Andra världskriget

1 röster
2337 visningar
uppladdat: 2015-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1, Hitler bodde ensam som 20-åring i staden Linz, Österrike. Hans föräldrar var döda och han hade väldigt ont om pengar. I samma stad fanns det en konstskola som var Hitlers stora dröm att komma in på, men de ansåg att han saknade potential.  När första världskrigets krigsförklaring kom det som en frälsning för Hitler. Redan efter 2 veckor anmälde han sig som frivillig till Armén.  Han undergick 10 veckors träning och skickades sedan till fronten. Där blev han tilldelad Järnkorset av 2:a grad, inte av tapperhet, utan troligen av trogen och lång tjänst till armén. Vid fronten blev han skadad i benet och temporärt blind från en brittisk gas attack. Så han skickades till ett sjukhus i München. När han fick höra nyheten blev han rasande, liggandes i sin sjuksäng. Några månader efteråt gick han med i NSDAP och blev snabbt ledare över partiet. Han var en extremt skicklig talare som gjorde varje debatt/tal till en slags teaterföreställning. Josef Goebbels blev ombad att spela in alla Hitlers tal, så att han kunde analysera dem och sedan förbättra dem.

Under 20-talet rådde det hyperinflation i Tyskland och det försvagade den dåvarande Weimarrepubliken med Paul von Hindenburg som kejsare. Dolkstötskonspirationen var att Tyskarnas förlust under andra världskriget inte berodde på soldaterna eller de militära ledarnas dåliga insats, utan att det var politikerna i Berlin skrev under fredsfördraget, som orsakade förlusten. Bland dessa politiker var det bland annat socialdemokrater, kommunister och Judar. Denna konspirationsteori var Hitler starkt övertygad om att den var sann, så han inkluderade legenden i sin propaganda.

Ölkällarkuppen ägde rum i München 1923. Hermann Göring sprang in en sal där Von Kahr höll ett möte med 25st brunskjortor och Hitler ställde sig på ett bord och Ropade att den Nationella revolutionen har börjat. Därefter marscherade Hitler med 20 000 nazister som marscherade under hakkorset. Polisen började öppna eld och nazisterna svarade med att skjuta tillbaka. Kort därefter upplöstes NSDAP och Hitler hamnade i fängelse när han försökte fly över till Österrike. Under sin 9 månaders fängelsevisit (släpptes tidigt p.g.a. gott uppförande) skrev han Mein Kampf där han berättade om hur han ska styra Tyskland och mycket om hans antisemitiska åsikter och även om den Nazistiska rasläran.

Efter att han släpptes från fängelset bildade han NSDAP igen och då fanns det 6 miljoner arbetslösa Tyskar. 1928 fick Hitlers parti knappt 800 000 röster men efter börskraschen på Wall street fick partiet 6,4 miljoner röster några år senare år 1932 då partiet var som störst hade rösterna fördubblats, men partiet var fortfarande inte egen majoritet. Så Hitler tvingade regeringen att göra ett nyval för att ta kontroll över den politiska situationen. Paul Hindenburg utsåg Hitler till reichskansler. Under samma tid hade riksdagshuset satts i brand av en person som utgav sig vara kommunist, vilket gjorde att Hitler startade en mycket aggressiv politik mot kommunisterna. Senare under en natt som kom att kallas ’’de långa knivarnas natt’’ mörades SA:s ledare Ernst Röhm, samt andra SA medlemmar eftersom Hitler ansåg att de hade fått alldeles för mycket makt. Istället kom SS in i bilden, med Heinrich Himmler i spetsen. Nåt år därefter dog Hindenburg och Hitler tog genast över Tyskland som deras Führer.  

2.   I ordning:

1. invasionen av Polen (1939)

2.  Invasionen av Frankrike via Belgien/Nederländerna (1940)

3. Invasionen av Danmark/Norge (1940)

4. Slaget om Storbritannien (inte Irland) (senare under 1940)

5. Operation barbarossa 22 juni 1941

6. Japansk offensiv stilla havet 1942-1945

7. Pearl Harbor 7 december 1942

8. Stalingrad

9. D-Day

10. Hitler och Eva Braun självmord

11. Tyskland Kapitulerar

12. Atombomberna över Nagasaki och Hiroshima

 

2b Tyskland kapitulerar.

Tyskland kapitulerade i maj 1945, men fram till dess skedde det en massa händelser. D-day var dagen då de allierade skulle bryta sig igenom Tyskarnas atlantvall och bryta Tysklands regim över Europa. Där blev Tyskarna något överraskade över anfallet och de tyska officerarna trodde först inte på vad de hade hört på radion. Men trots det krävdes det väldigt många dödsoffer innan de allierade ens kunde komma sig förbi stranden, eftersom Tyskarna hade använt flera miljoner ton betong till sina bunkrar, där de satt med kulsprutor och maskingevär.  Under anfallet satt Hitler i ”varglyan” som låg i Polen. Där hade han använt flera miljoner ton betong till diverse byggnader och skyddsrum som egentligen kunde användas till att stärka atlantvallen och senare i kriget vid sigfriedlinjen. I hans varglya gav order till generalerna vid fronten, det finns några teorier som säger att nederlaget vid Moskva berodde just på att han, som var väldigt paranoid vid den tiden, gjorde väldigt korkade beslut från sin varglya som påverkade krigets gång. Eller han blev egentligen paranoid när Wehrmacht som hade varit så framgångsrika i Europa plötsligt misslyckades med en invasion. Han hade varit fullständigt övertygad över att invasionen av sovjetunionen skulle lyckas och det finns ett citat från Hitler berörande detta ’’redan vid jul kommer Wehrmacht marschera på röda torgets gator’’ men det kom som en enorm besvikelse för Hitler eftersom han hade så stort självförtroende vid krigsbeslut och han ansåg sig själv vara den bäste krigsledaren i världshistorien, även om mycket säger emot det.

Iochmed Röda Arméns framtågande från Öster, där Tyskland förlorade stort mot ryssarna och de allierades övertag från väst pressades Tyskland ihop och det sista lilla försvaret i väst som Hitler hade var Siegfriedlinjen som sträckte sig vid den tyska gränsen i väst. Den började byggas av Hindenburg under första världskriget och den nyare Siegfriedlinjen fortsattes det byggas på under 30-talet. Under ww2 användes den främst för propagandasyfte, där nazisterna sa att det var omöjligt att bryta sig igenom. Men den fick tjäna ett annat syfte då de allierades framryckning var tvungen att stoppas till varje pris. Mittemot Sigfriedlinjen ligger den Franska maginotlinjen som finns i samma syfte. Till uppbyggnaden av den här linjen användes återigen miljontals ton med betong. De byggde bunkrar, draktänder, grävde skyttegravar, grävde stora diken i marken och fyllde dem med vatten för att stoppa pansarvagnarna, grävde gropar nedanför en brant(återigen för att stoppa pansarvagnarna) och de göt väggar i betong. Draktänderna var små pyramider ca 1,5 meter runt varje sida, de var armeringsjärn som de göt fast i en betongbotten och fyllde sedan på med mer betong för att få till formen. Skogsområdena som var kring linjen gav Tyskarna en fördel, eftersom de allierades flygvapen inte kunde fälla ner bomber, de hade ingen fri sikt och de kunde lätt bomba sina egna trupper. Exempelvis vid Würtgenwald, där de allierade hade väldigt svårt för sig att tränga igenom linjen eftersom det var ett skogsområde. Hitler gav som förväntat, order om att Wehrmacht och waffen-SS skulle hålla linjen till varje pris, så de allierades dödsfall var enorma tills de lyckades bryta sig igenom. De sista bunkrarna föll på våren 1945 och de allierades intåg var ett faktum.

Den Tyska vapenindustrin tillverkade inte i närheten lika många flygplan eller pansarvagnar som t.ex. USA och Sovjetunionen, så Tyskland började även förlora i luftrummet. Hösten 1944 disponerade britterna och amerikanerna 15 000 flygplan, medans Tyskarna endast hade 570. Bombningarna över de Tyska städerna hade börjat redan 1942 men allra intensivast var det under 1944, då släpptes hela 750 000 ton bomber över Tyskland. För att de allierade skulle kunna ge fullständigt luftunderstöd under genomförandet av D-Day var de allierade tvungna att dominera luftrummet över tyskarna, vilket de inte gjorde eftersom dem allierade fortfarande förlorade mycket mer plan själva, än vad de sköt ner. Den tyska staden Dresden utsattes för brandbomber och hela staden stod i lågor. Flera tusen människor dog. I och med bombningarna svarade Hitler med att avfyra V1 och V2 raketerna mot Storbritannien. Men de gav ingen vidare effekt, eftersom de hade dålig precision men de var ändå extremt skräckinjagande hos det brittiska folket, därför man kunde inte skjuta ner den och man hörde den aldrig komma, det sa bara bang, så small det. Totalt avfyrade Hitler flera tusen V1 och V2 raketer men dödsantalet uppnådde aldrig det förväntade.

I Nordafrika segrade de allierade och de tågade vidare mot Mussolinis Italien. Där mottogs de allierade soldaterna som frälsare av den Italienska befolkningen, därför de hade levt under Mussolinis fascistiska skräckvälde i flera år. Efter de allierades intåg till Italien avsattes Mussolini och kort därefter greps han och mördades av partisaner. Hans lik, tillsammans med hans hustru hängdes upp utanför en bombad bensinstation. Redan innan Mussolini blev avsatt hade regeringen planerat om att lämna in en fredsförklaring till de Allierade. När den röda armén hade krigat sig väldigt nära Berlin, försökte Heinrich Himmler förhandla till sig fred med de allierade. När Hitler fick reda på det, avsattes Himmler från sin Reichführer position. Då röda armen bara var några kvarter bort, tog Hitler sitt liv tillsammans med sin fru Eva Braun. Alldeles innan hade de haft en liten vigsel. Josef Goebbels som befann sig i bunkern tillsammans med Hitler, tog också livet av sig själv och han förgiftade sina barn och sin hustru. Tysklands officiella kapitulation var den 9 maj 1945, dagen firas i nutiden som ’’Segerdagen 1945’’

 

 

3. Förintelsen, hur var det hända? Skulle det kunna hända igen? Vad kan/ borde göras för att undvika att det händer igen?

Under 1940-talet då den här förintelsen iscensattes hade Tyskland väldigt stor kontroll över Europa, så de kunde i princip göra vad de ville. I den nazistiska rasläran stod det om att judar var roten till all ondska, att de försökte kontrollera världen och att de var utan värde. I januari träffades 15 högt uppsatta nazister och planerade den slutgiltiga lösningen av judefrågan. Där kom de fram till att 11 miljoner judar skulle avrättas i dödsläger och i arbetsläger där de skulle få arbeta ihjäl sig.

Det första koncentrationslägret byggdes samma år som nazisterna kom till makten, 1933. Då skulle det tjäna som läger för vad de ansåg som ’’ett hot mot staten’’. Under de långa knivarnas natt skickades en massa SA-män dit. Senare byggdes det flera hundra koncentrationsläger, förintelseläger och arbetsläger. Ravensbrück var avsett som ett kvinnoläger, där de fick arbeta ihjäl sig. Och i Treblinka blev de skickade direkt till gaskamrarna. Det allra kändaste, Auschwitz styrdes av Rudolf Höss, som hade sitt hus några kilometer därifrån. Auschwitz död...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-11-05]   Andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59666 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×