Doktor glas

11 röster
64375 visningar
uppladdat: 2002-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har läst Hjalmar Söderbergs fantastiska bok – Doktor Glas. Tidigare har jag aldrig kommit i kontakt med Söderberg, men är mycket glad att jag fick chansen. Av någon anledning har jag inte brytt mig om att läsa böcker av kända författare. Så fort jag har fått tag i en bok med ett bekant namn, har boken verkat ointressant.

Slutligen fick jag Söderbergs bok i handen och upptäckte till min stora förvåning, att kända författare kanske inte är så dumma trots allt. Det finns kanske en anledning till varför de är kända!? Eller också beror min förundran över Söderbergs bok på hans revolutionerande tankar om kvinnan. Att boken är skriven av en manlig författare före första världskrigets utbrott är beundransvärt.

Analys
I boken beskrivs huvudpersonen ”Doktor Glas” som en mycket plikttrogen person. Trots sin starka pliktkänsla handlar och tänker Doktor Glas på ett sätt som får än att fundera över Söderbergs egna tankar om moral. Doktor Glas funderar över saker som dödshjälp, vilket debatteras hett än idag. Han tycker dessutom att abort borde vara en självklarhet och boken speglar hans hjälplöshet då han gång efter annan tjänar systemet för att rädda sitt eget skinn. Slutligen blir allt för mycket för honom. När en kvinna, han är förälskad i, berättar att hennes man förgriper sig på henne beslutar han sig genast för att göra något. När alla diplomatiska försök visar sig vara lönlösa giftmördar han mannen.

När man läser boken måste man hela tiden påminna sig om när den är skriven. 1905 är visserligen inget uråldrigt årtal. Socialdemokraterna hade bildats och det fanns en del feministiska föreningar som arbetade för kvinnans rättigheter. Möjligen var Söderberg medlem i en av dessa.

Doktor Glas är en mycket ensam person, men faktum är att han verkar trivas med det. Antingen har han vant sig vid ensamheten, eller också tycker han om den. Det är svårt att avgöra. Hur som helst har den påverkat honom på ett sätt som gör att hans tankar och funderingar blir mer tänkvärda än vad de annars skulle ha varit. Han tycks varken trivas med tillvaron eller förkasta den.

När man läser boken förstår man också att Doktor Glas är hemligt förälskad, vilket inte tillhör det vanliga. Hans enda kärleksminne består av en midsommarnatt för ett tjugotal år sedan. Boken visar tydligt hans nyväckta kärlek, dels genom hans tankar i dagboken och dels genom hans handlingar.

Genom att analysera och fundera över bokens innehåll blir jag alltmer förbryllad. Gjorde Doktor Glas egentligen allt av kärlek till den här specifika kvinnan? I så fall tyder det på en ofattbar förståelse för andra människor, eftersom Doktor Glas aldrig trodde sig kunna vinna kvinnans hjärta. En vanlig människa hade troligen blivit svartsjuk istället och gjort allt för att motarbeta kvinnas nya förhållande. Det gjorde inte Glas. Han ville henne bara väl. Han ville se henne lycklig. Han älskade henne.

Slutkommentarer
”Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?”, skriver Doktor Glas i sin dagbok. Frågan återspeglar i stort sätt hela boken.

Boken var troligen uppseendeväckande på sin tid då den från pärm till pärm diskuterar och ifrågasätter lag, religion och moral. Givetvis finns det även idag liknande verk. Tråkigt nog är de flesta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Doktor glas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-25]   Doktor glas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1230 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×