Första världskriget

5 röster
18196 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den Tyska unionen hade sina små disbyter med olika europeiska länder. Konflikten mellan Frankrike och Tyskland började redan när Tyskland förklarade krig mot Frankrike och efter ungefär ett år vann kriget. Fransmännen kände sig hotade av tyskarna eftersom de
hade den största militärmakten och var den främsta industrinationen i Europa. Dessutom ville fransmännen ha revanch för det förlorade kriget år 1871.

Men Frankrike var inte det enda landet som ville se den Tyska unionen störta, Serbien och Storbirtannien ville också det.
Storbritannien var under 1880-talet det land som hade flest kolonier runt om i världen. Det var deras starka flotta som gjort att de hade kunnat besegra så många länder utanför Europa. Men när tyskarna började att bygga upp en stark flotta kände britterna sig hotade eftersom tyskarna då skulle kunna besegra de brittiska kolonierna och få kontrollen över världshaven (och i och med det också kunna styra handeln).

Nationalismen var en anledning till att Serbien var i konflikt med Tyskland. I den södra delen av det Österrikiska-Ungerska riket bodde det många folkslag som pratade slaviska språk och som ville göra sig fria och ansluta sig till den självständiga staten Serbien. Självklart ville inte de härskande tyskarna och ungrarna det och detta ledde till att det uppstod konflikter mellan serberna och tyskarna.

Som jag tidigare nämde var det p.g.a. nationalismen som Serbien och Tyskland stod i konflikt. Nationalisterna ville att de som talade samma språk och hade samma bakgrund (dvs. samma religon och samma historia) skulle enas och bilda stater. Detta tyckte många mindre folkgrupper var bra eftersom de på det sättet skulle få mer makt.

De folkgrupper som talade slaviska språk var för nationalismen och det var inte tyskarna (eftersom det gav dem mer makt att ha mer land) detta var upphovet till första världskrigets utbrott.
Det var nämligen en nationalist, Gavrilo Princip, som sköt den österrikiska kronprinsen när han var på besök i Bosnien, ett utav landen som serberna ville befria. Mördaren erkände senare att han var medlem i en nationalistisk organisation, som var på besök i staden för att skjuta kronprinsen.

När österrikarna undersökte vidare visade det sig att vapnen som organisationen fått var från en officiér i den serbiska armén, att mordet planerats av en organisation vid namn den Svarta handen och att det i den organisationen fanns många högt uppsatta serbiska officierare. Till slut trodde österrikarna att den serbiska regeringen var inblandad.

Jag tror att grunden är viktigare än ett visst ögonblick när det gäller det första världskrigets utbrott. Om Tyskland inte vunnit kriget mot Österrike-Ungern tror jag att det första världskriget hade sett helt annorlunda ut. Det var ju efter det andra tysk-österrikiska kriget som många små stater anslöt sig till den tyska unionen för att få del av deras makt och i och med det också trygghet. Och när unionen dessutom vann kriget mot Frankrike blev deras makt ännu större. De hade då den starkaste krigsarmén i hela världen och var ett stort hot för många andra länder.

Men om man ska titta lite mer på detaljer så tror jag att det var skottet mot kronprinsen som utlöste det hela. Även om Österrikes krav om att deras polis skulle få komma in i Serbien och delta i utredningen var orimligt så tycker jag ändå att serberna bär skulden. För kraven hade kanske inte sett likadana ut om de inte skjutit prinsen. Kriget hade antagligen börjat förr eller...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=645 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×