Första världskriget

8 röster
13890 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Första världskriget

Industriernas tid hade börjat och koloniseringen hade blivit en viktig del för länderna i Europa för att öka deras makt. Det bildades en spänning mellan de störst utvecklade länderna. Och man kunde ana att det så småningom skulle bryta ut ett världskrig…
Första världskriget startade 1914 och slutade 1918 och utspelade sig i Europa, det enda landet som inte ligger i Europa och som gick med i kriget var USA.

Kolonier och industrier
Koloniseringen var den största anledningen till att det blev krig. I Europa var det Storbritannien som började först med kolonisering. Kolonisering handlade om en fråga om makt och pengar (naturtillgångar) och därför började allt fler europeiska länder med kolonisering. Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Belgien var de länder som följde Storbritanniens ”genväg” till makt och ett bra ekonomiskt läge i landet.
Och i början av 1900-talet var det Storbritannien som ansågs vara mäktigast och som hade störst kolonier. Engelsmännen ägde då halva Afrika, hela Australien och hela Indien. Frankrike, som ägde nästan hela andra halvan av Afrika ansågs vara ett hot för Storbritannien och det var nära att bli ett krig mellan Storbritannien och Frankrike, men Frankrike drog sig ur kriget i sista sekund.
Tyskarna var inte så insatta i koloniseringen eftersom Tysklands regeringschef Bismarck hade lyckats få Tyskland till ett enat land och tyckte därför det var viktigare att stärka staten. Tidigare hade Tyskland bestått av flera småstater. Men så fort Bismarck avgick blev Tyskland med i kampen om mark i andra delar av världen. Dom lyckades få små delar av Afrika och en liten bit av Nya Guinea.
Det hade blivit som en tävlig mellan länderna om vem som hade störst och mest mark. Det bildades en spänning runt om i Europa och folket kände på sig att det skulle leda till krig. Men man kunde inte ana att kriget skulle komma så snart…
Det som gjorde koloniseringen och kriget möjliga var industrierna.
Industrierna ledde till att levnadssättet förändrades, allt fler människor flyttade närmare industrierna och på så sätt bildades större städer och folket bodde inte längre ute på landet på deras gårdar. Det var nu som jordbruksområden gick över till industriområden, den industriella revolutionen.
Det mest negativa med detta var att fattigdomen ökade och att det var mer slitsamt att arbeta i fabrikerna. Arbetarna fick slita större tiden av dagen för lite pengar. Det var ett helt annat levnads sätt för folket som var vana vid att arbeta utomhus på deras tidigare gårdar. Det var inte lika hälsosamt som att arbeta på gården

Krigets början
Serbien, som tillhörde Österrike-Ungern ville bli ett självständigt land och hoppades länge att Ryssland skulle hjälpa dem att bli det, men hjälpen kom aldrig. Det kändes meningslöst att fortsätta vänta på hjälpen och serberna var tvungna att ta saken i egna händer.

Därför bestämde sig en man för att spränga Ungern-Österrikes kronprins och hans fru medan de var på besök i Serbiens huvudstad, Sarajevo. Men mordförsöket lyckas inte och kronprinsparet blev inte ens skadade. När parets bil körde på vägen då mannen slängde en bomb mot bilen. Bomben studsade iväg och sprängdes inte förrän bilen bakom körde förbi. Deras chaufför fick order om att ta en annan väg men då han skulle vända bilen sprang en ung student från Serbien fram och sköt ihjäl paret framför ögonen på allt folk som kommit dit för att hälsa paret välkomna till Sarajevo. Han greps direkt efter mordet och fördes till ett fängelse. Eftersom han inte var myndig då slapp han bli avrättad. Han dog senare i fängelset. Ungern-Österrike anklagade Serbien och detta mord kom senare att kallas för Skottet i Sarajevo och det blev det som utlöste kriget.

Det Tyska riket
Det som formade det tyska riket var två krig, först mot Österrike (år 1870) och sen mot Frankrike (år 1871). Tyskland vann båda krigen och det skrämde de andra länderna lite.
Tyskland hade redan 1871 Europas modernaste och starkaste armé och vapen. Det enda landet som hade en ungefär lika stor och skrämmande armé var Ryssland.
Tyskland kände på sig att Frankrike någon gång skulle vilja ta sin revansch och för att undvika det ville Tyskland skrämma Frankrike genom att bilda en ”pakt” med både Österrike- Ungern (år 1879) och lite senare även med Italien (1882). Det kallades för trippelalliansen. Det Tyskland var rädd för var att även Ryssland och Frankrike skulle bilda en pakt. Så därför ville Bismarck bilda förbund med även ryssarna. Men då Bismarck avgick år 1890 struntade den nya regeringschefen i att förnya förbundet. Då passade Frankrike på att bilda en pakt med Ryssland (år 1894). Nu var det bara Storbritannien som inte ingick i någon pakt, men det blev det snabbt ändring på. Landet kände sig väldigt hotat av fransmännen och gick därför med i Frankrikes och Rysslands pakt, trippelententen (år 1904).
Pakterna skulle innebära att om ett av länderna skulle hamna i krig skulle de andra länderna i pakten hjälpa det landet.

Kriget bryter ut
Innan Skottet i Sarajevo hade Serbien Rysslands stöd, men det stödet räknades inte som en pakt. Så efter morden i Serbien och när Ungern-Österrike förklarade krig mot Serbien gick Ryssland, Frankrike och Storbritannien mot Ungern-Österrike, som i sin tur hade Tyskland och Italien på sin sida. Nu var kriget igång.

Meningslöst krigande
Kriget, som sades skulle vara över på bara några veckor, höll på i drygt 4 år. Dödandet av soldater och oskyldiga människor mellan länderna pågick meningslöst och det enda som hände var att folk dog. Alltså såg det ut som om ingen skulle komma vinnande från kriget. USA fick för sig att dem skulle gå med i kriget, och då på Rysslands, Frankrikes och Storbritanniens sida. Det märktes direkt att USA blivit inblandad och kom in i Europa med sina stora arméer. När USA la sig i tog det inte lång tid innan kriget gick mot sitt slut. USA, Ryssland, Frankrike och Storbritannien var de segrande länderna och skulden lades på Tyskland som i stort sett styrde de andra länderna i trippelalliansen.

Schlieffenplanen
Tyskarna hade satt upp en plan om hur de på snabbast sätt kunde ta över Frankrike, planen hette Schlieffenplanen. Dom visste att de skulle bli tvungna att möta både fransmännen och ryssarna och tänkte därför att det skulle vara enklare om dom lyckades besegra Frankrike först, och sen det svåraste landet i Europa, nämligen Ryssland. Anledningen till det var att det är mycket svårare att utföra ett tvåfrontskrig, dvs. att tyskarna skulle bli tvungna att dela på sina arméer för att kunna kriga mot både Ryssland och Frankrike. Det skulle försämra chanserna att segra eftersom arméerna skulle vara mindre då.
Planen var att sprida ut nästan hela Tysklands armé vid gränsen mellan Belgien och Frankrike och på så sätt kunna omringa fransmännen och sedan besegra dem på sex veckor. Planen utfördes aldrig helt och tyskarna lyckades inte med idén trots att den var noggrant planerad.
Det som hindrade tyskarna att planen skulle bli utförd var att de fick reda på att ryssarna redan satt ut sina trupper på väg mot Tyskland. Soldaterna var då tvungna att dra sig tillbaka för att försvara sitt hemland.

USA dras in i kriget
USA hade redan innan kriget bestämt sig för att inte delta i några europeiska krig alls. Men då kriget påverkade USA fick det vara nog och USA drog ut i krig. Deras båtar hade blivit nerskjutna och sjunkit till botten och flera amerikaner dog. Tyskarna sköt ner alla båtar de passerade för att se till att inga exporter/importer skedde. USA lade sig i kriget i juni år 1917 och då dröjde det inte länge innan kriget tog slut.

Fredsslut
År 1918 gick Tyskland med på förhandling så kriget äntligen kunde sluta. Anledningen till att tyskarna gick med på det var att de kände sig underlägsna och visste att om krigandet skulle pågå skulle Tyskland vara de största förlorarna i kriget. I november samma år samlades ledarna från varje stormakt i slottet Versailles utanför Paris. Där kom de överens om att:

- Tyskland skulle betala krigsskadestånd till ”segermakterna”. Tyskarna skulle betala stora summor pengar.
- Tysklands vapen skulle överlämnas till ”segermakterna”
- Tyskland fick INTE ha en armé på fler än 100 000 soldater
- Tyskland var tvungen att lämna ifrån sig en bit mark och att Tyskland inte fick ha sina kolonier kvar.

Första världskriget var ett stort krig där alla stormakter i Europa var med, förlusterna var stora då kriget tog slut och man brukar säga att det inte fanns några vinnare bara förlorare. Kriget drabbade alla väldigt mycket, antingen var man hårt skadad, mindre skadad (t.ex. blivit hörselskadad) eller så hade man blivit av med en familjemedlem, en bra kompis eller en partner. Många har haft mardrömmar efter kriget i hela sitt liv.
Man sa att det aldrig fick bli ett andra världskrig och bildade därför NF, Nationernas Förbund. NF var en världsorganisation som skulle se till att stora konflikter skulle lösas genom förhandling. NF ville att USA skulle gå med i organisationen med det ville dom inte.

Sverige under Första världskriget
Då svenskarna fick reda på att det pågick krig i Europa (Första världskriget) sa regeringen direkt att dom skulle vara neutrala, alltså inte vara med på någons sida. Dom bestämde det i hopp om att Sverige skulle slippa krig. Alla tyckte inte som regeringen gjorde utan många var emot det. Men bara för att Sverige var neutralt betydde det inte att svenskarna inte drabbades. Eftersom landet inte längre kunde importera mat från andra länder och för att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Första världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5065 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×