Vagnarna skapade en stor osäkerhet skulle man använda dom eller inte? Dom gick sakta och banden under dom vart snabbt utslitna. Men snart vart även den konstruktionen bättre. Och när soldaterna nu skulle springa mot kulsprutorna hade dom skydd mot i alla fall en del av elden.

Flygplanet: Få vapen utvecklades så snabbt som flygplanet under andra världskriget. Militärt fick flyget 1914- 1918 ingen avgörande betydelse men kriget gav utvecklingen en skjuts framåt. Flygplanen fick oftast bära på bomber och bomba militära mål Tex. järnvägar osv.

Andra nya hemska saker: Arméerna började även använda en krigs gas, Senaps gas. Ofta hade gasen en dödlig utväg, den fräter sönder slemhinnorna och ger stora svårläkta sår på huden.
Över skyttegravarna regnade även granater. Och många skador utgjordes av granat splitter. Skyttegravarna var också en ny sak. Oftast var dom trånga mörka och kalla. Samtidigt så gav dom inte ett särskilt bra skydd. Andra faktorer som försvårade livet för soldaterna var lervälling, kyla, trötthet, rädsla, sjukdomar och brist på mat.

Frans Ferdinand 1863- 1914

Frans spelade en aktiv roll i dubbelmonarkins förvirrande inrikespolitik. Han arbetade för att mildra omständigheterna mellan de olika folken och bekämpade samtidigt panslavisterna på Balkan. Särskilt de Bosniska Serber som stödde tanken på ett stor Serbien. För den Serbiska regeringen var han deras främsta fiende. Han var gift mot sin vilja med den furstliga Sophie von Chotek. Deras äktenskap var morganatiskt (dvs. om dom fick några barn ihop hade inte dom rätten till tronen) Så jag har inte hittat något om att dom skulle kunna ha haft några barn.
Skotten i Sarajevo

Österrike – Ungern var på den här tiden en stormakt vars södra gräns korsade Balkan halvön (Den omfattade ungefär dagens Bosnien och Kroatien) På Balkan grodde en så kallad panslavism som gick ut på att man vill ena alla slaver boende på Balkan i ett sydslaviskt rike (Jugoslavien = Syd slavien). De slaviska nationalisterna stöddes av ett slaviskt Ryssland. Orsaken till skotten i Sarajevo var just att dom ville provocera fram ett krig med österrike – Ungern där Ryssland skulle komma till sina slaviska och ortodoxa kristna bröders hjälp. Ur askan skulle ett förenat Sydslavien resa sig. Nationalismen på Balkan gjorde tror iaf jag att stormakterna Ryssland och Österrike – Ungern stod på motsatta sidor. Och Pag av två stormakter stod på motsatta sidor så hamnade de i krig med varandra och dom hade slutit krigs allianser med en massa länder. Så även om dom länderna inte egentligen vill kriga så var dom nu tvungna att göra det.

Men vad var nu skotten i Sarajevo? Vad var det som utlöste denna världsbrand?
Österrikes - Ungerns kronprins Frans Ferdinand och hans gemål Sophie (en kul sak var att Frans inte alls velat gifta sig med Sophie) var på besök i Bosnien 28 juni 1914 för att se en militär manöver. Ett sådant mål var högvilt för nationalistiska organisationer som stred för ett enat sydslavien en sådan organisation var beredd när kronprinsen kom nämligen svarta handen. Ett första attentat genom fördes mot hans resa in i staden Sarajevo en bomb slängdes mot hans bil men det var ”bara” en officer som skadades. När ärkehertigen senare skulle besöka den sårade officeren på sjukhuset i sin öppna bil så fastnar den i en trafik stockning Svarte handen medlemmen Gavrilo Princip går fram till bilen och avlossar två skott Kronprinsen träffas i halsen och hans hustru i underlivet Båda dör. mordet fick ett Europa på randen till krig att gå över gränsen.

Den 23 juli så ställde Österrike ett ultimatum ett föredrag innehållande många krav. Och svaret skulle man ha inom dom närmaste 48 timmarna. Serbens svar kom den 25 juli och man godkände alla punkter utom två. Man ville inte vara med och hjälpa till en utrensning av misstänkta nationalister och man ville inte österrikare låta komma in och styra och ställa med rättegången utan någon som helst inblandning. Det svaret tillfredställde resten av världen men Österrike såg sin chans att för alltid sätt stopp för dom slaviska nationalisterna. Österrike - Ungern förklarade krig mot Serbien.(i början tog man nog ganska lätt på kriget eller tyder inte den här reklamaffischen på öl för det?)

Svarta veckan

Exakt en månad senare så drar första världskriget igång. Och den första veckan skedde allt mycket snabbt och en massa länder förklarade krig med varandra den veckan har kommit att kallats svarta veckan.

Den 28 juli förklarade Österrike – Ungern krig mot Serbien. Ryssland känner sig nu skyldiga att hjälpa Serbien och börjar nu mobilisera sin armé. Tyskland känner sig i sin tur skyldiga att hjälpa Österrike och börjar också mobilisera son armé. 1 augusti förklarar Tyskland krig mot ryssland och det innebar att Frankrike genom ententen var skyldiga att hjälpa ryssland. Den 3 augusti så förklarar Tyskland även krig mot Frankrike. Den 4 augusti så går Tyskland in genom det neutrala Belgien enligt Schlieffen planen (Om Tyskland kom i krig med Ententen. så skulle man besegra Frankrike först eftersom det skulle ta lång tid för Ryssland att mobilisera sina stora arméer, sen skulle besegra Ryssland och Frankrike skulle man nå genom det neutrala Belgien) Att Tyskland gjorde detta hemska dåd och gick in på neutral mark kunde inte Storbritannien som trots allt försökt att hålla sig utanför tåla. Den 4 augusti förklarar Storbritannien krig mot Tyskland. Nu var Europas stormakter i ett krig. Ett krig som dom inte visste riktigt vad dom ville uppnå med.Krig

Man kan dela in kriget i två olika zoner Östfronten som var det krig som tyskland bekämpade österut. Först såg det ur som det skulle bli en rysk seger när dom trängde in på den Tyska marken. Men anfallet stoppades och vändes till ett nederlag. Revolution bröt ut i Ryssland. Folket var trötta på Förlusterna kriget hade pågått i två år. Och nu ville dom ha bröd i stället. Folk började protestera. Och kraven på fred var stora missnöjet riktade sig främst till tsaren. Tidigare hade armén försökt kväva såna infall men den här gången den 17 februari 1917 ställde sig soldaterna på folkets sida. I stället för att skjuta på dom som protesterade så sköt dom på sina egna officerare. Landet var i kaos och den 2 mars så avgick tsar Nikolaj den andre. Tsar väldet var över och Ryssland vart en demokrati. Tyskarna var inte sena med att utnyttja den nya förvirringen. Och dom nya ryska ledarna skrev 1918 på ett mycket ofördelaktigt fredsavtal med Tyskland. Det avtalet avslöjade en tysk dröm om att kraftigt utöka rikets gränser österut.På västfronten stod kriget mellan Tyskland och des fiender i väst. Ingen av de stridande fick något övertag. Arméerna grävde ner sig i skyttegravarna som sträckte sig från Schweiz till östersjön. Fem miljoner soldater befolkade skyttegravarna i fem år. Mellan skyttegravarna låg en landsremsa som kallas ingenmans land. Ibland var den flera kilometer bred och ibland inte mera än femtio meter. I ingenmansland rådde död. Där låg ruttna kroppar, uppfläkta hästar och allt var bara en enda sörja av sorg.

När kriget på det här viset körde helt fast så försökte man tvinga fram ett avgörande till havs. Tyskarna försökte med sina ubåtar spränga alla skepp som antogs vara på väg till Storbritannien och britterna stoppade alla fartyg som antogs vara på väg mot Tyskland. Kriget såg inte ut att få någon lösning alls.

Någon måste göra något. Och dom var tvungna att göra det snabbt.


USA går in i kriget
1917 så gick USA in i detta hopplösa krig. Dom ställde sig på Frankrikes och Storbritanniens sida. Dom hade lånat ut stora summor med pengar för det här kriget och om dom förlorade så kanske dom aldrig skulle få tillbaka dom här pengarna. Men även så hade Tyska ubåtar sänkt Amerikanska fartyg. Men USA´s hjälp behärskade Britterna haven och ströp på så sättet Tysklands resurser på väg till landet. Det tillsammans med nytillskottet av soldater så insåg de tyska ledarna att läget var hopplöst. Och passade på att sluta ett freds avtal medans Tyskland var någorlunda oskatt. Den 11 november 1918 så inträdde vapenstilleståndet. Första världskriget var över. 20 miljoner människor hade mist sin liv. På det mängder med skadade. Man hade förlorat synen eller benen eller armarna man var chockade förvirrade ja kanske rent utsagt sinnessjuka.

Versaillesfreden

Det tog många år innan segrarna i första världskriget kunde komma överens om hur kartan skulle se ut. Tre kejsare hade störtas. Tysklands (Kejsar Willhelm) Österrike – Ungerns (Franz Josef) Turkiets (Sultan Mehmet) och Rysslands tsar hade mördads (Nikolaj). Tyskland såg det inte så att den tyska armén hade besegrats utan att den hade dragit sig tillbaka med ära. Segern vart en kompromiss som bäddade för nya konflikter.

Det slutliga fredsföredraget med Tyskland skrevs under i Versailles 1919. Men det hade en svaghet USA vägrade skriva under. Tyskland vart Ilsket. Man skulle betala ett stort skadestånd och föredraget pekade ut Tyskland till bovarna. An skulle avstå från alla sina kolonier och man skulle lämna tillbaka Lorraine och Alsace till Frankrike. Det föredraget och denna kompromiss till fred bäddade för ett andra världskrig.

Efter kriget såg kartan mycket annorlunda ut. Imperiet Österrike – Ungern splittrades. Och Österrike, Ungern, Tjeckoslovakien och ett sydslaviskt rike uppstår. Jugoslavien delvis till följd för första världskriget och delvis av den Ryska revolutionen uppstår Polen de Baltiska staterna och Finland som självständiga stater.

Norden under första världskriget

Alla de nordiska länderna på den tiden var neutrala. Men man märkte ju av kriget efter en tid. Det vart ont om varor. Som till exempel spannmål oh fotogen. Regeringen införde därför ransonering av att handla saker i affärerna. Hushållen fick olika kuponger som dom skulle använda. Läget gjorde också att priserna steg snabbare än lönerna. Och det drabbade självklart de fattiga. Vintern 1917 – 1918 så utbröt våldsamma kravaller i flera städer där affärer plundrades. Regeringen slog dock ned detta upptåg ganska snabbt. När kriget tog slut 1918 så blev situationen långsamt bättre. Min farfar upplevde inte själv första världskriget med andra. Hans mor tyckte det var viktigt att förklara för sina pojkar hur det egentligen stod till ute i världen. Än i dag är hon villig om at berätta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-11-28

  super bra!

 • Inactive member 2008-03-12

  ett mycket bra arbete !,

 • Inactive member 2008-03-12

  ett mycket bra arbete !, du fö

 • Inactive member 2008-04-20

  skit bar arbete:) undrar bar

 • Inactive member 2008-04-20

  skit bar arbete:) undrar bar

 • Inactive member 2010-01-28

  Bra arbete men dock en hel del stavfel och särskrivnig :) Inte för att jag skulle gjort bättre men ville bara ge lite kritik så du kan tänka på det till nästa gång :)

 • Tobias Nilsson 2018-04-04

  Arbeta med dina stavfel

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-24]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1226 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×