Klassikerns historia genom tiderna

9 röster
21120 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Det finns flera perioder inom klassiker. Den första kallades för Upplysningen den pågick ungefär mellan år 1640 tills i början av 1700-talet. Under Upplysningen så uppfanns nya viktiga uppfinningar. Och människor skaffade sig mer kunskap om världen och blev mer “upplysta”. Man började tänka själv och använde sitt förnuft istället för att bara följa kyrkans regler. Några ex på böcker från upplysningen är: “Robinson Crusoe” som är skriven av Daniel Defoe och “Gullivers Resor” som är skriven av Jonathan Swift.
I mitten av 1700 - talet inleddes perioden Romantiken. Då intresserade sig konstnärer och filosofer för människans känslor och fantasi istället för förnuftet. Under romantiken skrevs det mest sagor, dikter och fantasy. Några ex är: “Ossians sånger” som var en av de viktigaste diktsamlingar för romantiken, den är skriven av James McPhearson. Och en annan är bröderna Grimms sagor.
Men snart så inleddes en ny period, realismen runt 1820-talet. Det var när en ny tid inleddes, industrialiseringen. Många författare skrev om samhällets miljöer och problem. Charles Dickens är en av de mest kända författarna under realismen. En av hans mest kända bok är “Oliver Twist“.
Efter realismen kom naturalismen, sen så kom det som finns nu, modernismen.

Ungdomsklassiker
Det finns också böcker som kallas för ungdoms klassiker. De böckerna handlar ofta om figurer som är så kända och välbekanta för oss att de är “levande“, ibland kanske mer levande än de historiska människor vi läser om. Några av d mest kända ungdomsklassiker är: “De tre musketörerna”, som är skriven av Alexandre Dumas. “Jorden runt på 80 dagar”, som är skriven av Jules Verne. “Skattkammarön” och “Dr Jekyll och Mr Hyde” som båda är skrivna av Robert Louis Stevenson. “Tom Sawyers äventyr” och “Huckleberry Finn” som är skrivna av Samuel Clemens a.k.a. Mark Twain. Och djungelböckerna som är skrivna av Rudyard Kipling. Han var den första engelskspråkiga författaren som fick nobelpriset i litteratur. Och den enda som har fått priset för sina barn- och ungdomsböckers sku...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Klassikerns historia genom tiderna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Klassikerns historia genom tiderna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1989 [2023-02-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×