Auschwitz

17 röster
19662 visningar
uppladdat: 2006-12-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Inledning Sida 2
(Frågeställningar, snabbfakta, varför?)

Allmänt om Auschwitz Sida 3-4
(Vad är det, plats, orsak.)

Folkets väg till döden Sida 5-7
(Hur kom fångarna dit, vad avgjorde liv eller död?)

Nazisternas hat -judarna Sida 8
(Varför just dem blev offer.)

Fångarnas arbetsdagar och straff Sida 9-10
(Vägen till arbetet, måltider, vilka straff och hur.)

De medicinska experimenten Sida 11
(Vad som gjordes och hur.)

Diskussionsdel Sida 12-13

Avslutning Sida 14-15

Källförteckning Sida 16


Inledning

Jag har valt att göra ett arbete om Auschwitz, där tänker jag skriva hur det gick till där, vilka som kom dit och varför. Jag ska också skriva om straffen de fick, hur deras dagar såg ut och vad de medicinska experimenten var.

Jag tycker Auschwitz verkar jätte intressant och jag vill veta hur det verkligen gick till. För jag har hört många olika varianter på Auschwitz så jag vill ta reda på det själv.


Snabbfakta:
Auschwitz var ett koncentrations läger som ligger i en liten by i Polen, där både judar, ryska krigsfångar och andra som inte var värda att leva enligt nazisterna mördades. Både män, kvinnor och barn mördades, sammanlagt en och en halv miljon människor.


Frågeställningar:

• Vad var Auschwitz?
• Vilka kom dit och varför?
• Hur var vardagslivet för fångarna i Auschwitz?
• Vad avgjorde om fångarna skulle få leva eller dö?
• Hur påverkade Auschwitz de som var där?Auschwitz

Auschwitz är det mest kända och största koncentrationsläger som nazisterna hade under kriget. Det är 40 kvadratkilometer stort. Det ligger i den Polska byn Oswiecim som ligger 70 km från Krakow.
På Auschwitz 1 hölls präster, politiker, rabbiner, vetenskapsmän och andra som man trodde kunde hålla uppe viljan om att kämpa för Polen. Alla skickades till Auschwitz, det var ett läger för alla politiska fångar.

Men 1940 byggdes Auschwitz-Birkenau eller Auschwitz 2 som det också kallades upp på order av SS-chefen Genrih Himmler, men för en helt annan orsak, för att ta dö på alla judar, ryska krigsfångar och alla andra som nazisterna inte ville skulle leva. Det hela planerades väldigt noga för att kunna uppnå nazisternas enda vilja: att utrota den judiska befolkningen.

År 1940 kom de första fångarna till Auschwitz, det var 728 polacker. Ett tag efter kom tusentals nya fångar, det var både judar, zigienare och politiker från 23 europeiska länder. Det var ungefär 13000 till 16000 fångar på Auschwitz hela tiden.
År 1941 fick man order om att döda alla judar, och då minskades antalet överlevande jätte mycket. De som inte kunde arbeta fick gasas i gaskammaren, man tror att runt 4 miljoner judar dödades i gaskammaren.

Auschwitz byggdes där för tre anledningar. För det första, byn låg ganska öde så SS Intressegebit kunde bevaka det lätt så inga andra människor fick vistas där.
För det andra för att det fanns en järnväg där så man kunde skicka och ta emot människor från hela Europa.
För det tredje så fanns där kvar polska baracker sen det förlorade kriget mot Tyskland.

På Auschwitz överlevde man bara några timmar, om man inte fick arbeta på Sonderkommando.
Alltså rensa lik från gaskammaren och ta vara på smycken, hår, kläder osv.
Men även om man arbetade så länge man orkade kunde man vara överleva några månader eftersom det fanns så lite mat.

För att nazisterna skulle kunna utrota hela den judiska befolkningen var de tvungna att mörda miljontals människor. Även sterilisera och minska den slaviska befolkningen och förflytta flera miljontals människor till koncentrationsläger.

Den 27 januari 1945 räddades fångarna på Auschwitz av Ryssland. I Auschwitz mördades 1,1 miljoner människor. 1 miljon judar, 75 000 polacker, 21 000 zigenare, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar från andra länder.

Sammanlagt blev 11 000 000 dödade i förintelsen som var mellan åren 1933-1945.


Folkets väg till liv eller död

Resan:
Människorna blir först tagna i en stad i antingen Ungern eller Polen, sen får de åka i en godsvagn i ett tåg i tre dagar. De sitter så tätt med hundratals andra människor att de knappt får luft. De får heller varken mat eller vatten. De vet inte varför de har tagits till fånga eller var de är på väg, men till sist när de kommer fram till denna byggnad och tåget rullar igenom en port, dödens port.


Ankomsten:
När tåget har rullat in och stannat öppnas dörrarna på godsvagnen och alla utom de som ligger livlösa och inte klarat resan hoppar ut ur vagnen. Nu ska män och kvinnor delas upp i två olika led. Sedan ska de bedömas om de är värdiga att leva, eller om de ska dö. En SS-läkare står och pekar till höger och vänster som visar om de ska få leva eller dö, han har fått uppdraget av nazisternas stat. Fast han varken känner dem eller vet vad de gjort i sitt liv ska kan bestämma om de ska dö direkt eller om de ska skonas för ett tag.


Höger – leva:
Pekade SS-läkaren till höger betydde det att man var bra nog för att arbeta, det var oftast stora män som blev valda, men också kvinnor. När man pekats till höger fick man gå till Auschwitz nord-västa delar, till en plats som kallade saunan och där skulle man ”stämplas” alltså nazisterna skulle rista in ett nummer i blå bläck för att lättare kunna hålla reda på dem, och det var det sista de tog ifrån dem – deras namn. Och det var de tvungna att kunna utantill, annars blev man slagen. Efter att de hade ”stämplats” rakades allt hår på kroppen av och de smörjdes in med fotogen så bakterierna skulle dö. Sedan fick de sätta på sig gamla äckliga kläder som oftast tidigare fångar fått ha. Efter det fick de flytta in i stall eller så kallade
baracker som hästar en gång levt i, de var lika stora som ett stall som skulle ha rymt 52 hästar. Under ett och samma tak till 900 människor trängas och samsas om 40 trevåningssängar. Det fanns bara två eldstäder i varje barack så alla kunde inte hålla sig varma, så svalt de inte ihjäl så frös de ihjäl.


Vänster – dö:
Pekade SS-läkaren istället en till vänster var man inte värd att få leva. När de följt efter till en stor byggnad där det står ”Bad och desinfektion” vet de inte än att de ska dö. När de kommer in genom dörren fanns där ett omklädningsrum. Fångarna blir till sagda att de ska klä av sig och komma ihåg var de lägger kläderna. Sedan fick de vars en tvål sen fick 2500 människor klämma in sig i ”duschen”.
Jag tror att de skulle komma ihåg var de hade lagt sina kläder för att de inte skulle bli kaos om de förstod att de skulle dö. Jag tycker det var smart av SS att säga det så de ändå kunde känna sig trygga på något sätt.
När alla 2500 människor kommit in i gaskammaren låstes dörrarna så de inte kunde komma ut. Men istället för vatten började en vit rök komma in genom hål i taket, det var cyanväte och det var då alla förstod att de inte skulle duscha, de skulle dö. Cyanväte användes förr i många länder för att ta bort löss och annan ohyra.

När de blivit dödade flyttades dem till en annan gaskammare där de brändes.
Denna gaskammare sprängde tyskarna när de skulle förlora kriget, men överlevande har berättat vad som hände där under år 1940-1945.


Dödsplatsen:
Denna plats är numera en minnesplats eller en plats där folk kan komma och be. Under andra världskriget mördade nazisterna en och en halv miljon människor här. De flesta var judar från hela Europa. De mördade både män, kvinnor och barn i alla åldrar.


Nazisternas hat - judarna

Vilka var egentligen judar?
Enligt judarnas historia som är ungefär 4000 år gammal är en jude en människa som har en judisk mamma.
Men det fanns några undantag som funnits under hela historian och ett direkt svar tills inte än. Det är undantag som gör det svårare att bestämma om en människa är jude eller inte. T.ex. Om man inte har en judisk mamma, bara en judisk pappa, räknas man som jude då eller ej? Eller om man kommit till judendomen från en annan religion, är man en äkta jude då? Eller om man går ut från judendomen till en annan religion, är man fortfarande jude då? Och flera andra saker som gjorde att man inte riktigt kunde fastställa om en människa var jude eller inte.
Men man brukar säga att en jude är en människa som känner sig som en jude och vill vara en.

Varför begreps just judarna?
Därför just judarna blev offer för nazisterna var för att ett judehat växte fram under 1800-talet och blev för mycket mot 1800-talets slut. Nya fördomar mot judendomen hade kommit och man ansåg nu att judarna var opålitliga och otacksamma för att de inte trodde på Gud. Istället för Gud trodde judarna på Torah. Man trodde att de skulle ”smitta ner” de andra religionerna. Man trodde inte att man kunde lita på en person som inte trodde på Gud, därifrån växte hatet mot judarna fram.


Fångarnas arbetsdagar och straff

Arbetsdagarna

Fångarna blev oftast väckta kl. 5:00 på morgonen. De som inte gick upp direkt blev antingen piskade eller slagna med batong.
När alla ställt sig i en rad skulle man kolla att dem har friska. Om man inte stod rakt så blev man piskad.
Efter det var det dags för dagens första mål. Man fick soppa, vitt bröd och ”kaffe”. Det var så lite kaffe i så det smakade nästan bara vatten.
Efter frukosten skulle man promenera till arbetet. Höll man inte takten hela vägen så blev man slagen eller blev uppskriven så man fick straff senare. Vägen till arbetet var ungefär en halv mil.

När de hade kommit fram så fick de börja arbeta direkt, de arbetade i ungefär 14 timmar om dagen och fick bara en liten paus och då fick man en liten bit vitt bröd.
På vägen hem var det många som inte orkade för att de fått så lite mat, då trillade de ihop i vägkanten och där lämnades dem.

När de kommit tillbaka från arbetet så skulle de ge ut straff till dem som gjort sig förtjänt av det. Då fick de ställs upp sig och så läste SS-vakterna upp numret på de som skulle få straff och orsak till det sen fick de gå åt det hållet som de pekade.
Efter straffen delats ut fick de äta en sista gång, då fick de soppa och vitt bröd med marmelad eller blodkorv på.
Soppan serverades i fångarnas ”karott” som var en skinnpåse som varje fånge hade, den fick man när man kom till lägret. Man fick ingen soppa om man inte hade den.

Varje fånge fick 1 liter soppa varje dag. En halvliter på morgonen, en halvliter på kvällen. Som max fick man 210 gram bröd och 18 gram smör och marmelad.
Men om man gjort något som man inte fick kunde man få mindre, och då fick man 570 cl soppa om dagen och 100 gram bröd. De som fick leva på detta brukade ofta dö av svält.
Fast de fick så lite mat så överlevde fångarna ett bra tag, iafl vissa. Medelvikten för fångarna var 38 kilo.


Straff

Det fanns tre olika straff som man kunde få, piskstraff, bunkerstraff och dödsstraff.

Piskstraff var det vanligaste som fångarna fick, man kunde få 30, 50, 75 och 100 piskrapp. Och det gav SS-vakterna med en lång läderremsa, och längst ner på den fanns en järnkula. Fången fick lägga sig på en bänk och dra ner byxorna sen spändes fången fast i nacken och över vaden. De flesta fångar klarade 20 rapp utan så mycket problem, de fick ont men de fick inte så mycket skador. Men när de fick 50 eller 75 så fick de stora skador, djupa sår. Och när de fick 100 som inte var så vanligt dog de oftast.

När fångarna fick bunkerstraff fick de stå ihop klämda i jätte små bunkrar utan mat
och vatten i 1, 2 eller 3 dagar. Den minst grymma bunkern var helt rak så man kunde stå men rak rygg. Ett steg grymmare var en bunker som var böjd och såg ut som ett ”C” och då fick man stå med böjd rygg så man fick jätte ont i ryggen efteråt. Den grymmaste var en bunker som var böjd två gånger och såg ut som ett ”S” och då fick man jätte svåra ryggskador, ibland kunde de inte räta på sig igen.

Dödsstraff var inte så vanligt, men när det hände så hängdes fången eller så sköts han/hon. Fången ställdes upp mot dödsväggen som fanns mellan två baracker.
När de hängdes fick de stå på en fallucka med en snara runt halsen och sen drog man i en spak och falluckan öppnades och fången föll ner och då bröt han/hon nacken. Alla andra fångarna var tvungna att titta på och sen gå tre varv runt hängningsplatsen, sen fick de gå tillbaka till sina baracker.


De medicinska experimenten

En av anledningarna till att det egentligen gjordes medicinska experiment på fångarna på Auschwitz var för att de ville komma på ett bra sätt att sterilisera många människor på samma sätt.
Professor Carl Clauberg och doktor Horst Schumann gjorde experiment på både kvinnor och män. Professorn gjorde sina experiment genom att spruta in kemiska ämnen i kvinnor för att se hur de reagerade och om de blev sterila eftersom det var giftiga ämnen. Doktorn undersökte både kvinnor och män och i hans experiment fick fångarnas könsorgan utsättas för röntgenstrålning för att ”förstöra” könsorganen så de skulle bli sterila.

Andra experiment som gjordes på Auschwitz var att man undersökte varför det blev tvillingar, hur de utvecklades osv.
Doktor Mengele och specialister gjorde olika experiment på tvillingar och när de var klara med fångarna så dödades dem.Diskussionsdel

Jag tycker det är helt sjukt att ens Auschwitz fanns, och det är ännu värre vad som hände där för jag tycker inte de skulle fått lov att hålla på så som de gjorde eftersom de torterade dem så mycket. Jag tycker att de bara kunde varit ett vanligt flyktingläger där de som inte hade någonstans att bo kunde vara tills, kriget var över. Jag tycker att det är helt absurt att alla judarna skulle dödas, för alla är värd att få leva oavsett religion.

11 000 000 människor blev dödade under förintelsen och en hel miljon på Auschwitz, för vad? De var helt oskyldiga och hade inte gjort något fel och ändå var de tvungna att dö för att de hade ”fel” religion enligt nazisterna. Judarna kunde väl inte hjälpa att de föds till judar, jag tycker det är helt fel att tycka att en annan människa inte har något värde p.g.a. deras religion. Enligt mig spelar det ingen roll vad folk har för religion, det är deras beslut och det är något som vi andra får respektera.
Tänk att de fick gå ner i en ”dusch” och inte vet om du skulle få leva eller dö, vilken känsla. Hur kunde de orka att utsätta så många människor och framför allt judar för en sådan känsla. Alla har ju känslor så varför gjorde dem som de gjorde, jag har inte orkade med att varken vakna upp varje dag och inte veta om jag skulle få leva en dag till eller om jag skulle dö eller vakna upp varje dag och veta att flera hundra skulle dö och att jag var en mördade. Jag tycker det är konstigt att SS-vakterna inte kunde ha medkänsla för fångarna, jag vet inte varför de inte hade de men

Jag tror inte att en enda människa idag skulle orka med att vara slav på Auschwitz. Eftersom de bara fick 1liter soppa och två små bitar bröd att leva på varje dag, en människa ska egentligen äta tre gånger om dagen och absolut inte så lite. Jag tycker det är helt sjukt att de kunde överleva på så lite mat och jobba 14 helvetiska timmar dessutom.

Jag lyckades inte hitta någon ordentlig information om hur Auschwitz påverkade de som var där, förutom att de försvann ni i sig själv, blev stumma och att de såg hela världen som en grå dimma.

Jag tror själv att ingen som varit där och överlevt blivit psykiskt frisk eftersom det var så påfrestande att vara där. Se alla mord och vara med om alla sjuka saker som hände där. Jag tror också att de har flera störningar nu och är väldigt rädda för allting. Jag tror att de som överlevde måste varit väldigt starka och stått ut med det, de måste ha inbillat sig själva att det inte hände och stängt ute hela världen och bara koncentrerat sig på sig själva och vad de skulle göra.

Jag tror inte nazismen hade varit så stor om inte förintelsen hade inträffat, jag tror att nazisterna under andra världskriget byggde upp den så att många fler är nazister idag än om nazisterna aldrig funnits under andra världskriget.


Avslutning

Svar på frågeställningarna:

• Auschwitz var ett koncentrationsläger som ligger utanför Krakow i Polen. Mer än 1 miljon människor mördades här, antingen i gaskammare eller av arbete och svält.

• Det var först och främst judar som skulle till Auschwitz-Birkenau för att Hitler ville utrota hela den judiska befolkningen för att de var opålitliga eftersom de inte trodde på Gud. Och då trodde nazisterna att de skulle ”smitta” de andra religionerna. Men sen kom fler och fler som inte ens var judar, det var polacker, zigenare, ryssar och folk som andra länder också. Det var folk som nazisterna inte tyckte var värda att leva helt enkelt.

• De fångar som arbetade på Auschwitz fick gå upp kl. 5:00 varje dag och de fick som mest bara en halv liter soppa, 210 gram bröd och 18 gram smör och marmelad och ändå jobbade fångarna 14 timmar i streck och knappt någon paus. De fick också gå en mil om dagen, en halv mil till arbetet och en halv mil tillbaka. De som inte hade skötts sig under arbetet fick straff när de kom tillbaka och det fanns tre olika straff som man kunde få: piskstraff, bunkerstraff och dödstraff. Piskstraff var den vanligas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Auschwitz

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-27]   Auschwitz
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7374 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×