Surrealism

24 röster
56243 visningar
uppladdat: 2007-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Surrealism är en främst en konstriktning men finns inom litteratur och filosofi också. Surrealismen kom till i Frankrike på 1920-talet och grundades av en man som hette André Breton. Konstverk som är skapade inom surrealismen brukar oftast vara fantasier eller drömmar som konstnären har återskapat. Det speciella med surrealism är att det inte finns några gränser och förnuftet är som bortblåst. Inom surrealismen får man se de mest konstiga inom konsten. Men det är det som är charmen med surrealism, man vet aldrig vad som väntar och studerar man ett konstverk så kan man upptäcka massor med saker man aldrig tänkt på förut. De största konstnärerna inom surrealism är Salvador Dali, René Magritte och Max Ernst. Några av deras konstverk kommer jag att reflektera om i detta arbete.

Varför valde jag surrealism? Jag tycker att surrealism är väldigt spännande och tycker alltid det är roligt när jag ser ett konstverk jag inte sett förut. Fantasin skenar iväg och man förundras framförallt konstnärernas livliga fantasi och kunskap att återskapa drömmar. Har alltid tyckt det är roligt med speciella konstverk som man verkligen får tänka till om.
Ett verk av Max Ernst 1923
Den här bilden av Salvador Dali är nog en av hans mest kändaste verk. Verket heter ”The Persistence of Memory” och gjordes år 1931. Jag valde att reflektera mest om den här bilden för den här målningen är den häftigaste jag sett.

På bilden är det tre klockor. Jag tycker att det ser ut som om de håller på att smälta. Klockan längst till vänster ser lite konstig ut på visarna för de är helt raka. Det vita som ligger på marken tänkte jag länge på. Vad är det för något? Tittar man ordentligt ser det lite ut som ett människoansikte. I varje fall ser det ut som ett slutet öga med långa ögonfransar. Det liknar även ett gåshuvud om man ser själva näsan som en näbb. Kikar man på vattnet så syns inte horisonten så bra. Himlen går i samma färgskala som vattnet och det känns intressant. Vad finns bakom vattnet? Jag skulle så gärna vilja veta. Om man tittar på bilden så kan man tro att Dali var en stressad man. Han kanske ville varva ner med den här målningen. Det kanske han som är det vita som ligger på marken. Han kanske kände att han ville vila ett tag, därav det slutna ögat. Men en sak kan jag inte förstå. Metallplattan till vänster, vad ska den representera? Det kanske är något som blivit uppspolat av det mystiska havet. Eller så är det kanske en husgrund där Dali skulle vilja bosätta sig? Det är det här jag gillar med surrealismen, man kan aldrig riktigt veta.


Den här bilden har René Magritte målat. Den heter ”Le thérapeute” och gjordes 1941.

Det första jag såg när jag tittade på bilden var en fågelbur med ett skynke över. När jag tittade lite längre så uppfattade jag att det var en människa. Troligen en man med käpp och hatt. Landskapet i bakgrunden känns som Sveriges västkust. Kanske är det i Danmark? Jag tror att denna man är på väg någonstans för i hans högra hand har han en säck eller ett knytte. Kanske han letar efter friheten. Det kanske därför Magritte har målat en bur som är öppen för fåglarna. Fåglar representerar ju frihet när de flyger, kanske är därför den ena är på väg att lyfta vingarna och flyga.Det jag har lärt mig om surrealismen är att ingenting är omöjligt. Jag har även läst till mig att surrealism ligger väldigt nära dadaismen. Dadaismen är såkallat ”anti-konst”, att man målar saker som man inte brukar måla. T.ex. Hugo Balls som målade ett cykelhjul som han skruvade fast på en pall. Men skillnaden är att i surrealismen målas fantasier och drömmar medans i dadaismen målas saker som finns fast förvridet.

Jag tycker fortfarande att surrealismen är väldigt spännande. Det är häftigt att konstnären fått upp det på bild. Själv så skulle jag gärna måla ett sånt verk, bara jag hade kunskaperna. Men en tavla kan man tycka om utan att förstå någonting alls, och det är det som är så häftigt.

Av de konstverken jag har valt till detta arbete är väldigt häftiga och de är dem jag fastnade för först. På något sätt kan jag känna att de hänger ihop på något sätt men jag känner nog så bara för att jag har arbetet med bilderna ett tag.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Surrealism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-12]   Surrealism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8946 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×