Auschwitz - Birkenau

4 röster
21934 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Auschwitz - Birkenau är en av dom mest kända koncentretionslägren. Auschwitz ligger fem mil från Krakow och Auschwitz är ett samlat namn för ett 40-tal läger som ligger vid den lilla polska byn Oswiecim.
Den första delen av Auschwitz var färdig byggd i maj 1940. Och det blev Rudolf Höss som blev utnämnd som kommendant i Auschwitz, där jobbade han i tre år. Rudolf Höss gick 1934 med i dödskalleförbandet inom SS.
Auschwitz var från början ett koncentrationsläger för polska politiska fångar, men senare ville Himmler att Auschwitz skulle utveckla lägrets "industriella funktion".

Det finns tre anledningar till att man valde att bygga Auschwitz brevid byn Oswiecim.
1, det låg isolerat och kunde lätt utrymmas.
2, Oswiecim låg vid en järnvägsknut. det gjorde att man lättare skulle kunna frakta folk från hela Europa.
3, Där fanns det redan polska armenbaracker, som hade blivit över när den polska armen upplöstes efter dess nederlag mot tyskarna.

Rudolf Höss fick våren 1941 i uppdrag att öka lägrets kapacitet så att lägret skulle kunna rymma 30 000 fångar och att bygga ett läger brevid som skulle kunna rymma 100 000 fångar. Det lägret heter numera Birkenau och ligger i byn Brzezinka, tre kilometer från Auschwitz.
Till Birkenau skulle judar, ryska krigsfångar och andra oönskade. Där skulle dom avlivas. Birkenau var ett döds eller förintelseläger. Om man fick komma till Birkenau så kunde man räkna med att bara leva några timmar till. Om man inte valdes till som arbets jude i ett Sonderkommando. Då fick man överleva så länge som man var duglig och orkade att arbeta. Birkenau lägret blev aldrig färdig byggt, den fick bara 250 träbaracker av 600. Dom 250 barackerna var avsedda för 400 fångar men det blev dubbelt så många fångar. Birkenaus lands yta var hela 175 hektar. Birkenau hade man delat upp i olika läger för kvinnor, män, familjer, zigenare m.m.
dom olika lägren var åtskilda från varandra av 16 kilometer dubbla el-laddad taggtrådsstängsel och ca: 13 kilometer ringdiken.
Året var 1941 i september, då gjordes det första försöket medcyanvätegas som innehåller Zyklon B i Auschwitz.

Livet i Auschwitz var hårt för en jude. Dom fick jobba tills dom dog. Ovanför porten i Auschwitz finns det en text som lyder``Arbeit macht frei´´ det betyder arbete ger frihet. Det var geonom den porten som fångarna varje dag gick ut till att arbeta och dom kom inte tillbaka förns efter minst 12 timmar.

I slutet av 1941 började man med massgasningarna i Auschwitz och våren 1942 i Birkenau. I auschwitz fanns det 4 krematorier ocg de brann dygnet runt. De två stora krematorierna hade 5 stycken trerumsugnar och kunde på ett dygn bränna 2000 lik, men dom 2 mindre kunde bränna 1500 lik.
Varje gaskammare rymde 3000personer. I juni 1942 var Auschwitz- Birkenau centrum för utrotningen av judar. Det byggdes hela tiden större och större ugnar och gaskammrar. När tågen stannade vid porten till lägret så gjorde SS det första urvalet om vilka som skulle få leva. Det var ca: 25% av de starka och mest arbetsföra fångarna som fick leva. Innan dom skickades iväg till arbetslägren så rakade man av deras hår och skägg.
Dom övriga, äldre, sjuka, barn och gravida skickades raka vägen till gaskammrarna. Dom skulle mördas, fördes till ett omklädningsrum, där dom fick en ``tvålbit´´ innan dom fördes in i duschrummet.
Dörrarna stängdes och en SS-man som bar en gasmask släppte ner Zyklon B genom taket eller från en lucka i väggen. Efter några minuter bar tvångskommenderade fångar bort liken till krematoriumen. Dom fångarna skulle även ta till vara på offrens hår och guldplomber.
Dagen var den första juli 1944 då befriar den sovjetiska armeen koncentrationslägret Majdek. Men samtidigt togs fortfarande en halv miljon ungerska judar till Auschwitz. SS-truper jobbade både dag och natt i sex veckor för att bränna alla liken. Men det var först i november 1944 som SS spränger krematorierna och bränner upp alla ``bevis´´ av judeutrotningen.

Dom soldaterna som skulle befria koncentartionslägren fick se en fruktanssvärd syn, människo-benrangel, magasin med skor, glasögon och hår. Det var så Hitlers tredje rike slutade. Det är väldigt svårt att fastställa hur många som mördades i Auschwitz- Birkenau, för att nazisterna försökte bränna upp alla bevis som fanns. Det är därför det finns så många olika uppgifter för hur många som dödades. Det är allr från 1 mil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Auschwitz - Birkenau

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-24

    dina köllor stämmer inte man g

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Auschwitz - Birkenau
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4097 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×