Hur kunde förintelsen ske?

2 röster
8769 visningar
uppladdat: 2017-05-30
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Anledningen till att Adolf Hitler och hans nazistiska parti, NSDAP, kom till makten var främst därför att Tyskland inte längre var ett starkt land efter första världskriget. Ett samband som vi kan se återkommer då och då i historien, men också idag. När det går dåligt för ett land, speciellt ekonomiskt, börjar folket få upp ögonen för dem mer extrema partierna/ledarna då dem partierna oftast går ut med precis dem idéerna som samhället vill, ett exempel är när Hitler lovade att göra så att arbetslösheten i Tyskland skulle minska, något som alltså skulle gynna samhället. MEN det dem inte säger är hur dem vill genomföra sin ”onda” tanke.

Samma sak ser vi idag i USA där den nationalistiska Donald Trump blivit president och även här i Sverige där partiet Sverigedemokraterna växer sig starkare och starkare.

Men tillbaks till Tyskland. Folket där såg förmodligen inte Hitler som någon extremist under den här tiden, snarare som en snäll man som värnade om sitt land och som dessutom lovade att Tyskland skulle bli starkt och att alla skulle få ett jobb. Hitler höll dessa löften och arbetslösheten minskade kraftigt. Men under tiden allt detta skedde började Hitler att tala mer och mer om hur Tyskland måste enas mer som ett enda rike, ett rike utan judar eftersom det var dem som hade förstört landet från början och förstört ”allt”.

Men varför skyllde egentligen Hitler på judarna? Och hur kunde samhället också tro på det? Det här är frågor som har en otroligt lång historia, men det antisemitistiska samhället börjar växa fram redan när dem kristna påstår att judarna har mördat Jesus. Detta är något som är grunden till judehatet och påståendet har följt med, speciellt i kristendomen, en lång tid.

När det en lång tid senare, på 1700- talet började forskas kring rasbiologi och att dela in olika människor i olika grupper, blev européerna det som var normen.

Vi i Europa ansågs vara ”den bästa rasen” och alla andra raser ansågs alltså inte som det normala. Redan här ser vi den rasistiska tanken som växer fram, även om vi inte kan kalla dessa rasbiologister då för rasister då sådana aldrig hade funnits tidigare.

Senare började man tro att rasblandning var det största hotet mot den ariska rasen eftersom dem menande att andra raser (speciellt judarna i det här fallet) hade dåliga egenskaper och eftersom den ariska rasen endast hade bra egenskaper, skulle det bli en dålig ”blandning”.

Om den ariska rasen skulle blandas ut med någon av dem ”dåliga raserna” skulle den ariska rasen tillslut dö ut och alltså skulle det inte finnas någon ”bra” ras kvar längre. Därför var rasblandning det största hotet.

Den rasistiska tanken växte mer och mer och man kunde t.ex. se judar avbildas som demoner och allmänt dåliga människor. Eftersom man var ”rädd” för

 

rasblandning inför man senare tvångssterilisering, främst kvinnor, vilket innebar att dem alltså inte kunde fortplanta sig.

detta antisemitistiska samhälle fanns inte bara i Tyskland, utan också i bl.a. Sovjet.

När NSDAP tillslut kommer till makten börjar så småningom det vi kallar för förintelsen. Hitler, en hatisk ledare, tänker som sagt att Tyskland ska enas i ett enda rike och därför måste ”dem andra” försvinna. Först placerar man judarna i så kallade Ghetton och redan där dör det många då det inte fanns mycket tillgångar till mat och vatten. Dessutom var det trångt och hygienen var inte alls bra, det leder till många sjukdomar. Senare börjar dem verkliga folkmorden, man samlar judar och tar även hjälp av lokalbefolkningen (detta tyder på en nazistiskt syn från lokalbefolkningen också), men än har man inte börjat använda sig utav lägren. Istället mördar man judarna i exempelvis naturen och skjuter dem, även i bussar med hjälp av avgaser, begravdes levande och placerades i en gruva som sedan sprängdes.

Men varför fortsatte man inte mörda på detta sätt då?

Jo, därför att ur ett nazistiskt perspektiv var inte detta speciellt effektivt då det tog lång tid. Dessutom påverkades alla dem soldater som var tvungna att mörda människorna väldigt negativt psykiskt, därför började man kolla om det fanns andra sätt.

LÄGREN

Förintelselägren och arbetslägren är inget som Hitler själv kommer på, istället får han inspiration ifrån tidigare händelser som Shark Island, läger i Sibirien m.m.

Förintelsen kom dock att bli mycket större än dem tidigare händelserna.

Först förde man bl.a. motstridiga politiker till lägren och sedan alla andra ”dåliga människor”. Det fanns två olika typer av läger, koncentrationsläger och förintelseläger.

I ett koncentrationsläger fanns det chans att överleva då det var meningen att man skulle jobba och ”göra någon nytta”. Medans ett förintelseläger innebar döden.

Man placerade dessa läger på bra ställen, där det exempelvis fanns järnväg i närheten eller andra bindes punkter så att det lätt skulle kunna gå att transportera dit folk.

Detta fruktansvärt stora folkmordet ledde till att ca. 10 000 000 olika människor dog.

Som en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/judeforfoljelserna-och-forintelsen

Kommentera arbetet: Hur kunde förintelsen ske?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Louise Hansson [2017-05-30]   Hur kunde förintelsen ske?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60140 [2021-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×