Robotar Inom Sjukvården

5708 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Teknikuppgift, Michael. S 9c.

Frågeställning: Hur kan robotar användas inom sjukvården?
Ordet, robot.
Jag som kan polska vet att ordet robota, betyder arbete och ordet robotnik, betyder arbetare. När jag slagit upp ordet robot i uppslagsverk har de också tagit upp detta. Ordet robot användes första gången av tjecken Karel Capek som år 1920 gjorde en teaterpjäs om maskiner som skapades i mänsklig form, nu s.k. ”Humanoider”.


Ett hot?
Anledningen till att jag valde att ta upp denna fråga är att jag redan innan besöket vid Universeum funderat på den. Jag har också funderat på om robotar kommer ta över läkares uppgifter. Det ligger till så att jag förutom att satsa på friidrotten, vill utbilda mig till läkare. Fast jag har till och med övervägt det beslutet just för att jag känt ett ”hot” från ”robotiseringen” av vården. Att läkare kommer att vara onödiga i framtiden, eftersom man bara skulle kunna gå till en maskin och få en diagnos innebär ju att jag som utbildad läkare inte kommer att få något jobb. Även om mänskliga läkare inte kommer att försvinna, så tror jag i alla fall att en läkares uppgifter kommer att se annorlunda ut i framtiden, det är jag säker på. Det har de ju redan gjort pga. av all ny teknik, men hittills har tekniken påverkat sjukvården och vårdpersonal positivt. Frågan är om den kommer fortsätta att göra det, eller om den kommer att ses som ett hot?


b) Hur långt har utvecklingen kommit idag?
Som sagt så ser inte sjukvården ut som den gjorde. Digitalisering, som patientbokföring i datorer har underlättat och effektiviserat sjukvårdspersonalens jobb. Otaligt många nya diagnostik och behandlingsmetoder som röntgen och EKG har hjälpt till att undersöka och behandla patienter.
Det blir också allt vanligare med robotar inom vården, både robotar som opererar och robotar som vårdar och tar om hand. Just inom kirurgin är det en fördel att robotar (eller robotar styrda av läkare) opererar, eftersom då precisionen kan göras hög. En utveckling har nyligen startat för opererande robotar, främst inom den s.k. Laparaskopiska kirurgin (metod där operationen underlättas med hjälp av kameror inuti kroppen). En läkare på annan plats än kirurgsalen kan via monitorer styra operationen med hög precision.
1999 i USA byggdes en sjuksköterske humanoidrobot. Den/hon döptes till Flo, efter Florence Nightingale, en känd engelsk sjuksköterska. Flo kan prata, le rynka på ögonbrynen och gå utan att krocka med saker. Hon kan hjälpa patienter genom att påminna dem att ta sin medicin och berätta för läkaren hur de mår. Det installeras också en funktion så att hon kan ta pulsen och öppna medicinburkar.

c) Svar på min frågeställning.
Som sagt är tycker jag att det klart största problemet/hotet med robotar (humanoider) är att de kan (kommer) att utkonkurrera människor på arbetsmarknaden, t ex läkare. Jag tror det kommer likna den Industriella Revolutionen. Fler och fler kommer bli arbetslösa, eftersom robotar kommer ta över deras arbetsuppgifter och kommer förmodligen utföra uppgifterna snabbare och mer effektivt. Jag anser att detta måste undvikas till alla pris! Annars kommer det innebära fasansfulla konsekvenser för samhället och dess ekonomi. Kanske kan det undvikas genom en lag som förbjuder robotar i vissa yrken? Jag vet inte, men jag kan föreställa mig en kamp, människa mot robot på arbetsmarknaden. I och för sig finns det redan robotar t ex inom bilindustrin som har tagit över människors uppgifter.
Men jag vill inte se en utkonkurrerande robot (humanoid) som står högt över människor och kan jobba dygnet runt i yrken som en människa utan problem klarar av. Däremot tycker jag att vissa arbetsuppgifter kan tas över av robotar. T ex brandkåren, eftersom jobbet där är mycket farligt. Eller inom kirurgin, eftersom precisionen kan göras hög och då undviks fel.
Jag skulle väl utforma princip som lyder: Robotar kan (skall) användas där en människas liv är i akut fara eller där arbetarens liv är i fara.
Men om jag har influensa och uppsöker läkare vill jag hellre mötas av en mänsklig läkare inte av ”artificiell intelligens”. En läkare måste ha ett socialt och mänskligt bemötande mot patienten, även om en robot skulle uppfylla dessa krav skulle det kännas obekvämt.
För övrigt tycker jag att det är fel att ge robotar känslor, där går gränsen. Eftersom de med all sannolikhet kommer att användas som slavar. Får de inga känslor är de bara jobbande maskiner. Får de känslor är de slavar, och slaveri är fel.
Ett scenario där robotar slår ut den mänskliga rasen? Möjligt, men så länge de inte får känslor tror jag inte att det sker.

d) Framtidsvision
Vi kommer säkert att se att robotar (humanoider) används mer och mer, inte minst i sjukvården....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Robotar Inom Sjukvården

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Robotar Inom Sjukvården
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5260 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×