Romarriket

10 röster
29665 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romarrikets uppkomst

Det finns en myt om hur Rom grundades. Så här lyder den:
För många år sedan blev en kung fördriven av sin bror. Brodern var väldigt ondskefull. Kungen hade en dotter vid namn Rhea Silvia. Brodern tvingade henne att bli en vestal. Det var en slags prästinna. De som var vestaler var oskulder. Men krigsguden Mars krigsguden förförde Rhea. Hon fick 2 barn som hon döpte till Romulus och Remus. När brodern fick höra talas om det blev han så arg att han murade in Rhea levande. Brodern sade till hans tjänare att han skulle döda ungarna. Tjänaren gjorde aldrig det, istället lät han Romulus och Remus driva bort på floden Tibern. Tiberius som var flodguden fann barnen och överlämnade de till en varginna. Varginnan gav barnen di och de överlevde. När Romulus och Remus blev stora grundade dem staden Rom. Men Romulus dödade sin bror. Det är så Rom grundades enligt myten.

Enligt arkeologerna grundades Rom år 735 f. Kr. Några herdar och bönder hade bosatt sig på 7 olika kullar vid namn Capitolium, Quirinalen, Viminalen, Esquolinen, Caelius, Palatinen och Aventinen. Floden Tibern rann nära kullarna. Språket man talade var latin. Byarna som fanns på kullarna växte samman och blev till staden Rom. Mellan kullarna Palatinen och Capitolium bildades Forum Romanum. Det var en marknad. 500-talet f. Kr. var etruskernas s.k. storhetstid. Etruskernas kärnställe var Etrurien.
Etruskerna hade speciella kunskaper under den tiden. De kunde bl.a. smälta järn, göra diken, bevattningssystem, och odla. De var handelsmän, hantverkare, köpmän, bönder, sjörövare, m.m. Etruskerna hade kungar och det betyder att de hade styrsättet monarki. Ett känt verk av dem som än finns idag är Cloka Maximus. Det som inte grekerna gillade hos etruskerna var att männen och kvinnorna var jämlika. Rena motsatsen mot antika Grekland. Under 500-talet f. Kr. erövrade etruskerna Rom.


Pompeji

Jag valde att skriva om staden Pompeji för den har en fascinerande historia om vad ett vulkanutbrott kan göra mot en stad. Vulkanen Vesuvius begravde hela staden Pompeji. Dessvärre så kan jag inte säga hur många invånare Pompeji hade. Det beror på att olika böcker har olika källor om det. Men det låg emellan 10000-20000 invånare.

Pompeji ligger söder om staden Neapel. Vulkanen Vesuvius ligger inte långt ifrån staden. Staden ligger vid Neapelbukten. Pompeji grundades på 500-talet f. Kr. För många år sedan tillhörde Pompeji både etruskerna och grekerna. Några år senare erövrades staden av romarna. Det blev en handels och kulturstad. Det fanns också badplatser som var prydda med mosaik. Vesuvius som ligger nära staden hade inte haft ett vulkanutbrott på väldigt lång tid. Det växte blommor och växter. Hela folket trodde att det aldrig skulle ske ett vulkanutbrott. Men år 79 e. Kr. fick vulkanen ett utbrott. Det började med att vulkanen öppnades och aska samt ånga kom upp från vulkanen. Därefter började pimpstenar falla ner från himlen. Många människor dog när de blev träffade av dem. Under några sekunder trodde människorna att det hade slutat för det blev väldigt ljust. Men det ljusa var lavan som höll på att rinna nerför vulkanen. Efter vulkanutbrottet låg staden Pompeji begravd under 5-6 meters aska och slam. Det var 2000 människor som hade dött samt djur. Innan vulkanutbrottet skedde en jordbävning. Vissa människor räddades genom att fly från staden då.
År 1756 återupptäckte Johann Joachim Winckelmann staden. Han började gräva upp staden. Men det var vetenskapsmännen som gjorde det bästa. De hällde i gipsmassa i hål som fanns i staden. När gipset stelnade såg de människors olika ställningar när de hade dött, djur, mat möbler m.m.

Circus Maximus

Jag valde Circus Maximus för att se hur romarna roade sig under sin tid. Allra först trodde jag att det var en vanlig cirkus. Men det var det inte. Istället var det en kapplöpningsbana.

Circus Maximus låg mellan Palatinen och Aventinen. De platserna låg i södra Rom. Det sägs att Circus Maximus hade byggts vid början av 500-talet f. Kr. Man tror också att det var kungen av Tarquinius Priscus har begärt att Circus Maximus skulle byggas. Platsen var en kapplöpningsbana under den tiden. Antingen tävlade man med två, tre eller fyra spann (hästar). Cirkus Maximus var ett väldigt stort ställe som var omkring 600 meter långt. Den hade ungefär tvåhundratusen åskådarplatser.
Kejsaren hade alltid den bästa platsen. Det sägs att kejsarna hade väldigt roligt där.

En gång förvandlade romarna Circus Maximus till en skog. I skogen fanns omkring tusen strutsar, får, hjortar och vildsvin. Då fick folket gå in i skogen och ta vilket djur de än ville men det gällde att fånga det.
Under kapplöpningarna satsade man pengar som man än gör idag.
Hästarna sprang för det mesta 14 varv i Circus Maximus. Kapplöpningar var inte det enda som arrangerades i byggnaden. Gladiatorstrider, avrättningar, lotterier och dresserade djur visades också. En av romarnas favoriter var att se på dresserade djur. De såg ibland tjurar dansa på bakbenen eller ett lejon jaga en kanin, fånga den, sätta den i munnen och sedan spotta ut den helt oskadd. När det var lotterier så kunde man få många saker om man hade tur t.ex. ädelstenar, pengar, mat m.m.
De som inte hade vunnit något brukade oftast kejsaren bjuda på mat. Det gjorde att kejsaren blev mycket omtyckt. Circus Maximus är nu inte så välbevarat. Det beror på att det ungefär har gått 2000 år sedan det byggdes.


Julius Caesar

Jag valde att skriva om Julius Caesar för han är känd men också för att jag ville få reda på hur hela hans liv såg ut.

År 100 f. Kr. föddes Gajus Julius. Han föddes i en rik familj.
Han åkte till Grekland, som många andra pojkar under den tiden. Han valde ön Rhodos för att studera retorik. Där studerade han till att bli en politiker som hans far. För att få ett bra jobb i Rom behövde man ha pengar för att köpa röster vid valen av folkförsamlingen. Men man behövde också vara populär, så han bjöd in folk i sitt hus. Det var folk som behövde hjälp. Det pratades i Forum och det bjöds rika människor på middag. När han var över 30 år blev han senator. Därefter blev han ämbetsman. Hans uppgift var att se till att bröden kom till de fattiga, arrangera fester och föreställningar. Till det behövdes mycket pengar, men senaten började få ont med pengarna. Det skapade oro.

Julius fick två bra vänner vid namn Crassus och Pompejus.
Crassus var den rikaste i Rom. Han hade en brandkår. Om det började brinna som var ganska vanligt i Rom åkte brandkåren dit. Men de släckte inte branden. Istället sade han till husägaren att han skulle sälja huset billigt annars skulle de inte släcka branden. Därefter kunde han sälja huset dyrare eller spara det. Pompejus var Roms främste fältherre. Han ledde arméerna.

Julius, Crassus och Pompejus gjorde tillsammans ett triumvirat. Det betyder förbund för tre. Med hjälp av sina vänner och populariteten hos folket blev Julius konsul. Efter ett år som konsul blev han prokonsul i Gallien. De som bodde i Gallien ville ha självständighet. Därför skedde många blodiga slag. Efter 9 år lyckades Julius trycka ner motståndet i Gallien. Då blev det en trygg provins för romarna. Några år senare kallade senaten på Julius. De var lite oroliga för hans snabba framfart. De sade till Pompejus att han skulle stoppa honom. Men han klarade det inte. Istället fick han fly till Egypten. I Egypten kämpade Kleopatra och hennes bror om tronen. När de såg Pompejus högg de huvudet av honom för de ville ställas sig in hos Julius.

När Julius kom dit visade de huvudet och han började gråta. Julius stannade i Egypten under ett år tills Kleopatra fick tronen genom att de dödade Kleopatras bror. Senaten började bli ännu oroligare för Julius och bad honom åka till Mindre Asien för att strida. Han vann och skrev i sin rapport de oförglömliga orden ”Vene, vidi, vici” Jag kom såg och segrade.
När han kom hem blev det en 40 dagars fest. Då utnämnde han också sig till diktator på livstid. Man tror också det var då han fick namnet Gajus Julius Caesar. Som diktator ändrade han på många lagar. Senaten var väldigt oroliga att han skulle införa kungadömet igen. De dödade honom och man hittade 22 knivstyck på hans kropp.


Colosseum

Jag valde att skriva om Colosseum för det är en känd byggnad som fortfarande finns kvar. Men också för jag ville veta mer om gladiatorstriderna.

Byggnadsverket Colosseum ligger i Rom. Den byggdes för att roa folket i staden. Namnet Colosseum kommer från ordet koloss och det betyder gigantisk. Den döptes till ”den flaviska amfiteatern”. Den har en fascinerande historia om vad som har gjorts i byggnaden. I Colosseum utspelades gladiatorstrider, teatrar, avrättningar, m.m. Själva byggnaden var som ett 14 våningshus. Colosseum har en rund form. Den har en omkrets cirka 500 meter. Det sägs att 50000 människor kunde få plats i Colosseum. Det fanns omkring 45000 sittplatser och 5000 ståplatser. Det finns även andra källor som säger att det antingen finns mer eller mindre.
Som vanligt fick kejsaren alltid den bästa platsen. Colosseum invigdes mellan åren 80-81 e. Kr. under medeltiden. Det var kejsar Titus som invigde byggnaden.

Under de första 100 dagarna av invigningen dödades över 5000 djur. Maten som djuren fick var människor som främst var brottslingar.
I byggnaden utspelades för det mesta gladiatorstrider. Gladiatorerna var slavar, krigsfångar och brottslingar. De bar äkta vapen och rustningar. Det skedde många blodiga slag. Om den ena gladiatorn låg på marken utan något vapen och helt försvarslös kunde den andra bestämma om han skulle skona personen eller döda den. Om kejsaren var där var det oftast han som bestämde om det. Tummen ner betydde döda medan tummen upp betydde skona.

Det fanns också gladiatorer som stred mot djur som lejon, tigrar, m.m.
Strider var inte det enda som utkämpades i Colosseum. Colosseum kunde också omvandlas till ett landskap med växtlighet eller fyllas med vatten på något sätt så att sjöstrider kunde utspelas. Allting var till för att roa folket. Det var den främsta orsaken till att Colosseum byggdes. Med tiden skedde många jordbävningar i Rom. Delar av Colosseum föll och den blev mindre.
Jordbävningar är inte en stor fara idag. Den största faran för Colosseum idag är bilavgaser och luftföroreningar. De föroreningarna gör att Colosseum vittrar bort. Tyvärr är inte Colosseum ett av världens 7 underverk men det är ett underverk i alla fall.


Romarrikets sönderfall

Romarriket hade varit med i många krig men krigen blev alltför dyrare. Det fanns många krigare och det innebar att betala ut mer pengar.
Staten höjde därför skatterna. Men det var inte den enda orsaken till att skatterna höjdes. Staten försörjde människor som hade det svårt och därför behövde staten mer pengar. Många romare lämnade staden för att de inte hade råd att betala skatten. Rom började bli så fattigt att det blev brist på livsmedel. Många blev också arbetsslösa. Under 300-talet trängde sig asiaterna in i norra Europa. Germanerna tvingades gå ner till Rom och det ledde till många krig. År 306-337 e. Kr. var Konstantin ”den store” kejsare. Han hade hört talats om att germanerna hotade Rom och flyttade därför den s.k. tyngdpunkten till Konstantinopel. Konstantinopel valde han också till huvudstad. Den låg vid sidan av östra Rom. Under den tiden delades Rom i 2 delar. Deras namn var Östrom och Västrom. Östrom blev helt självständigt år 395 e. Kr. Östrom var den rikare och mer säkrare delen. Det berodde främst på att den låg närmare Konstantinopel. Medan Västrom hade det lite svårare ställt.Germanerna plundrade dock båda ställena.

År 455 e. Kr. kom även vandalerna och plundrade Rom. År 476 e. Kr. gick Västrom under. Det var bara Konstantinopel och Östrom som...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romarriket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-05-12

  Kommentera gärna arbetet. Det

 • Inactive member 2005-12-04

  Ivan, Jo, jag har prov nästa v

 • Inactive member 2006-06-04

  Bra, men totalt utan någon for

 • Inactive member 2006-07-17

  bra bra bra! bravo mitt namn ä

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Romarriket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4246 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×