Kristendomen och Islam

7 röster
17571 visningar
uppladdat: 2005-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KRISTENDOMEN


Uppkomsten

Religionen föddes ur Judendomen, och de båda dess heliga skrifter har delvis samma innehåll. Den kristna skriften, som heter Bibeln har två delar, en del kallas gamla testamentet och den andra delen innehåller det nya testamentet. I det gamla testamentet står det om hur jorden skapades, det står om Adam och Eva, och saker som hänt innan Jesus föddes.
Det nya testamentet handlar om Jesus och det som hände under hans tid. Det nya testamentet är inte skrivet av Jesus, istället är den skriven av andra präster och lärjungar.
Kristendomen började med att en ängel uppenbarat sig för Maria och sagt att hon skulle föda ett barn innan hon träffat en man, och att barnet skulle bli till genom en helig ande.
Barnet Jesus föddes i ett stall i Betlehem, då Maria flytt från Nasaret. Jesus gick runt och predikade om Kristendomen, och kallade sig: Guds son. Detta gjorde Romarna arga och då blev han dömd till döden. Han korsfästes på långfredagen som vi nu kallar det, och var vid 30-års ålder. Det var då hans 12 apostlar och lärjungarna som förde vidare Kristendomen. Aposteln Paulus var en av de främsta som förde vidare kristendomen. Jesus kom dock tillbaka till lärjungarna på påskdagen, alltså söndagen efter långfredagen. Det var då apostlarna och lärjungarna började predika om Kristendomen, som växte genom hela Europa. De kristna som levde i Romarriket fick utnämna kejsaren i Romarriket till sin herre, eller bli dödade. Dom blev förföljda och torterade. De kristna tog över Romarriket väldigt sakta, medans de i Romarriket gick emot dem och det gjorde de kristna starkare. Efter ett tag kunde inte romarna gå emot en så stor folkgrupp, så de gjorde kristendomen till sin statsreligion. Det var med hjälp av att Romarriket fick en ny härskare, som själv var kristen. Just nu är kristendomen världens största religion och har ca 2 miljarder anhängare. I Kristendomen tror man på att gud finns i tre former, som sonen, fadern och den heliga anden. Apostlarna var de som predikade om Kristendomen och den största Aposteln var Johannes Paulus, som först var emot de kristna, gick med dem och gjorde Kristendomen den största i världen. De kristna tror på att Jesus Kristus ska komma tillbaka till jorden och frälsa de kristna, och Jesus Kristus ska sitta vid Guds sida och döma alla på Domens dag. Det är då man blir dömd om man ska in i helvetes eldar eller att gå upp i paradiset och leva för alltid.
ISLAMUppfödelsen
Mohammed, Islams budbärare, bodde vanligt i staden Mekka. Mohammed var gift och hade barn, och var väldigt insatt i religion. En månad om året gick Mohammed in i en grotta norr om Mekka, där han skulle få vara i frid och meditera. En natt, uppenbarade sig Ärkeängeln Gabriel sig för Mohammed och sade att han var Allahs budbärare. Mohammed fick de dagarna reda på vad Islam handlade om och vad man skulle göra för att vara en muslim. Allt detta skrev Mohammed ner i en bok, som heter Koranen. Mohammed gick med ens tillbaka till staden, och berättade för hans fru och släktingar. De tyckte hela religionen var vettig och trodde på Mohammed, så de föreslog att han skulle predika i Mekka. Mohammed gick runt och predikade om Islam, men eftersom de som han predikade för trodde på flera gudar, tyckte de att han förolämpade gudarna och jagade honom. De skulle bränna Mohammed i hans hus, men någon hade tipsat honom om det tidigare, så Mohammed gömde sig. Dagen efter begav han sig till Medina, och denna händelse kallas Hijra. Mohammed predikade om Islam i Medina och fick med sig många från den staden, så samlade han 1000 man och attackerade Mekka. Nu började folket i Mekka förstå att Islam var en bra religion och alla blev muslimer. Mohammed samlade araberna och gick till attack mot Perserna, som försvagats då de krigat med romarna. Det är flest muslimer i väst Asien men det finns också en del i Afrika.
Dagens islam är just nu en utav världens största religioner. Kristna och Muslimer tror på samma gud, men de har 2 olika namn.


LIKHETER OCH SKILLNADER


Likheter
Kristna och muslimer tror på en och samma gud.

Båda har heliga skrifter.

Båda religioner har krigat för land, emot varandra.

Båda har heliga byggnader.

Båda tror på Paradiset och Helvetet.

Båda har domens dag.


Skillnader

Jesus är guds son enligt de kristna, det är inte Mohammed enlig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kristendomen och Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-01-19

  gillade att du skrev "likheter

 • Inactive member 2006-02-09

  Mohammed var analfabet, han sk

 • Inactive member 2006-05-16

  mycket bra jag lärde mig en he

 • Inactive member 2007-04-11

  Konstigt nog tror Kristna på T

 • Inactive member 2007-10-17

  De Kristna tror på att Gud är

 • Inactive member 2008-05-09

  Ville bara rätta till dig lite

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-25]   Kristendomen och Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4818 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×