Glödlampan

72 röster
73249 visningar
uppladdat: 2003-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

Den mest kända uppfinnaren av glödlampan är amerikanen Thomas Alva Edison. Han uppfann dagens gödlampa år 1879, men redan 1840 gjorde britten William Robert Grove en glödlampa av platina tråd. År 1860 gjorde Sir Joseph Swan en med hjälp av kol tråd.

Det som var så speciellt med Edisons glödlampa, var att den hade en form som var bra till att ha för masstillverkning, och den hade en hållbarare lystråd.

I början konkurrerade Edison och Swan mycket, men sedan bestämde de sig för att bilda ett gemensamt bolag. Bolaget kallades för The Edison & Swan Electric Light Co. Ltd.
Bolaget bildades år 1882, och redan året därpå sålde deras lampor i tusental.
Fram till år 1902 användes koltråden. 1913 kom Carl Auer von Velbachs med en glödtråd av volfram. Amerikanen Irving Langmuir ersatte glaskulans tidigare vacum med en fyllning med kväve och argon.

Innan glödlampan var uppfunnen användes andra typer av ljuskällor. I slutet av 1700-talet fanns en lampa som hette Argandlampan. Den drevs med olja.
Även gas och olja användes för att få lampor att lysa. Av råolja gjorde man bl a. fotogen, som användes i fotogenlamporna. På mitten av 1940-talet började lysrör att användas i Sverige. Lysrören består av kvicksilverånga inneslutet i ett glasrör.

Lampan utbredning kan sägas vara en bidragande del av den industriella revolutionen. Lampan och elektriciteten var en förutsättning för att utveckla industrin och gav människorna bättre möjligheter att utveckla boendet i städerna, där oftast industrierna växte fram.

År 1914 hade ca 30 % av svenskarna elektriska ljus i hemmen, år 1924 hade ca 80 % elektriskt ljus. Vid 1800-talets slut fanns det 12000 glödlampor i drift i Stockholm och vid sekelskiftet fanns det 50000 stycken. Anledningen till varför det gick så långsamt var för att det i början var billigare med gas och fotogen.

Funktion och material
När strömmen leds genom volfram tråden glöder den kraftigt och avger ljus. Den spiralformade tråden tål mycket hög värme, ända upp till 3380 grader. För att inte tråden skall brinna upp för fort, sätts den i en glaskupa fylld med en blandning av ädelgas, argon och kväve. Vill man att lampan skall brinna starkare använder man istället rypton. En vanlig glödlampa har förmågan att lysa i ca 1000 timmar. Ljuset som glödlampan skickar ut består av många olika färger, men ögat uppfattar det som vitt och ibland lite gulaktigt.


Framtid
Jag tror att man under lång tid framöver kommer att använda glödlampan. Utseendet kommer säkert att förändras och man kommer på nya energisnålare och hållbarare delar m.m.
Alla invånare på jorden använder glödlampan och kommer säkert att fortsätta med det.
I framtiden är det viktigt att man utvecklar glödlampor som är mer energisnåla, för att inte göra slut på jordens naturresurser.

Glödlampan har bidragit till att vi använder mycket mer energi, för att jordens energitillgångar inte skall ta slut så kan det innebära att man måste utveckla alternativ till glödlampan, som inte är så energislukande.

I dagens samhälle är vi beroende av glödlampan. Utan elektriskt ljus skulle inte industrin fungera, samhället skulle inte klara sig om vi inte kunde lysa upp gator, vägar, affärer, skolor och hemmet. Trafiken skulle inte fungera under den mörka tiden av dygnet om det inte fanns ljus.

Personliga kommentarer
Jag valde att skriva om glödlampan för att jag inte visste något om den. Jag var intresserad av hur den funkade och var uppbyggd. Jag tycker att det är en jätte bra uppfinning, den håller...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Glödlampan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-10-06

  jättebra uppsats!:)jag ska s

 • Inactive member 2004-10-13

  men jag tycker ditt arbete är

 • Inactive member 2004-11-21

  bravo

 • Inactive member 2004-12-09

  Det är mycket bra fakta du har

 • Inactive member 2005-03-29

  den var jätte bra tove den var

 • Inactive member 2005-05-29

  <3! Tack tack, vad skulle j

 • Inactive member 2005-06-06

  Nikola tesla uppfann glödlampa

 • Inactive member 2005-09-02

  bra text men lite får lång! ko

 • Inactive member 2005-12-01

  Du är ingen schyst person måst

 • Inactive member 2010-02-12

  DU ÄR INTE SCHYSST!

 • Inactive member 2010-03-10

  skit alltså.. dåligt som fan...

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-08]   Glödlampan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1776 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×