Auschwitz

6 röster
20624 visningar
uppladdat: 2001-09-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Auschwitz var inte från början ett förintelseläger utan ett så kallat “arbetsläger”. Det var inte mycket som skilde det från ett förintelseläger. Fångarna var intagna för att jobba med den tyska krigsindustrin. Det var Himmler som ville locka till sig flera stora företag för att öka lägrets ”industriella funktion”. Fångarna dog en efter en. Det var inte så konstigt, man jobbade 25 timmar om dygnet och fick mat var tredje vecka. Fångarna som jobbade där dog av undernäring. De fångar som jobbade där, var motståndare till nazismen.

1941

Fick lägerchefen Rudolf Höb order om att bygga till på lägret så det skulle få plats med 30.000 fångar plus att han skulle bygga ett annex som skulle kunna innehålla 100.000 krigsfångar. I september gjorde man det första försöket att använda sig av cyanvätgas som innehåller Zyklon B i gaskammare på Auschwitz. De första offrena var sovjetiska krigsfångar.

I juni 1942

Blev Auschwitz-Birkenau till centrum för att utrota Judar. Mängder av judar transporterades via tåg dit. Flera stora gaskammare byggdes. Då kunde man förinta 2500 människor, det vill säga att det gick mycket snabbare att utrota judarna.

När judarna kom med tåg till Auschwitz och de stannade vid infarten till lägret. Så kom ett gäng SS soldater och tog de människorna som i första hand skulle få leva. Av med hår och skägg,iväg med dig till ett Arbetsläger
och jobba tills du dör. Ungefär så gick det till.

Sjuka, äldre, barn och gravida kvinnor skickades direkt till gaskamrarna. Men de visste inte vad som väntade dem. De som skulle mördas fick gå
till ett omklädningsrum och klä av sig sina kläder.

De fick en tvål och fördes in i ett ”duschrum”. När alla hade kommit in så steg en SS-officer in i rummet med skyddsdräkt på sig. Dörrarna stängdes och ss-officeren släppte ut cyanvätgas i rummet. Efter bara några minuter så var judarna döda.

Ett snabbt och enkelt sätt att utrota dem. Sen blev några fångar tvångskommenderade att bära ut kropparna från rummet. Efter det skulle de till ett krematorium. Fångarna hade även en annan uppgift. Det var att ta tillvara på offrenas hår och guldplomber.

Auschwitz växte

Det blev bara större och större. Lägret hade byggts ut ännumer. Nu hade de byggt flera krematorier med 34 ugnar till. Så nu kunde de bränna mer än 12.000 fångar per dag. De krematorierna hade byggts ca 5 km utanför Auschwitz huvudläger. Varje dag kom lastbilar där människor som hade blivit utvalda av Dr Hans Münch (Mer information finns på nästa sida) de blev iväg körda och sågs aldrig mer på lägret.

Bombningen av Auschwitz

Allmänheten vädjade till myndigheterna för att de skulle hjälpa judarnas existens genom att bomba bl.a. Auschwitz. Men 1944 fastställdes det att det skulle inte ske.

Med motiveringen:
”Flygstaben övervägde frågan mycket omsorgsfullt men jag måste meddela er att med tanke på de stora tekniska svårigheterna som ingår. Kan vi inte genomföra detta uppdrag.”

Vem var Dr. Hans Münch?

Man kan väl säga att han var en av lägrets ”dödsgudar”. Han bestämde vilka som skulle få leva och vilka som skulle få dö. Från början var han en uppskattad liten ortsläkare i den lilla byn Bayern. Under 2: a världskriget blev han flyttad till Auschwitz.

Han visste inte att han skulle till Auschwitz. Han visste bara att han skulle göra ett laboratorium där han skulle genomföra tester för att se om han kunde få fram botemedel mot sjukdomar så som paratyfus (paratyfoid) en sjukdom som artar sig lite grann som en influensa.

Sjukdomen spridde sig väldigt mycket inne på Auschwitz. Men han blev inte satt på Auschwitz lägret enbart för att göra botemedel till fångarna, utan till allmänheten utanför Auschwitz. Inne på lägret kunde man ju testa sig fram på fångarna och se hur det gick. Sen hade man Hans till andra sysselsättningar också, vilket Hans egentligen inte ville, men hade inget annat val. Han ville inte riskera sitt liv. Han fick då undersöka fångar, och de som såg lite taniga och sjuka ut. Synd om dem. Gaskammaren nästa, eller ett simpelt skott i nacken.

Dr Münch var en så kallad SS-läkare.

SS vilka var de?

Stabswaches historia började egentligen redan år 1923. Då de organiserades för att skydda NSDAP:s (Nationalsocialistiska Tyska Arbetar Partiet) ledare Adolf Hitler. De skapades inte för att skydda Hitler från partiets fiender utan från Hitlers egna ”stormtrupper” som han inte litade på. Men efter en tid så upplöstes Stabswaches och en tid därefter organiserades en ny livvakt ”Stosstrupp Adolf Hitler”. Det var Julius Schreck och Joseph
Berchtold som var ledare för den gruppen. Men den gruppen upplöstes när Hitler hamnade i fängelse efter misslyckat kuppförsök i München. Hitler var nöjd med Julius agerande under kuppförsöket, så han sa till honom att organisera SchutzStaffel (SS), med medlemmar från Stosstrupp. SS-killarna skulle vara den så kallade eliten i det tyska samhället. De skulle vara från 25-30 år, ha en bra kroppsfysik och inte finnas i brottsregistret. Sen skulle de svära en trohetsed till Hitler inte till partiet.

1929 fick SS ett nytt tillskott. Heinrich Himmler, en förre detta kycklingfarmare. Det var han som lyckades övertala Hitler till att införa RASregler i SS. SS grupper fanns också på koncentrationslägerna och det var i princip de som bestämde vilka fångar som skulle få leva och vilka som skulle få dö. Heinrich Himmler blev ledare av SS-grupperna mellan 1929-1945.

Nazismens raslära

Man kan säga att nazismen var en antiideologi, man använde inte sig inte av vanliga ”samhällsresonemang”, utan istället tyckte Hitler & Co att man skulle använda sig av kamp istället för en diskussion. ”Makt är något mat tar sig!” sa Hitler. Nazismen menade lite grann att en genomtänkt plan av hur samhället skulle styras i t.ex. politik, det var sådant som Judar och demokrater kunde göra.

Nazisterna skapade politik genom makt och kamp. Makt var det bästa enligt Nazisterna, men det var inte alla som lyckades få det. Man var tvungen att kunna visa sig handlingskraftig och även få något som liknade inflytande hos hela folket. Därefter kan du utöva makt.

Hitler hade lyckats med det. Hitler var handlingskraftig och han hade fått ett väldigt negativ inflytande hos en del av folket, men det gjorde honom väldigt mäktig. Har jag inte rätt? Det var inte många som vågade sätta sig emot Hitler. Man värnade fortfarande lite grann om sina liv.

1933 – Vägen till förintelsen

President Hindenburg utnämner Hitler till Rikskansler. 1933 öppnades även det första koncentrationslägret Dachau. Man börjar även att bojkotta affärer som ägs av judar. Gestapo Tysklands ”hemliga” polis, bildas.

1934,1935,1936 – Vägen till förintelsen

President Hindenburg dör och Hitler blir statsöverhuvud. Han blir även överbefälhavare för de beväpnade styrkorna. Skyltar på dörrar till affärer, byar etc. där det står ”inga judar” börjar dyka upp. Regler för så kallade antijudar börjar komma. Nürnberglagarna. Tyskland och Japan undertecknar en militärpakt (1936).

1937,1938,1939 – Vägen till förintelsen

Ytterligare ett koncentrationsläger startar ”Buchenwald”. Österrike annekteras (erövras) och fler antijudiska lagar godkänns. De judiska passen blir stämplade med ett stort ”J”. Över 30 000 judar skickas till koncentrationsläger. Judiska barn får inte gå i tyska skolor. Tyska armén invaderar Polen. Därmed startar Andra världskriget. Den första deportationen (förflyttningen) av judar från Österrike och Mähren till Polen sker.

1940,1941,1942 – Vägen till förintelsen

Tyskland invaderar land som Danmark, Norge, Holland, Belgien och Frankrike. Warszawaghettot avskiljs från allmänheten. 1941 tas ett beslut att den judiska stjärnan ska bäras av judar i hela Tyskland. Dem 23 september...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Auschwitz

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-09-24]   Auschwitz
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=805 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×