Förintelsen

2 röster
10707 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Judar har alltid varit ett jagat folk, de har varit förföljda till och från sedan 300-talet.
I början av medeltiden anklagades judarna för att ha dödat Jesus och den kristna kyrkan ansåg att judar hade en “oren” religion. I Tyskland uppstod antisemitism på 1800-talet, detta innebar judefientlighet politiskt och religiöst. Judar var syndabockar för politiska, andliga och ekonomiska nedgångar.

Judarnas vilja att ändå försöka ta ställning mot nazisterna var mycket svårt. Ett exempel var när Herschel Grynzpan, sjutton år sköt tyska ambassadens legationssekreterare Ernst vom Rath till döds. Herschel hade sett sina föräldrar och tiotusentals fler människor bli utvisade ur Tyskland. Som vanligt fick judarna ett hårt slag tillbaka. När de tog ett steg fram hamnade de tre steg bakåt. Joseph Goebbels, den ansvarige för propagandan såg till att hundratals synagogor och tusentals affärer ägda av judar plundrades och förstördes. Judar mördades och 30 000 människor sattes i koncentrationsläger. Detta skedde natten mot den 10 november 1938, natten som senare kom att kallas Kristallnatten. Nazisterna skyllde sedan vandaliseringen på judarna och de tvingades betala en miljard mark som skadestånd till staten.

När Hitler tog över började han stöta ut judarna från det tyska samhället. Nazisterna stiftade Nürnberglagarna. Nu skulle tyskarnas blod bli rent och raserna skulle inte blandas. Judar var nu inte tyskar längre, de hade inget medborgarskap och de fick inte bära sin riks- eller nationalflagga. De fick inte heller gifta sig med tyskar eller ha förhållanden med dem. Senare instiftades det även att judarna var tvungna att bära judestjärna på kläderna utomhus och de fick inte lämna sin hemkommun eller bära utmärkelser.
Jag kan själv inte förklara hur fel det här är. Hur kan detta överhuvudtaget ha hänt? Så mycket mördande och lidande. Det är så sjukt att jag saknar ord. Jag ska aldrig mera klaga på skolmaten eller att jag har för billiga jeans. Det är så oviktigt egentligen när man ser vad som händer och har hänt i världen. Det är när jag klagar över min månadspeng som folk svälter ihjäl eller misshandlas. Det finns så mycket en människa kan göra men den kan även bara stå och kolla på med händerna utmed sidorna.


Hitler placerade människor i raser. Han ansåg att arier var den starkaste rasen. Sedan kom fransmän, valloner, italienare, spanjorer och slaver i rangordning. Underst låg “råttmänniskor” (judar, zigenare och svarta). Hitler ville utrota alla människor längst ner på hans lista, de var hans fiender. Judar sattes i koncentrationsläger eller fördes till förintelseläger. Detta var “den slutgiltiga lösningen”.
Fördomar. Det är en stor fråga även idag.. Man ser såna här fördomar dagligen men i mindre mängder. Människor ska kunna vara stolta över vem de är och vad de är. Alla är en egen individ, man måste ta ansvar för det. Särskilt unga anser jag. Många tror att zigenare stjäl, det är helt fel. Jag har en kompis som är zigenare, han är en av de mest omtänksammaste jag har träffat, en sån fördom stämmer inte. Folk är också rädda för det okända, det är helt fel. Alla människor ska få en chans hos varje individ och inte dömas ut på utseende, nationalitet, sexualitet eller religion.

Oscar Schindler var en av medlemmarna i nazistpartiet. När Tyskland invaderade Polen följde Schindler efter SS till Krakow. Där skaffade han kontakter inom Gestapo. Han räddade judar från att hamna i koncentrationsläger eller dödas. Som medlem såg han hur judar behandlades i Krakow och lade ner all sin tid och pengar på att rädda så många som möjligt från nazisterna. För att hindra judar från att dödas fick de jobba på hans emaljfabrik. Fabriken fungerade som en fristad där judarna fick dubbelt så mycket mat som i arbetarlägren. Efter krigets slut hade Schindler befriat 1400 judar.

Andra världskriget drabbade och skakade om hela Europa. Hat verkar vara så mycket större än kärlek. Tyska barn uppfostrades till att hata, de var lättast att påverka. De lärde sig att “rättvisa” gick före personliga känslor. Jag tror att det var väldigt svårt att kunna stoppa förtrycket. Det var diktatur för det första, Führerns ord var lag, han hade så mycket makt att om någon ställde sig upp och sa emot var det bara att skjuta den människan. Dessutom höll man tyst om förintelsen av judar och omvärlden kanske inte tolkade det som så farligt som det egentligen var. Länderna i Europa var nog väldigt rädda om sitt eget skinn och försökte inte blanda sig i mer än var de var tvungna. Sen även det tyska folket. De lyssnade blint på Hitler och drömmen om att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3083 [2021-09-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×