Medeltiden

20 röster
21196 visningar
uppladdat: 2007-11-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genomgång

Hjulplogen uppfanns på medeltiden den luckrade upp jorden oftast så drogs den av oxar eller hästar.
Harv och hjulplogen användes under medeltiden. Innan man började att så, harven använde man oftast förhand.
Sedan så utvecklade man seldon och skor till hästarna för att kunna bruka jorden, så använde man oxar mindre och hästar mer. Seldon var själva ställningen som harven satt på.


Bönderna!

De fattigaste människorna under medeltiden var bönderna.
Bönderna brukade och skördade jorden. I många länder i Europa fanns det livegna, De flesta bönder var livegna.
En livegen var en som brukade jorden åt en vasall/godsägare och för att han gjorde de fick han tak över huvudet och så fick han ta lite av skörden så att han klarade sig.
Bönderna fick inte flytta från sin plats utan om vasallen flyttade fick bönderna stanna kvar.
Godsägare över hela Europa, De ägde olika delar av Europa. De delade upp sin mark i olika län.
I varje län fick en vasall bo, Vasallen lovade att försvara marken om de fick bo och odla där i utbyte att han försvarade godsägarens mark.
En vasall skaffade sig en undervasall som fick egna län att skydda. De gjorde han för att han kunde inte försvara så stor mark själv. Undervasallen fick en bit mark och fick skydda den marken och i sin tur att han anställde bönder som odlade på undervasallens mark.
Det här systemet kallades Feodalism= system med vasaller och livegna.


Präster

Prästens roll under medeltiden handlade om att hjälpa folk.
Prästen ledde alla gudstjänster i slotten och läste alla bordsböner både före och efter maten.
Han var en av de få i slottet som kunde läsa och skriva.
Han tog hand om alla dokument och viktiga skrivningar som hade skrivits.
Prästen hade en ganska så stor roll ex att viga de som skulle gifta sig och döpa de som skulle döpas och att begrava de som skulle begravas och undervisade pojkarna.
Prästen var nästan som en lärare för han undervisade både små och stora och lärde de skriva och läsa, Fast de var endast killar som fick lära sig de.
För de tyckte inte att flickorna/kvinnorna inte behövde de för de skulle bara sköta hushållet.
Prästen skrev en hel del böcker, många läroböcker och deras historia.
De tog lång tid att skriva en bok för man skrev böckerna förhand.
Därför togs de väl hand om böckerna, För böckerna skulle man spara länge.Runor

Runinskrifterna gjordes för att hedra någon död eller minnessten för någon viktig händelse.
Runalfabetet kallas även för Futhark eftersom det är de första bokstäverna i alfabetet.
Ordet bokstav kom p.g.a. att de första runorna ristades i trä, framför allt bok och stav kommer från att de inristade tecknen var raka, därav bok-stav.
Själva ordet runa betyder hemlighet. Rökstenen i Östergötland är den mest berömda svenska runstenen.
Den är 2,5 meter hög och är täckt av ristningar på både fram och baksidan.
Den är antagligen rest under 800-talet. Omkring 3000 runstenar har hittats och fler hittas fortfarande.
De finns ofta i gamla kyrkor där de använder som byggmateriel.

Samhället under medeltiden!

Under medeltiden försvagades det grekiska storväldet samtidigt som det romerska blev allt starkare.
Det grekiska storriket splittrades och det bildades en massa små olika stater. Det blev krig mellan de olika länder.
Efter några århundraden föll det stora romerska riket. Efter att de föll fanns det inga fasta gränser i Europa på flera hundra år.
De var en våldsam tid med krig och plundring. Detta drabbade människan som vanligt.
De fick ingen hjälp från de andra länderna så de fick försvara sig själva. De gick ihop och byggde borgar för att kunna försvara sig.
De bönder som ledde försvaret blev en sorts överklass som bönderna blev beroende av. De fick betala skatter och avgifter till storbönderna.
På de viset växte Europas klassamhälle fram. I början var det bara bönder och herremän men det blev senare till det mera kända systemet med adel, präster, borgare och bönder. Under denna tid gjorde vikingarna härjningståg i England. Frankrike och östra länder så som Turkiet.
De härjningståg upphörde då vikingarna kristnades på 1000-talet. Vikingarna hade även interna strider och förloraren flyttade ofta till Island.
Medeltiden var en blodig tid där människan blev värst drabbad.

Digerdöden
Digerdöden är en pest Digerdöden var i europa under 1347-1351. Under de 4 åren dog ca halva Europas befolkning. De tog ca 150 år innan Europas befolkningen återhämtade sig.

Städer och hantverk!
När 100-talet kom började städerna att växa i Europa. I de flesta städer fanns det specialserade handelsmän och hantverkare som specerihandlare,kryddkrämare,skoflickare,apotekare och guldsmeder. De här männen hade sammanslutningar som kallades gillen och skrån. De var som ett ställe där alla från varje ställe hörde ihop. De hade även sociala funktioner, männen träffades vid fester och när kyrkan hade högtider. I de största städerna var det ofta så att affärerna var väldigt nära varandra och ofta flera av samma affärer.
handel!
Mycket av handeln skedde på marknaderna. Där samlades säljare och köpare från hela landet. Många viktiga marknader var i frankrike, en av de var champagne. Det var en av de största marknader. Där fanns det marknader för bara kläder eller läder sov var 1-2 veckor långa. Handeln var stor så småningom utökades världshandeln. Så utvecklades annat som bokförings konsten och bankväsendet. Banken var ett viktig ställe som uppkom under medeltiden. Den hjälpte köpmän som kom från olika länder. Det var ett lättare sätt att betala varandra under medeltiden.

Nöjen och helgdagar!
Nöjen och helgdagar var viktigt under medeltiden för människorna. Ordet helgdag kommer i från medeltiden och det betydde helgona dag eller heligdag,en så kallad kyrklig högtid. De dagarna var viktiga för att folket skulle få sin ledighet. De fanns ca 40-50 helgdagar om året. Den tiden ville man inte fördriva med massa önödiga saker utan då skulle man ha 3 gudstjänster den dagen och fasta kvällen innan. Men det var inte det enda de gjorde utan de gick på tillställningar som att kolla på teater och lekare,,jonglörer och akrobaterna som hade en mäktig uppvisning den kvällen. Det här helgdagarna handlade det mycket om kyrkan. Det var mycket speciella stycken som lästes ur bibeln ex som spännande mysterier och jesus kristus,Noaks ark och annat från kristendomen.

Familjen!
Många föräldrar under medeltiden var stränga. Fadern i familjen bestämde de mesta, han hade såkallad makten. Han bestämde viktiga beslut som Vem deras barn skulle gifta sig med. Barnen hade inte stor frihet under medeltiden. Barnen fick inte bestämma mycket som skulle ske i deras liv utan oftast så blev de det som deras föräldrar var, men ibland var de så att de kunde bli nånting annat men inte ofta. Om en sons pappa var riddare vart de oftast så att hans son också vart riddare. Riddare började man tidigt att utbilda sig redan i sju årsåldern. De började med att de fick åka iväg till andra adelshem och bli pager. Pager=lärling, tjänsteman. Där fick de som en utbildning där de fick lära sig att hantera vapen, Även att lära sig om hur vardags livet var för en riddare. Ibland fick de jobba där de fick sin utbildning, De fick servera mat, städa och skura, även fick de lära sig att laga riddarnas utrustningar. De unga flickorna lärde sig att vara hemmafru och att tvätta,sy kläder och sjunga. Kvinnorna på medeltiden fick mest städa,tvätta,laga mat, sy kläder och ta hand om familjen. Mannen bestämde om hans fru eller fruar ofta på medeltiden hade mannen i huset flera fruar. Fruarna fick lyda mannen och uppfylla hans önskningar.

MODE
Kvinnorna under medeltiden hade ganska plufsiga kläder i början av medeltiden, som senare vart tajtare och med uringningar. Kvinnorna hade väldigt fina kläder som var färgglada. De tyg som användes var ofta ylle i olika färger, även användes linnetyger,skinn och läder men inte lika ofta. Om en kvinna var gift var hon tvungen att använda en huvudduk. Under senare medeltid vart vädret sämre så då hade både kvinnor och män ännu mer kläder,ofta lager på lager av kläder. Både kvinnor och män började att använda en såkallad överkjortel. Ofta under medeltiden sydde man sina egna kläder. Ännu senare på medeltiden vart kvinno kläderna ännu mer vågade, då började kvinnorna med figursydda klänningar och urringningen vart ännu mer vågad.
Skorna under medeltiden var de få som hade de var en lyxvara. Det fanns många olika modeller. Skon var gjord av kohud,get eller fårskinn. Skorna var också som ett smycke man broderade med päls och små skinnbitar, Och för de rikare hade de små järn och brons bitar.
Smycken under medeltiden var respekterade om man hade smycken ansågs man vara bra och ganska så bra med pengar. S...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-12-16

    kan ni skriva något om prästernas och dom andra ståndens mode och kläder är ni snälla

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-13]   Medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8795 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×