Första världskriget

8 röster
13314 visningar
uppladdat: 2007-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Uppsats om första världskriget, om dess bakgrund och det som hände under tidens förlop och följder.

Bakgrund:

1900 talet, det hade varit fred under en större period och livet såg ljust ut, men den starka känslan för att ens nation var bättre än den andras, de nationalistiska tankarna fanns fortfarande kvar. Även imperalism. Trots att det hade vart fred under årtionden hade makthavarna i Europa starka vapen som de visade upp för varandra. Den svenska uppfinnaren Alfred Nobel uppfann dynamiten, vilket trots hans tanke att den skulle minska krigen fick motsatt effekt. Han trodde att så farliga vapen skulle göra människor rädda för att kriga.

Men, han fick se att det inte blev så...Den 28 juni 1914 mördades den Österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie von Chotek av serben Gavrilo Princip. Gavrilo Princip var medlem i en organisation som kallades Svarta handen. Svarta handen var en hemlig serbisk organisation som ville frigöra Bosnien från Österrike och skapa ett fritt Serbien tillsamans med de andra Balkanländerna.

Franz Ferdinand och hans fru var ute på en bilresa och skulle besöka Sarajevo, huvudstaden i Bosnien. Paret åkte i en öppen bil längst gatorna. Och plötsligt smäller en bomb intill bilen. Åkturen bestämdes ändå för att fortsätta. När de väl kommit till rådhuset och blivit mottagna av borgmästaren bestämde de sig för att åka och besöka de som blivit skadade av bomben som låg inne på sjukhus och visa sin starka nationalism.

För att inte drabbas av terror bestämdes det att åkturen skulle tas en annan väg . Av misstag informerades inte köraren om detta och körde in på samma gata som innan. Längst gatkanten stod Gavrilo Princip, och när bilen saktade ner tog han sin chans och avlossade två skott vilka träffade de båda, Franz Ferdinand i halsen och hans hustru i magen. Båda två dog innan de han komma till sjukhus. Denna händelse kallas för "Skotten i Sarajevo"

Gavrilo Princip fängslades i Tjeckien, i ett fängelse kallat Theresienstadt, samma fängelse som senare under Andra världskriget skulle bli ett koncentrationsläger. Han avled 1918 i tuberkulos i fängelset, samma år som kriget slutade. Skotten i Sarajevo var den händelse som startade Första världskriget.Kriget börjar:

Kriget började alltså 1914. Stormakterna hade delat upp sej i två block, Ententen och Centralmakterna.
Till Ententen tillhörde: Storbritannien, Frankrike och Ryssland, vilket så småningom tillkom andra länder

Till Centralmakterna tillhörde: Italien,Tyskland och Österike-Ungern, andra länder tillkom även senare. Hade ett land börjat kriga mot ett annat så skulle de få hjälp av sitt block, på så sätt trodde man att krigen skulle minska.

Men så blev det inte ."Skotten i Sarajevo" fick Österike att förklara krig mot Serbien. Eftersom Ryssland och Serbien alltid stått varandra nära och kallade sig slaviska bröder, så började Ryssland skicka trupper till Österrike. Eftersom Österrike och Tyskland samarbetade, så började Tyskarna mobilisera sina armeér till både Frankrike och Ryssland. Storbrittanien som tillhörde Ententen hjälpte då till med att börja attackera Tyskland!

Trots nationalismen så var också imperalismen i full rustning. Länderna strävade efter att erövra kolonier från andra länder och bygga upp imperium, vilket också var en stor orsak till varför länderna attackerade varandra. Österike trodde att med hjälp från Ryssland så skulle Serbien bli allt för starkt och erövra hela Balkanhalvön Ryssland skulle se till så att Österrike inte erövrade Balkanhalvön, samt försvara deras slaviska bröder. Tyskland behövde massor av råvaror till deras växande stormakt, de tyckte att England och Frankrike hade för många kolonier, vilket innebar mer råvaror. Varje land hade sin konflikt med något land som blev större och större, så småning om skulle ett krig utlösas, det var bara fråga om när.

Under första världskriget så hade varje land imperalism i sig, och ville erövra kolonier. Och med tanke på att det var storkrig och att nationalism härskade hade man större möjlighet att erövra kolonier. Folket såg stora möjligheter, speciellt de fattiga. "Nu kunde man klättra upp från hålan" och skaffa ett jobb, pengar o.s.v . Bara om man krigade för sin nation. Soldater visste egentligen inte hur det skulle vara att kriga, att allt inte var så enkelt som man sagt, nationalism gjorde dom lite hjärntvättade. Folk kunde gå och festa och vara glada över ett krig, de förstod inte vad som väntade. B.la det tror jag var en av de stora orsaker att så många var ute i krig och att det blev som det blev. På bara några dagar var nästan hela Europa i krig. Veckan 28 Juli - 3 Augusti 1914 brukar kallas för "Den svarta veckan".Kriget slutar:

I November 1918 tystnade kanonerna men inte förrän i November 1919 blev freden klar. Man skrev under fredspapperen i slottet Versailles utanför Paris och därför kallas freden för Versaillesfreden. Där utpekades Tyskland och deras allierade som syndabockar till kriget och fick betala ett stort skadestånd till segrarmakterna. Detta upplevde tyskarna som orättvist och kanske var det därför det blev som det blev under Andra världskriget. Tyskarna fick lämna ifrån sig många landområden och alla sina kolonier. För att skapa lugn och ro på Balkanhalvön buntade man ihop många olika slaviska folk till en enda stat, Serbernas och Kroaternas kungadöme, det som sedan 1929 blev Jugo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-28

    Mycket bra, inte så jättemycke

  • Inactive member 2007-09-28

    Vad fick du för betyg på texte

  • Inactive member 2007-09-29

    Vg+

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-28]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8588 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×