New Age

8 röster
25553 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
New Age är en rörelse, av många även kallad sekt, som uppkom på 1960-talet. Rörelsen engagerar många människor över hela världen men främst i västvärlden. I Sverige beräknar man, utan säker statistik, att det finns flera hundra tusen människor som är inblandade i rörelsen.

Inom New Age tror man att det finns en kosmisk och universell kraft som kommer att kunna hjälpa människan att hitta sig själv och få ett bättre liv. Den kosmiska kraften kommer att släppas fri nu när världen går in i en ny tidsålder, som kallas The Age Of Aquarius, vilket betyder Vattumannens tidsålder. Det är detta som rörelsens namn anknyter till, New Age betyder Ny tidsålder.

Under 1960-talet låg USA i krig i Vietnam och många, främst ungdomar motsatte sig kriget och samhällets ideal. Motsättningarna ledde till revolt hos ungdomarna, revolutionens slagord blev: Make Love, Not War (Bedriv kärlek, inte krig). Revolutionen hade många olika faser och inslag, varav ett var den s.k. Flower-Power-rörelsen. Deras budskap var nästan identiskt med hela revolutionens slagord: Sprid blommor och kärlek istället för bomber och hat.

Det fanns i USA många olika grupper som på olika sätt försökte finna nya sätt och vägar att finna sig själva och sin väg till kosmos. Det gjorde man med hjälp av bl.a. terapi och meditation. Man ansåg att det fanns ett nytt sätt att hitta ett nytt sätt att leva, ny kunskap att finna och oanvända resurser hos varje individ.

Ett kollektiv skapades av några ungdomar i Skottland i revoltens anda. Dom ville inte leve längs linjerna av samhällsidealen, utan i enkelhet och nära naturen. Man tyckte att den västerländska livsstilen handlade mest om pengar, materialism och egen karriär. I kollektivet ägnade man sig istället för meditation och spirituella övningar. Dom lärde sig också mycket om trädgårdsskötsel och ny odlingsteknik för att kunna komma närmre naturen.

Det som kännetecknar New Age, är att anhängarna får tro på vad dom själva vill tro på. Det finns inget som t.ex. de tio kristna budorden, som anses vara den rätta läran om hur man ska leva. Däremot finns det gemensamma drag hos alla rörelsens inriktningar.

Man tror att det finns en kosmisk energi om genomsyrar allt och för ihop oss med kosmos. Det är denna kraft som man i andra religioner kallar Gud och Allah. Man tror inom New Age att denna kraft har samma drag som bibelns Gud men man använder inte det uttrycket och man ser inte kraften som personifierad utan som ett svävande ingenting som påverkar oss utan att synas. Precis som med Gud inom kristendomen hör enligt New Age människan ihop med den kosmiska kraften. Inom varje individ finns en del av kosmos.

Just nu inträffar en andlig revolution. Vattumannens tidsålder är på väg att bryta igenom, den nya tidsåldern, The New Age. Den kommer inte att präglas av dagens materiella leverne utan av andlighet och spiritualism. Våran kunskap kommer inte att grundas på vetenskap och förnuft utan mer på känsla och intuition.

Vi som dagens människor har enligt rörelsens teorier dålig kontakt med vår själ för att vi bara tänker på det kroppsliga och materiella, vi ser inte till det spirituella. Det kan den kosmiska energin hjälpa oss med. Den kan hela oss från de inre sår som måste läkas för vårt välmåendes bästa. Vi måste förstå att kroppen och själen är ett. Om det ena mår dåligt så mår det andra också dåligt. Vi måste ta hand om vår själ liksom vår kropp, annars kommer vi inte klara oss.

Också jorden mår dåligt. Vi människor har förstört och utnyttjat naturen för att tjäna pengar, vilket bidrar till det materiella samhället. Men vi har inte alltid gjort det för pengar och makt utan också av oförstånd och dumhet. Att jorden och människan hör ihop har vi inte förstått, naturen är precis som människan ett levande väsen. Hon är Moder Jord och vi måste ta hand om henne.

New Age rörelsen anser att vi reinkarneras, föds på nytt, om och om igen. Vi lever många liv och för varje livstid får vi ”uppgifter”. Det är både lätta och svåra saker som vi måste lösa och ta hand om för att kunna gå vidare till nästa liv med ny kunskap.

Det finns andra varelser än som är mer intelligenta och kunniga än oss som människor. Dom kan ha levt för länge sedan eller vara utomjordiska. Delfiner anses i vissa delar av New Age, vara uråldriga djur som kan hela sjuka människor och förmedla viktiga budskap till oss. Därför bär man i dom delarna ofta delfinsmycken tillsammans med en bergskristall, som anses vara helande.


För att få del av den kosmiska energin kan vi ta hjälp av olika metoder, t.ex.:

Meditation
Man har inom New Age hämtat inspiration från buddismen och hinduismen, för att hitta bl.a. meditationsmetoder. Yoga, ett sätt att påverka livsenergier fysiskt, är vanligt.

Kanalisering
Man tror att vissa människor kan fungera som ledningar för allt ifrån änglar till utomjordingar, att kommunicera igenom. Denna kunskap har funnits sedan flera tusen år sedan och fanns då i bl.a. Egypten, Tibet, Indien och Kina

Positivt tänkande
Positivt tänkande går ut på att påverka framtida händelser i livet. Inom sig går man igenom vad man ska göra och framställer en positiv bild av hur det man ska göra kommer att gå.

Healing
Healing betyder att göra någon frisk, att hela. Här finns också många metoder.

Kristallhealing
Kristallens kraft och tron på den har funnits i vårt land sedan många hundra år. Det var en
stor del av våran gamla folktro. New Age har ungefär liknande sätt att använda kristaller.
Dom läggs på kroppen och för över läkande kraft till personen.

Reiki
Detta är samma sak som handpåläggning, ett sätt att hela genom en annan människa.
Denna person fungerar som en kanal mellan kosmos och den behandlade.

Terapi
Det finns över hundra olika varianter av terapi. Här är två av dem:

Reinkarnationsterapi
Denna slags terapi går ut på att försöka få någon att minnas vad som hänt i ett tidigare liv
och bearbeta dom händelserna, för att må bättre i sitt nutida liv.

Auraterapi
Varje levande varelse har ett fält av färger runt sig, en aura. Auran är ett energifält och
med hjälp av den kan man se hur andra varelser mår. Man kan se auran med blotta ögat
ibland, andra tar hjälp av aurafotografering eller med kristaller som får pendla över
kroppen.

~*~

Analys:
Jag tycker att New Age har en ganska sund syn på hur vi borde leva. Ideologin baseras ju på att vi ska lära av varandra, ta hand om varandra och lyssna till vad naturen har att säga. Jag tycker däremot inte att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: New Age

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   New Age
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4962 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×