Kvinnor inom Kristendomen och Islam

34 röster
59360 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Islam är rätt het på gröten just nu i och med hedersmord, och annat men är det så hemskt som de säger? Har kvinnorna det så hemskt som det står i media? Vad gör politikerna åt detta? Är det vanligt inom kristendomen? Är kristendomen så ”ofarligt” som det sägs? I denna uppsats beskriver jag likheter och olikheter mellan kvinnorna i Islam respektiva Kristendomen. Jag är varken kristen eller muslim så jag är helt opartisk.


Syfte:

Jag valde att skriva om kvinnorna i kristendomen och Islam för att jag vill jämföra hur de har det, de flesta vet ju att kvinnorna inom Islam har det kämpigt och så men jag undrar hur de inom kristendomen har det, något säger mig att de i kristendomen inte har det så lätt alla gånger heller, vill veta om islam kvnnorna verkligen har det så hemskt som det låter i media osv, kort om hedersmord och om det finns i Kristendomen över huvud taget.

Hur funkar det med giftemål i de både religionerna? Kan en kristen gifta sig med vem hon vill? Kan en muslim gifta sig med någon som har en annan tro? Hur många dödsfall inträffar som är religionsrelaterat? Om det finns information så vill jag även veta hur kvinnosynen var innan jesus föddes och islam fanns, om det går? Eller om det var lika då?


Metod:

Jag har läst böcker ifrån skolan och jag kan rätt mycket om detta ämne förut i alla fall då det gäller Islam det var därför jag valde att jämföra dessa två och läsa på lite högre nivå än mitt tidigare arbete som främst handlade om Hedersmord. Har läst andras arbeten på mimersbrunn och läst massor med sidor på Internet som handlade om detta det var svårare att få info om kristna kvinnor än om Islam fast det var väldigt väntat.


Avhandling:

Vissa hävdar att kvinnorna inte alls är förtryckt av Islam och att männen och kvinnorna är två jämlikar med olika uppgifter det är vad koranen säger.

Den säger också att mannens uppgift är att försörja familjen, och behandla sin kvinna väl och vara henne trogen. Kvinnan tar hand hon hemmet, barnen och hon skall vara trogen sin man och får inte neka honom sex om hon inte är sjuk eller gravid, hon får inte heller lämna hemmet utan hans tillåtelse, koranen säger ingenting om att kvinnan skall bära slöja utan bara att hon ska vara anständigt klädd och det är ju en tolkningsfråga.

Om en man dör så ärver döttrarna hälften av sina bröder och en gift kvinna bara en åttiondel av mannen.


Citat från en sida på Internet som i sin tur översatt koranen:

"Då någon av dem får höra den glada nyheten om en dotters (födelse), mörknar hans uppsyn och vreden kokar i honom; han drar sig undan människorna på grund av denna (för honom) dystra nyhet (och han överväger) om han skall behålla barnet trots förödmjukelsen och skammen eller begrava det i jorden.

Sedan så finns det andra som förespråkar att kvinnorna och männen har det exakt lika att kvinnor får tjäna pengar osv.

Vissa menar på att även om kvinnans huvuduppgifter är hemmet och att sköta sådant, men att de ändå inte är förbjuden att göra lite av männens uppgifter också. En muslimisk kvinna måste gifta sig med en muslim men en muslimisk man får gifta sig med en kvinna som tror på en annan religion.

Hedersmord förknippas ofta med Islam men sanningen är att det förekommer i fler religioner fast mest i Islam.

Definitionen av hedersmord är delad, men det är en kvinna som mördas av någon nära släkting, vän för att hon haft påstådd eller verklig sexuell relation innan hon gått in i äktenskap. Men det är inte alltid så enkelt det finns kvinnor som mördats för de flirtat, eller skilt sig från en man som misshandlat dom eller att de ”tillåtit sig” att bli våldtagen, eller för att de har gift sig med män de själv valt och/eller vägrat tvångsgiftemål. Anledningen till mord är för att hon har dragit skam över familjen/släkten då hon har gjort som hon har gjort, och då måste männen ifamiljen/släkten gripa in d.v.s mörda henne.

Jordanien som har flest hedersmord har strafflindring om det är hedersmord, om det är ett vanligt mord så får mördaren livstid eller dödsstraff. För många muslimkvinnor är inte

Jag hittade en underlig artikel som var publicerad i den Iranska tidningen Theran Time 6/1 1983 och där jämförde dom muslimiska kvinnor med de västerländska:


Muslimiska kvinnor Västerländska kvinnor

Har mänsklig frihet, andligt, Har djurisk frihet är liderlig och nyckfull
vetenskapligt och uppriktigt


Är anständig, vänlig, kärleksfull Saknar anständighet, oförmögen till

Och uppriktig varaktig Kärlek

Har ett förhållande som är Har ett ostadigt förhållande baserat på
Baserat på kärlek, vänskap och tillfällig kärlek, ytlighet och pengar.
Omtänksamhet.

En prydnad för make och En dekoration för alla som en billig
Familj, en äkta pärla. Paljett.

Kärleken för mannen Har lösa förbindelser åt alla håll
Går före allt


Tar sitt ansvar för hem och Yrkesarbetar av penningbegär tar hand
Barn, arbetar utanför hemmet om hem och barn på fritden.
På sin fritid.

Lagar mat i hemmet av är hänvisad till konstgjord mat
Rena och oförfalskade och restaurangmat.
Råvaror

Är återhållsam med Allt hon tjänar går till smink, nya
Kosmetika och andra kläder, restaurangbesök, samt mat till katt och
Personliga utgifter med hund.
Tanke på familjeekonomin.

Sätter ära i matlagning löper konfektionskläder, inte road av
Och sömnad matlagning.

Uppfostrar barnen kärleksfullt lämnar barnen på daghem

Känner sig aldrig ensam då Lever sitt eget liv, känner sig därav ensam
Hon har hela sin familj och och flyr till hundar, katter och alkohol.
Släkt i en nära varm
Gemenskap.

Behandlar sina föräldrar med Bryter med sina föräldrar
Kärlek och respekt”

Män och kvinnor inom Islam sägs få ”dejta” varandra dvs träffas och lära känna varandra innan de gifter sig, men oftast så är det på föräldrarnas beordran och det blir giftemål i alla fall, om kvinnan inte vill så har det ingen betydelse men om mannen inte vill så kan han välja en annan särskillt om han är lite rikare och hon kommer ifrån en fattig familj.
En muslimisk kvinna klarar sig inte själv mycket för att det är mannen som försärjer familjen så ett islamiskt äktenskap behöver inte vara av kärlek, det är ofta familjer som parat ihop par och så, kvinnorna har inte mycket att säga till om ta t.ex Fadime och Pela som dog pga av att dom ville bryta sig ur och leva för sin kärlek det fick dom inte, dom bröt inte emot några koranska lagar det var äkta kärlek det som var fel var att de inte trodde på samma gud är det värt liv? Fadime och hennes fästman fick i alla fall evig kärlek för de båda dog, men mammorna hade inget att säga till om då bröderna och pappan mördade deras dotter, trots att mamman har så stort inflytande på familjen sägs det men då det väl kommer till kritan har hon ingen åsikt alls.

Profeten Muhammed:

”En änka får inte giftas bort innan hon rådfrågats och en jungfru får inte giftas bort utan sin tillåtelse. Folket frågade: Hur kan vi veta om hon tillåter det? Han svarade: Hennes tystnad visar hennes tillåtelse.”

Tystnad visar det? Ja men om man blir slagen och utfryst kanske t.om kastad på gatan om man inte gifter det så kallar jag inte det en tillåtelse.

I vissa Islamiska länder får kvinnan teckna ett kontrakt alltså hon kan skriva att hon inte vill att hennes man får gifta sig med fler kvinnor och om han gör det så har hon rätt till skilsmässa men i många fall så bränns dessa kontrakt efter en viss tid och ofta så skrivs de inte heller av Kvinnan och mannen som skall gifta sig utan av deras föräldrar bestämmer detta.

Skilsmässa får man genomföra i vissa fall, extrema fall och i många fall måste paret har provat massor innan de får skilja sig och OM de nu får skilja sig så uppmanas de att fortast möjligt skaffa sig en ny livskamrat.

Politiken inom Islam är inte demokratisk utan även där är det koranen som gäller ”den gudomliga lagen”. Koranen tillåter inte våld eller misshandel inom äktenskapet, MEN om kvinnan beter sig upproriskt och vill skiljas så får mannen ge henne ett lätt slag men det får inte träffa ansiktet och det får inte bli något märke efteråt.


Kristna kvinnor:

Gud = Fadern, sonen och den helige anden
Ond makt = Satan

Under den tid som bibeln skrevs så hade inte kvinnorna det lätt! Männen hade då stor makt och de ägde sin kvinna, hon fick först sitt värde då hon gift sig och fött barn, hon hade inget egenvärde eller egen ställning.

Den gamla babyloniska lagen som fanns på romarrikettiden innefattade även skilsmässa en man sade till sin fru ”Du får inte längre vara min hustru” han behövde bara betala en summa, om kvinnan gjorde samma sak då skulle hon dränkas, på den tiden var det också bara sönerna som fick ärva. Men Moses lag som det står om i bibeln skulle skydda kvinnan och då framförallt den skilda kvinnan och att hennes barn skulle respektera henne. I moseboken står det även att kvinnan och mannen är guds avbild, så mannen och kvinnan är jämlika inför gud.
I det gamla testamentet är synen på kvinnan fortfarnade delvis styrt av de babyloniska lagarna.

Jesus sade också ”Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna, alla är ni ett i kristus jesus” jag tolkar det som att män och kvinnor är jämlikar inför gud och Jesus, Maria hade en avgörande roll i det nya testamentet och katolikerna ser Maria som ett helgon.

Det sägs att då Jesus var nere på jorden så pratade han med alla slags människor oavsett religion, kön eller annat ingen särbehandling.

I det nya testamentet så berättas det om en kvinna som begått äktensapsbrott och blir tydligen tagen på bar gärning åskådarna skyndar till Jesus enligt Moselagen så skall hon stenas men då säger Jesus ”Den som inte begått något fel kan kasta den första stenen” det tycker jag är mycket klokt sagt.

Kvinnans roll idag inom kristendomen skiljer sig inte så mycket från en kvinna som inte tror på gud möjligen att hon väntar med sex till giftemålet och att hon går ut hårdare med att inte skilja sig, de gör nog allt för att inte göra det, men det skiljer sig mycket ifrån familj till familj och kvinna till kvinna. Nu pratar jag inte om kristna sekter sådana finns det många av, men jag vill inte ta upp dom i detta arbete.


Analys och egna tankar:

Det var som jag trodde att muslimiska kvinnor är mer utsatta på flera olika sätt än kristna kvinnor det beror främst på mannens kvinnosyn.

Det finns säkert många fall där kvinnan är förtryckt inom kristendomen också men jag tror att det är mer förekommande i Islam, men i koranen står det inte att mannen skall behandla kvinnan så men bibeln är finare i sitt språk och koranen har nog mer kvinnoförtryck där än i bibeln. I en kristen familj så tror jag inte att det är så att kvinnan och mannen har speciella göromål så tydligt som en muslim familj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnor inom Kristendomen och Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-08-18

  Jag tycker att arbetets innehå

 • Inactive member 2005-09-16

  Hej Emma! Det här är andra gån

 • Inactive member 2005-10-23

  Många språkfel... ibland gjord

 • Inactive member 2005-11-01

  Nu kan du skriva om kristendom

 • Inactive member 2006-04-26

  Jag är själv muslim. All de fa

 • Inactive member 2006-04-27

  Håller med Violet Benadotte ti

 • Inactive member 2007-01-08

  måste bara börja med att säga

 • Inactive member 2008-04-21

  F E L , F A K T A, ta reda på

 • Inactive member 2008-12-03

  Jag tkr inte det stämmer om hedersmod o saker för alla muslimer e inte såna ???

 • Inactive member 2009-06-29

  Hej... Citatet taget ur Koran blir feltolkat då du inte visar fortsättningen av stycket.... Slutpoängen med det stycket är : VAD för synd skulle ett flickebarn hunnit göra för att straffas så? Tar bort DIN poäng va? //Irriterad muslim

 • Inactive member 2009-06-29

  Ops! Jag tar detta från början... "Citat från en sida på Internet som i sin tur översatt koranen: "Då någon av dem får höra den glada nyheten om en dotters (födelse), mörknar hans uppsyn och vreden kokar i honom; han drar sig undan människorna på grund av denna (för honom) dystra nyhet (och han överväger) om han skall behålla barnet trots förödmjukelsen och skammen eller begrava det i jorden. " Observera att det står "den glada nyheten". Mannen vars uppsyn mörknar är en icke-muslim. Allah vill med detta stycke lära oss att det INTE är rätt att begrava ett levande flickebarn. Resten av stycket , som du så tydligt GLÖMT att skriva, ställer frågan om VAD ett oskyldigt flickebarn skulle ha begått för synd för att straffas så. Du kan inte bara plocka meningar ur sitt sammanhang, det kan orsaka enorma missförstånd, vilka i sin tur leder till islamofobi...Vilket jag får anta att din uppsats inte var ämnad åt till en början.... Irriterad muslim...igen

 • Inactive member 2009-06-29

  Just ja! Fadime var KRISTEN!!!!!!! Kolla fakta! Irriterad muslim

 • Inactive member 2009-12-09

  Det hadlar inte om att vara kristen eller muslim gällande hedersmord! Hedersmord är någo taget från kultur ! Säg mig hur många herdermord har skett i sydamerika eller USA eller europa (utvecklade europa) och sedan tänk på hur många hedersmord dethar skett i arabländerna?????? DET HANDLAR OM KULTUR!! och hur efter den kulturen ligger.. Nästa generation av muslimer(jag säger muslimer för att de är till största del av araberna) dvs, de unga nu kommer släppa den del av kulturen (hedersmord) det kmmer snart inte finnas (om 20år) Sen är det många som tolkat att det är rätt att göra så och att det står i koranen. Men alla religioner säger att det är fel att döda! älska din näste som du älskar dig! Mitt syfte med denna kommentar är att få er att förstå va hedersmord egentligen är! står det skrivet i någon religiös bok om att hedersmord ska vara "sanktionerad" av gud?????

 • Inactive member 2010-05-25

  hjärndött. Speciellt slutet. Plugga du lite om hedersmord istället, läs på lite mer. Keyword; Kultur.

 • Inactive member 2010-11-18

  I din upsats står det knappt ngt om religionen, det står om kultur och hur vissa galna männsikor beter sig i muslimska länder!! ''Hedersmord förknippas ofta med Islam men sanningen är att det förekommer i fler religioner fast mest i Islam.'' Det kommer inte mest i islam, utan det kommer i muslimska länder, vilket är en jätteskillnad. Ska jag säga att våldtäkter och mord på cyklande 10 åringar förekommer i kristendom/atiesm bara för att Sverige är ett kristet/ateist land???! hedermord har inte alls med islam att göra, det har fortfarande med kultur att göra i och med att det är förbjudet inom islam! ''Profeten Muhammed: ”En änka får inte giftas bort innan hon rådfrågats och en jungfru får inte giftas bort utan sin tillåtelse. Folket frågade: Hur kan vi veta om hon tillåter det? Han svarade: Hennes tystnad visar hennes tillåtelse.” Tystnad visar det? Ja men om man blir slagen och utfryst kanske t. om kastad på gatan om man inte gifter det så kallar jag inte det en tillåtelse. '' Jasså?! vad har kasta på gatan och bli slagen med islam att göra??!? Det står tydligt att hon inte får giftas bort utan sin tillåtelse, det betyder att man inte får tvinga henne att gifta sig genom slag och liknande... att det finns sjuka som slår och kastar sina döttrar på gator har islam absolut inte någon ansvar för! fail på dig asså, fail fail. ''I vissa Islamiska länder får kvinnan teckna ett kontrakt alltså hon kan skriva att hon inte vill att hennes man får gifta sig med fler kvinnor och om han gör det så har hon rätt till skilsmässa men i många fall så bränns dessa kontrakt efter en viss tid och ofta så skrivs de inte heller av Kvinnan och mannen som skall gifta sig utan av deras föräldrar bestämmer detta.'' Ja men det är inte islam som brinner kontrakter, det är sjuka männsikorna, ser inte vad det har med islam att göra?! är du normal? '' I en kristen familj så tror jag inte att det är så att kvinnan och mannen har speciella göromål så tydligt som en muslim familj har, dvs att mannen bbar och drar in pengar medan kvinnan skall sköta barnen, hemmet och sådana saker. Islamiska kvinnor får inte neka sin man sex det tycker jag är sjukt'' Kvinnan måste inte sitta hemma och sköta barnen, hon får jobba om hon vill enligt islam, men däremot män MÅSTE jobba, och det är inte endast kvinnan som är ansvarig för barnen i vilket fall som helst! och klaaart som fan att kvinnan får neka till sex, för helvete...! det hon inte får göra är att säga nej gång på gång på gång mest för att vara taskig, utan någon som helst anledning. men man kan väl säga nej när man inte känner för det några gånger, man har ej lust, trött etc.. men man ska inte säga nej livet ut.. ser du skillnaden?

 • Inactive member 2012-12-09

  seriöst du borde göra grova research för du kan verkligen inte ett skit om varken Islam eller kristendom och genom din text kan man verkligen se hur grovt du är emot Islam för du sänker ner det verkligen till botten, hedersmord osv allt tillhör en äcklig kultur det har inget med religion att göra, en som dödar en har lika väl dödat alla på denna värld och det blir evigt liv i helvetet inom islam. man ska ej döda, vem e du som ska döda vem e du som ska döma? med din uppsats skänker du endast vrede och falskhet på denna värld...verkligen, du borde tänka igenom, ta och läs koranen, man behandlar sina kvinnor som prinsessor men ifall din kultur kommer före än din religion blir kvinnorna behandlade som skit, klart, men kultur har fortfarande inget med Islam att göra, det jag kan säga dig är att jag är en svensk kvinna som gifte mig med en mellanöstern man som verkligen försörjer mig och vår familj, han behandlar mig som en prinsessa det gör han verkligen och han är väldigt religiös och fick mig att bli muslim också... så att skriva något sådant är bara fel och det har väldigt mycket att göra med media och källor du letar bland... ta och läs koranen för där fann jag min lycka. Du behöver inte hitta din lycka där men det kanske får dig att tänka efter lite... förlåt ifall jag skrev något dumt men blev lite irriterad.

 • Inactive member 2012-12-16

  Du är väldigt långt ifrån opartisk, man märker hur du försöker sänka islams religion till botten... Dina källor är katostrofala och du borde ändra namnet på din uppsats och utesluta både och kristendomen och islam och istället skriva om kulturer. fattig uppsats :)

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Kvinnor inom Kristendomen och Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4505 [2024-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×