Trafficking

11407 visningar
uppladdat: 2007-09-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Trafficking

Trafficking är ett stort etiskt problem som omfattar hela världen. Trafficking är människohandel som oftast leder till prostitution, men också slavarbete i hem eller olika fabriker och främst är det kvinnor och barn som drabbas.

Trafficking har pågått länge, särskilt i den fattiga delen av världen. Europol uppskattar att ca 120 000 kvinnor och barn förs in till EU varje år från andra delar av världen. De flesta luras dit med hopp om att få starta ett nytt liv, med löften om arbete och egen bostad. Andra förs dit med tvång.

Rikskriminalpolisen uppskattar att 400-600 kvinnor utsätts för människohandel för sexuella ändamål i Sverige varje år.
De flesta kommer från Estland, Lettland, Litauen, Östeuropa och Ryssland.

Den genomsnittlige sexköparen är en stadig, gift man i trettio- till fyrtioårsåldern och det är på grund av hans efterfrågningar som det finns människohandlare, utan en kund som han skulle det inte vara värt något alls. Allt handlar om pengar, och ingen som helst tanke på människans rättigheter.

FN uppskattar att ca 12 miljoner människor lever som slavar, de flesta av dem lever i Asien, ca 9 miljoner.


Historia

Historien om trafficking börjar på landsbygden i Rumänien, Moldavien, Bulgarien eller Vitryssland. Här frestas arbetslösa eller dåligt betalda flickor/kvinnor för löften om arbete och bostad, en chans på nytt i ett annat land, kanske Sverige. De följer självmant med, kidnappas eller ”lånas” från familjen för pengar.

Detta är vår tids slavhandel. Då köpte man slavarna för att de skulle arbeta men nog våldtogs slavarna förr också, även fast det inte var just för den sortens slaveri de var till för främst.

De första skriftliga intygen på slavar och deras härskare finns på en 4000 år gammal kilskrifttavlor från Mesopotamien, som är området mellan floderna Eufrat och Tigris i Irak. Det finns också omnämnt i gamla testamentet.

Då var det inget konstig med det, de flesta rika hade en slav och det var inget olagligt med det. Slaveri är avskaffat sedan många år tillbaka, de allra flesta i mitten eller slutet på 1800 – talet.

Men det har inte slutat för det, bara tystats ner en aning. Man har bytt användningsområde till det sexuella. Vissa länder gör något åt saken, andra inte. Det påstås också att det idag finns mer ”slavar” än det någonsin funnits förr.

Den afrikanska staten Mauretanien var det sista landet att förbjuda slaveriet, 1981. Men trots detta så köps och säljs slavar öppet på gatorna. Detta är det enda landet som accepterar slaveri.


Sverige mot världen

År 1999 kom lagen som kriminaliserar köp av sex. Under det året gjordes 91 anmälningar varav 7 ledde till fällande dom och 5 av dem byggde på männens erkännande.

År 2002 en lag som förbjuder handel med människor för sexuella ändamål. 2004 utvidgades lagen till att gälla alla typer av människohandel. Brottet kan ge upp till tio års fängelse.

Trots dessa lagar är det fåtal personer som har dömts för människohandel för prostitution i Sverige och ingen alls för människohandel till slavarbete. Detta kan bero på att beviskraven är väldigt höga.

”Jag trodde inte då att det här arbetet skulle vara så svårt. Att det skulle vara så äckligt, förstår du.”

Säger en 16- årig fattig flicka som lurats till Sverige i tron om att hon skulle på kort tid tjäna mycket pengar som hon sedan kunde skicka hem till sin familj.USA är ett land som har en politik som vill bekämpa den globala människohandeln, man har hotat andra länder som inte är aktiva i att bekämpa trafficking att avsluta det ekonomiska biståndet till dessa länder. Detta har faktiskt gett resultat på förändringar.

Även i USA är det få som har blivit straffade för människohandel både gällande sexuellt utnyttjande och slavarbete. De flesta offer som kommer till USA är från Latinamerika, Asien och Östeuropa

” När jag var 14 år, kom en man till mina föräldrars hus i Veracruz och frågade om jag var intresserad av att tjäna pengar i USA. Mina föräldrar ville inte att jag skulle åka, men jag övertygade dem. En vecka senare smugglades jag in i USA via Texas. Det var då de talade om för mig att min anställning bestod i att ha sex med män för pengar. Så började min mardröm. Eftersom jag var oskuld beslöt männen att inviga mig genom att våldta mig om och om igen, för att lära mig att ha sex.
Jag blev med barn och tvingades till abort. Efter det sändes jag omgående tillbaka till bordellen.”

Rosa, 14 år, utsatt för trafficking till Florida.


Argument och egna reflektioner

”Prostituerade är offer”
Hans Ihrman, åklagare.

”Jag är övertygad om att en avkriminalisering av den frivilliga prostitutionen och bättre arbetsvillkor för sexsäljare kan bidra till en mer positiv utveckling. I det dolda gynnas kriminella organisationer och vi vill helst slippa dem.”

”Vi sex säljare är emot människohandel”

”Vi är en grupp som diskrimineras och medvetet tystas ner i dagens samhälle.
Vi kan inte välja att arbeta med att sälja sex, eller ha det som en hobbyverksamhet vid sidan om ett vanligt jobb.
Vi kan inte leva tillsammans med en partner.
Vi har inte samma rättigheter som alla andra till säkra och bra arbetsförhållanden.
Vi kan inte ansluta oss till fackföreningar.
Vi kan inte delta i debatten om våra villkor på samma premisser som andra.”

Isabella Lund 45 – årig svensk eskort som jobbat med att sälja sex i 4(!) år.

Egentligen vet jag inte vad jag ska skriva, jag blir förbannad när jag läser det, för hennes åsikter är så idiotiska. Det är säkert sant att just hon är emot människohandel, men har hon tänkt på att hon uppmuntrar det på ett sätt genom att sälja sin kropp.

Även fast hon gör det för egen räkning så är det ändå ett ganska vidrigt sätt, att ta betalt för sex. Det är olagligt och kommer förhoppningsvis så förbli. Det är klart att de är en grupp som diskrimineras, hon har själv valt att sälja sig själv och då får hon utan sura miner hoppa över allt som har med jobb, fackföreningar och ett normalt förhållande till en partner att göra!

Prostitution kommer alltid att anses som ”äckligt, fel och olagligt” i människors ögon och i det hela stora kommer det alltid att vara hallickarna som tar pengarna, troligtvis finns det få som henne, som gör det för sig själva. Kriminaliteten kommer alltid att finnas där även om det skulle bli lagligt.

Jag tycker att Prostituerade är offer, precis som slavar inom Trafficking.
Väldigt många länder gör alldeles för lite för att visa sin befolkning vad Trafficking är för något och vad det innebär. Hade fler gjort det kanske fler t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Trafficking

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-09]   Trafficking
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8541 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×